Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Skoda Kodiaq RS – Nallekarhu on vähän vihainen - Article - Nettiauto

Skoda Kodiaq RS – Nallekarhu on vähän vihainen

Koeajot 24.05.2019

Skodan suurimman automalli Kodiaqin RS-versio tarjoaa juurevaa voimaa, mutta onko kyseessä ehta RS?

Skodan RS-perhe on maamme myydyimpiä sporttilinjastoja. Monelle tutuin RS-malli on leivottu kansanmalli Octavian pohjalle ja siellä tehomallia on tarjolla niin bensa- kuin diesel-versiona.

Diesel-käyttöiset RS:t eivät ole perinteisesti olleet kovin paljoa kummallisempia kuin hieman tehokkaammat dieselmallit. Kodiaqista on sen sijaan leivottu hieman rapeampi versio. Siinä missä Octavian diesel-mallinen RS on yhdellä turboahtimella varustettu ja reilut 180 hevosvoimaa tuottava, on Kodiaqin kohdalla menty askelta pidemmälle.

Samasta kaksilitraisesta dieselmoottorista napataan ison nallekarhun kohdalla 240 hevosvoimaa, joten eroa Octaviaan syntyy lähes 60 hepoa. Ne tulevat tarpeeseen, sillä Kodiaq on järkälemäisen kokoinen auto. Pituutta on 4,7 metriä ja painoa RS-versiona lähemmäs 2000 kiloa.

Kysymys kuuluukin Kodiaqin kohdalla, onko kyseessä ihan oikea RS-versio? Octavian dieselmoottorisen RS:n kohdalla kysymys on yhtä lailla relevantti, mutta sen kohdalla on pakko todeta, että ei. Kodiaqin kohdalla tilanne ei ole ihan yhtä yksioikoinen.

Lähellä bensa-RS:n kulkua

Array

Paperilla Kodiaq RS:ssä kyllä piisaa kulkua. Tuplasti ahdettu kaksilitrainen dieselpata, 240 hevosvoimaa, 500 Nm ja neliveto kuulostavat varsin rapealta yhdistelmältä. Periaatteessa näin onkin, mutta silti RS-merkki tuntuu hieman liioittelulta. Mutta vain hieman.

Kodiaqin suorituskyky on nimittäin hyvin lähellä Octavian bensakäyttöistä RS:ää. Paikaltaan kiihdyttäessä repäisy on isolle jättiläiskarhulle melko tuntuva. Mutta toisaalta sen suorituskykyä tulee väkisinkin verranneeksi esimerkiksi Audin, BMW:n ja Mercedesin vastaaviin tehomalleihin.

Esimerkiksi BMW:n X5:n tehokkaammat mallit tarjoavat melkoisesti kovemmat löylyt, eikä silloin edes tarvitse kaivella kuvettaan M-sarjalaisten suhteen. Toki hintaa on väkisin Kodiaq RS:ää enemmän. X5:n 30d maksaa reippaat 100 000 euroa.

Suorituskykyä kuitenkin piisaa mukavasti, sillä paikaltaan sataseen kiihdytellään 6,9 sekunnissa. Voimakkaan moottorin tueksi Skoda on kehittänyt sähköisesti säätyvän alustan, joka on jokaisella ajotilassa tukeva. Ajotilan ollessa sporttisemmalla, moottorinohjaus on kiivaampaa ja alusta jäykempi.

Urheilullisessa ajotilassa ohjaamoon alkaa tunkeutua myös varsin muhkeaa pörinää. Perinteisesti vastaavaa äänimaailmaa tavataan lähinnä 6-8-sylinterissä bensamoottoreissa ja Kodiaq RS:n kohdalla jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Mouruava äänimaailma kantautuu hyttiin pakoputkiston loppuosassa sijaitsevista kaiuttimista. Kaiuttimista ilmoille pelmahtava äänimaailma tuo lisäfiilistä, mutta on jollain tapaa hieman ala-arvoinen temppu. Mutta toisaalta äänen saa kytkettyä pois jos se häiritsee.

Erinomainen alusta

Pakko tunnustaa, että Kodiaq RS:n kohdalla Skoda on onnistunut alustan suhteen. Sillä vaikka kyseessä on painava järkäle, tuntuu se mutkatiellä ajettaessa enemmän sporttiselta henkilöautolta kuin kookkaalta katumaasturilta. Siihen ovat tähän mennessä pystyneet harvat.

Skoda flirttailee markkinointimateriaalissa vahvasti sillä, että Kodiaq RS kuuluisi moottoriradoille. Valitettavasti koeajon aikana ei tarjoutunut mahdollisuutta käydä kokeilemassa auton potentiaalia urheilullisessa ajossa, mutta Kodiaq RS:llä on hallussaan 7-paikkaisten SUV-mallien ennätys Nürnburgringilla.

Ulkonäkönsä puolesta Skodan järkälemäinen katumaasturi herättää kunnioitusta. 20” vanteet näyttävät kookkaassa autossa juuri passeleilta ja punaiseksi maalatut jarrusatulat kielivät siitä, että paukkuakin piisaa. Muotoilu on varsin kulmikasta ja aggressiivista.

Yksi asia mikä Kodiaqin kohdalla ilahduttaa on se, että siitä on onnistuttu tekemään jollain tavalla hyvin tasapainoisen oloinen ja näköinen automalli. Vaikka auto on iso, kaikki on linjassa ja kohdallaan.

  • Array
  • Array
 

Tilaa, tulta ja tyyliä seitsemälle

Ison koon etuja on luonnollisesti myös se, että Kodiaq lukeutuu siihen harvaan joukkoon, joka tarjoaa tilat seitsemälle matkustajalle. Tuossa luokassa ei liikaa tunkua ole, eikä varsinkaan sellaisista autoista, jotka eivät tunnu totaaliselta luovuttamiselta.

Usein 7-paikkaiset kun ovat toinen toistaan munattomampia tilasukkuloita, jotka yhdistettynä perhemarkettiin, ruuhkavuosiin ja arjen aherrukseen syövät ilon elämästä. Kaiken lisäksi Kodiaq on yksi halvimmista suurista ja tehokkaista SUV-malleista. Halvimmillaan RS-versio irtoaa kaupasta 66 000 eurolla. Toki se on yli puolet kalliimpi kuin edukkain Kodiaq.

Kodiaqin halvin versio on itse asiassa yllättävän edullinen. Reilulla 31 000 eurolla saa itselleen kuusilovisella manuaaliaskilla ja 1,5-litraisella bensaturbolla varustetun etuvetomallin. Se on edelleen kookas, mutta suorituskyky on eri planeetalta RS:n kanssa. Samoin varustelu ja alusta.

RS raapii, kuten odottaa sopii neljästä nurkasta. Nelivetoisuus auttaa ennen kaikkea talvikelillä ja silloin kun perässä vedellään kärryä tai muuta painavaa lastia. Näillä tehoilla se ei kuivalla kelillä juuri vaikuta vauhtiin.

Skoda Kodiaq RS tarjoaa hintaansa reippaasti railakkaampaa laatua, suorituskykyä ja tyyliä. Se on järkälemäisten SUV-mallien budjettiratkaisu, joka ei tunnu budjettiratkaisulta. Iso peukku Tsekin Volkkarille.

Tuomas Rajala

Kehuja: hinta-laatu-suhde, hieno alusta, tyylikäs kokonaisuus

Parantamisen varaa: muutama kymmenen lisähevonen ei tekisi pahaa

Skoda Kodiaq RS 4x4 TDI 240:

Moottori: Nelisylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 240 hv (176 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 500 Nm @ 1750-2500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,9 s.
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 7-vaihteinen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
Yhdistetty kulutus: 8 l / 100 km
CO2-päästöt: 210 g/km
Omamassa: 1913 kg
Mitat (pit/lev/kork): 4697mm/1882mm/1681mm
Hinta alkaen: 66 124€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Skoda Kodiaq
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show