Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki - Article - Nettiauto

Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki

Koeajot 11.10.2017

Skoda-malliston suurin ja mahtavin tarjoaa käyttäjälleen valtaisat tilat sekä sopivasti varusteltuna jopa ylellistä tunnelmaa.

Skoda vaikuttaisi osuneen uudella Kodiaqilla naulan kantaan. Tämä maailman medioissa lähes yksinomaan positiivista suitsutusta saanut isokokoinen katumaasturi on Skodalle täysin uusi aluevaltaus.

Sinänsä tilava, hyvin varusteltu ja järkevästi hinnoiteltu SUV on jo lähtökohtaisesti tuote, joka kiinnostaa tämän päivän ostajakuntaa. Vielä kun laadun ja teknologian taustalla seisoo Volkswagenin kaltainen jättiläinen, voi Kodiaqille povailla melko auvoisaa tulevaisuutta maailmankolkasta riippumatta.

Suomessa Skoda on merkkinä saavuttanut lähes kansanauton aseman ja malleista varsinkin Octavia on jo kauan aikaa sitten vakiinnuttanut paikkansa kansan sydämissä. Niin ikään myös katumaasturit tuntuvat lisäävän suosiotaan vuosi vuodelta, joten täkäläiseen mentaaliteettiin ja olosuhteisiin Kodiaq istuu kuin nenä päähän.

Kuten suomalaisuuteen kuuluukin, Skoda Kodiaq ei ulkomuodollaan sen suuremmin pröystäile. Siitä huolimatta siitä huokuu tietynlainen arvokkuus, joka kääntää kanssaihmisten päät. Yksi syy tähän on koko, pituutta autolla on messevät 4,7 metriä. Mittaa voi pitää jo suurenpuoleisena ja sisällä tilaa riittääkin parhaimmillaan seitsemälle hengelle.

Ensimmäinen 7-hengen Skoda

Array

Kodiaq on valmistajansa ensimmäinen 7-paikkainen malli, toki auto on saatavilla myös viisipaikkaisena, jos niin haluaa. Kun takimmaisen penkkirivin kaataa lattian alle piiloon, löytyy tavaratilaa perusasennossa 720 litraa ja laajennettuna jopa 2065 litraa. Lisäksi valinnaisvarusteena löytyy etumatkustajan eteen taittuva istuin, jolloin kyytiin mahtuu parhaimmillaan 2,8 metrinen esine.

Takimmaisten penkkien ollessa käytössä tavaratilaa jää 233 litran verran, eli kyllä sinne isommankin perheen kauppakassirivistön kummasti vielä asettelee. Erityinen piirre on, että tavaratilan vetoisuus vaihtelee hieman varustetason mukaan. Vauraammin varustelluissa Style- ja Exclusive-malleissa kontti on noin 50 litraa pienempi kuin huokeammissa malleissa, mutta näissä mitoissa ero on lähinnä marginaalinen.

Matkustamon keskimmäiset penkit siirtyvät pituussuunnassa ja takimmaisessa asennossa ollessaan jalkatilat lähentelevät edustusluokkaa. Penkkejä siirtämällä myös takimmaiselle riville saadaan siedettävät oltavat, vaikka iso ihminen ei siellä istukaan kuin pakon edessä. Lapsille lääniä riittää sen sijaan mukavasti.

Etupenkilläkin tilaa luonnollisesti piisaa. Ajoasento on tavalliseen henkilöautoon verrattuna korkea, mutta kuitenkin erinomaisen mukava. Ohjaamon mittasuhteet ovat kohdallaan ja kaikki hallintalaitteet hyvin käsillä. Mittaristo on viisarimallinen ja tuttu muistakin Skoda-malleista, eikä Volkkarin kaltaista virtuaalimittaristoa ei Kodiaqiin ole saatavillakaan. Joitain herkkuja emoyhtiö tahtoo selvästikin pitää vain itsellään. Luettavuutta analogisuus ei häiritse, vaan näkymä on hyvin selkeä.

Verkottuminen on päivän sana

Koeajettu auto oli toiseksi parhaiten varusteltu Style-malli ja sen yläpuolelta löytyy vielä vauraampi Exclusive. Näiden alapuolelta löytyvät aloitusmalli Active sekä pykälää runsaampi Ambition. Style-varustetasoa voi luonnehtia jo melkoisen kattavaksi. Vaalea osanahkaverhoilu tekee matkustamosta valoisan ja ylellisen tuntuisen.

Mukana on mm. sähkösäätöiset etupenkit, pysäköintiavustin, 8-tuuman kosketusnäyttö sekä Skoda Connect-järjestelmä, joka pitää sisällään Infotainment Online- ja Care Connect -verkkopalvelut. Infotainment Online mahdollistaa mobiiliverkottumisen myötä mm. reaaliaikaiset liikennetiedot, alati päivittyvät navigointikartat ja pysäköintitiedot sekä monet muut ajoa helpottavat palvelut.

Care Connect puolestaan soittaa automaattisen hätäpuhelun onnettomuuden sattuessa, kertoo korjaamolle auton huollon tarpeen jo hyvissä ajoin, sekä mahdollistaa ajoneuvon Remote Access- etäkäyttömahdollisuuden.

Systeemillä voi seurata auton tilaa, kuten polttoainetilannetta, sijaintia, auton kameroita ynnä muuta. Lisäksi saatavilla on Skoda Connect-älypuhelinsovellus, jonka kautta voi seurata auton sijaintia sen ollessa liikkeellä jossain muualla.

Skodan Simply Clever-ideologian mukaisia, päivittäistä käyttöä helpottavia ratkaisuja Kodiaqista on useita. Erilaisia säilytyslokeroita ja pullotelineitä sisätiloissa löytyykin viljalti, mutta kätevimmästä päästä on ovea aukaistaessa sen reunasta jousivoimalla esiin kääntyvä suoja, jonka tehtävänä on ehkäistä parkkipaikkakolhujen syntymistä. Toinen näppärä ja tarpeen tullen varsin hyödyllinenkin ratkaisu on molempien etuovien sisältä löytyvä sateenvarjo.

Kattava mallikirjo

Tekniikkapuolelta löytyy kolme eritehoista bensamoottoria sekä kaksi dieseliä. 1,4-litraisen TSI bensaturbon saa 125- 150-heppaisena. Pienitehoisempi on aina etuvetoinen ja manuaalivaihteinen, tehokkaampi on saatavilla myös nelivetoisena sekä 6-vaihteisella DSG-automaatilla. Kahden litran TSI luovuttaa käyttöön 180 hevosvoimaa ja on aina nelivetoinen 7-vaihteisella automaatilla.

Malliston tehokuninkaan viittaa kantaa 2-litrainen ja 190 hevosvoimainen neliveto-diesel 7-vaihteisella DSG:llä ja tämän alapuolelta löytyy vielä 150-heppainen TDI joko etu- tai nelivetoisena. Miedomman dieselin saa 7-vaihteisella automaatilla tai 6-vaihteisella manuaalilla, jälkimmäisen tosin vain nelivedon yhteyteen.

Avustinjärjestelmiä Kodiaqiin on saatavilla koko miltei koko kirjo, mitä markkinoilla on tarjottavana. Koeajoautossa oli lisävarusteena peräkärryn peruutusavustin ja sen myötä 360-asteinen kamerajärjestelmä. Avustin huolehtii ratin kääntelystä kärryä peruuttaessa, kuljettaja valitsee vain halutun peruutuskulman taustapeilien säätönamiskan avulla. Kokeilun perusteella systeemi toimii kohtuullisen hyvin ja kärryn peruutus onnistuu tottumattomaltakin melko helposti, kunhan järjestelmän toimintaan tutustuu.

Koeajettuyksilö oli etuvetoinen ja 150-heppainen 1,4-litrainen TSI 6-vaihteisella DSG:llä sekä sylinterien lepuutustoiminnolla varustettuna. ACT-sylinterilepuutus pudottaa kevyellä kaasulla ajellessa kaksi pyttyä pois käytöstä, jolloin kulutuskin luonnollisesti laskee. Systeemin toimintaa ei huomaa muuten kuin mittaristoon ilmestyvästä merkistä, kaasua painaessa lepäävät sylinterit kytkeytyvät huomaamatta takaisin toimintaan.

Voiman kaipuu koittaa viimeistään ohituksissa

150-hevosvoimaista TSI-moottoria voi luonnehtia voimavaroiltaan juuri ja juuri riittäväksi tämän kokoiseen autoon. Rauhallisesti liikkuessa koneen 250 Nm:n vääntö riittää, mutta esim. reippaammassa ohituksessa paukkua jää kaipaamaan selvästi lisää. Moottori on rauhallisessa ajossa myös hiljainen, mutta kierrosten noustessa sen ääni tunkee ohjaamoon selvästi.

Kodiaqissa ominaisuus korostuu erityisesti, ohjaamo kun on muuten erinomaisen hiljainen vielä moottoritienopeuksissakin. Mikrofonin ja kaiuttimien avulla toteutettu digitaalinen puheenvahvistus helpottaa etu- ja takamatkustajien välistä keskustelua jo ennestään hiljaisessa matkustamossa.

Moottori työskentelee täysillä jo vähänkään ripeämmässä kiihdytyksessä, mikä näkyy väistämättä myös kulutuksessa. Tasaisessa ajossa maantienopeuksilla Kodiaq kulkee hyvinkin pienellä, mutta moottoritiellä ja nykivässä taajama-ajossa auton koko tuntuu ja näkyy.

Koeajossa keskikulutus lähenteli useimmiten kahdeksaa litraa ja menipä välillä sen ylikin, joten melko kauaksi valmistajan lupaamasta reilun kuuden litran kulutuksesta jäädään.

VW:n DSG-vaihteisto toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta myös lajityypilleen uskollisena. Ryömitysnopeuksissa ja risteystilanteissa, missä vaihteiston nopea reagointi on kullan arvoista, DSG arpoo oikeaa vaihdetta välillä tuskastuttavalta tuntuvan hetken ajan. Kun oikea vaihde löytyy, on kaasua ehtinyt painaa jo liiankin syvälle ja lähdöstä muodostuu näin turhankin ripeä. Vauhtiin päästyään ei laatikon toiminnasta moitteita isommin löydy.

  • Array
  • Array
 

Leppoisa matkakaveri

Ajotuntumaltaan Kodiaq on leppoisa ja mukava. Auto pitää suuntansa oikein hyvin eikä kaipaa ylimääräistä ohjailua urissakaan. Ohjaustuntuma ei kannusta kovinkaan sporttiseen kanttailuun, mutta toimii kuitenkin hyvin ja riittävän tunnokkaasti. Jousitus on lähtökohtaisesti mukavuuspainotteinen, ainoastaan terävät töyssyt tuntuvat toisinaan läpi ohjaamoon saakka. Kalliimpiin malleihin on saatavilla sähköisesti säätyvä alusta, mutta perusjousituskin kyllä antaa aihetta tyytyväisyyteen.

Nurkkapyörityksessä Skoda on selvästi ketterämpi kuin mitä sen suuri koko antaisi ymmärtää. Korkea ajoasento ja hyvä näkyvyys ovat avaintekijöinä helppoon käsiteltävyyteen. Kevyt ohjaus sekä auton loogisesti arvattavat ääriviivat yhdistettynä 360- asteiseen kamerajärjestelmään viimeistelevät kokoisekseen näppärän käsiteltävyyden.

Kodiaqin hinnat alkavat reilusta 30 000 eurosta ja tällöin allensa saa etuvetoisen ja 125-heppaisen 1,4 TSI:n manuaalivaihteistolla. Enemmän luxusta kaipaava joutuu varautumaan reilun jo 42 000 euron panostukseen jolla saa koeajetun kaltaisen Style-varusteisen etuveto-automaatin. Kallein Exclusive-malli 190 heppaisella dieselillä ja neliveto-automaatilla maksaa karvan alle 56 000 euroa.

Skoda Kodiaq on kaikkinensa mairitteleva kokonaisuus. Ulkomuoto tarjoaa arvokkuutta olematta kuitenkaan liian pröystäilevä. Runsaat ja helposti muunneltavat tilat toimivat perhekäytössä mainiosti ja ominaisuuksiensa valossa Kodiaqin näkisi helposti myös taksitolpalla. Varsinkin haja-asutusalueilla nelivetoinen ja tilava kaupunkimaasturi palvelee muuntautumiskyvyllään varmasti montaa tahoa.

Ronskisti varusteltuna Kodiaq on ylellisen tuntuinen ja laatuvaikutelma sekä työnjälki kestävät helposti vertailun ns. ”oikeisiin” premiumautoihin.

Sami Puskala

Kehuja: tilat, laatuvaikutelma, mukavuus, helppokäyttöisyys

Parantamisen varaa: lievä tehon puute, kulutus, viipyilevä DSG-vaihteisto

Skoda Kodiaq 1,4 TSI ACT Style DSG:

Moottori: Nelisylinterinen, 1395 cm3 bensiinimoottori
Teho: 150hv (110kW) / 5000-6000rpm
Vääntö: 250 Nm / 1500-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,4 s.
Huiput: 195 km/h
Vaihteisto:  6-vaihteinen DSG-kaksoiskytkinautomaatti
Vetotapa: Etuveto
Kulutus (yhd.): 6,3 l / 100km
CO2 päästöt:  143g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4697mm/1882mm/1676mm
Tavaratila: 635-720 l
Paino: 1551 kg
Vetopaino: 1800 kg
Koeajoauton hinta:  49 124€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Skoda Kodiaq
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show