Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Skoda Scala - viistoperän ja farmarin risteytys pienempään perheautolu - Article - Nettiauto

Skoda Scala - viistoperän ja farmarin risteytys pienempään perheautolu

Play video
Koeajot 29.10.2019

Skoda Scala uusi pienemmän perheautoluokan viistoperäinen perheauto, joka sijoittuu koon puolesta Skoda Octavian alapuolelle ja Fabian yläpuolelle.

Valkoisen värin ja tumman lasikaton kanssa Skoda Scala näyttää tyylikkäältä viistoperäiseltä pienehköltä perheautolta. Scalaan on tarjolla yhteensä 14 värivaihtoehtoa. Joissain arvioissa autoa on kutsuttu farmariauton ja viistoperän risteytykseksi, koska tavaratila on kokoluokassaan kookas.

Scala nappaa Skodan Suomi-mallistossa Rapidin paikan ja hinnat alkaen -mallin hinta starttaa noin 19.000 eurosta. Miten Skoda Scala pärjää kilpalijoita vastaan pienemmän perheautoluokan viistoperäisten markkinalla? 

Farmarin ja viistoperän risteytys

Array

Scalan modernien Skoda-ulkomuotojen alta paljastuu yllättävän pätevät sisätilat. Tavaratila on tässä luokassa iso, sillä pienemmän perheautoluokan tavallisin kokolukema liikkuu 350-380 litran välillä. 

Scalan tavaratila on perusasennossaan valmistajan mukaan 467 litran kokoinen. Lukeman uskoo helposti, sillä Scalan tavaratila on sekä syvä, yllättävän pitkä ja leveä sekä selkeänmuotoinen. Sen koko riittää mainiosti perheautoon esimerkiksi viikonlopun mökkireissulla. Lisätilaa saa helposti laskemalla takaistuimen selkänojat alas suhteessa 60/40.

Isot tilat takaistuimella

Takamatkustajien tilat aiheuttavat Scalassa positiivisen hämmästyksen. Miten vajaan 4,4 metrin autoon on pystytty luomaan ison kuljettajan taakse isokokoiselle aikuisella väljät matkustustilat? Tilasuunnittelu on selvästi Skodan suunnittelijoiden tehtävälistalla korkealla, sillä Scala ei tunnetusti ole Skodan mallistossa ainoa auto, jossa tilat ovat paremmin suunnitellut ja tilavammat kuin useimmilla kilpailijoilla.

Kun järkevään tilasuunniteluun lisätään pienet fiksut ratkaisut, kuten bensatankin täyttöluukun kannesta löytyvä jääskrapa, kuskin oven päädystä löytyvät sateenvarjo ja alas levyksi laskeutuva etumatkustajan istuimen selkänoja, Scalan kuljettaja saa oikeasti hyvin vastinetta Skodan brändivirkkeelle ‘Simply Clever’. Usein brändivirkkeet ovat yritysten toiminnassa hyvin kaukana todellisuudesta, mutta Skoda on myös tässä asiassa virkistävä poikkeus.

Yksinkertainen mutta toimiva ohjaamo

Scalan ohjaamo on tyylikäs ja pelkistetty. Koeajoauton varustetaso on paras eli Style, mutta koeajoauto oli Launch Edition -malli, jonka suurin ero varsinaiseen Styleen on, että mittaristo on perinteinen. Stylessä mittaristo on digitaalinen.

Keskellä kojelautaa on kosketuksella toimiva ruutu, josta ohjataan viihdejärjestelmiä ja navigaattoria (lisävaruste). Scalan Smartlinkin kautta ruutuun voi kytkeä usb-johdolla sekä Android Auton että Apple Carplayn.

Ruudun alla on ilmastoinnin käyttökytkimet ja vaihdekepin takana ajamiseen ja ajoavustamiseen liittyviä nappuloita. Samasta paikasta löytyvästä Mode-napista voi valita ajoasetuksen neljästä vaihtoehdosta: Eco, Normal, Sport ja Individual.

Style-varustelun mukana tulevat hieman paremmin tuetut istuimet tarjoavat kohtuullisen hyvän ajomukavuuden. Pieneksi perheautoksi jopa istuinosan pituus on asiallinen.

Skoda Scala on hyvä auto ajaa luokassan

Scalan tilat ovat hyvät, autossa on fiksuja ratkaisuja ja ohjaamo on selkeä, mutta voiko myös ajettavuus jäädä positiivisen puolelle?

Kyllä voi ja jää. Scala on pieneksi viistoperäiseksi perheautoksi erinomainen auto ajaa. Ohjaus tarjoaa hyvän tuntuman, vaikka hiljaisissa nopeuksissa keskiasentoon palautus ei aivan mallikelpoista olekaan. Alusta hoitaa hommansa hyvin, mutta terävissä kuopissa hieman yllättävästi kolhahtelee jonkin verran. Olisiko kyse edullisen auton osista, sillä hieman kalliimmassa Octaviassa en tällaista alustan kolhatelua ole huomannut. Se onkin yksi ainoista miinusmerkkistä havainnoista autossa. Koeajoraportin yhteydessä olevalta videolta voi katsoa ja kuunnella Scalan muut plussat ja miinukset.

Koeajoauton 150-hevosvoimainen TSI-bensiiniturbomoottori ja 7-portainen DSG-kaksoiskytkinautomaattivaihteisto tarjoaa Scalalle hyvän ja mukavasti reserviä tarjoavan kyydin. Auto kulkee tällä paketilla kevyesti ja halutessa sporttisesti. Vastaavasti kulutus jää kohtuulliseksi eli sekalaisessa kaupunkiajo-painotteisessa ajossa bensaa kului noin 6,2-6,7 litraan sadalla riippuen ajotyylistä. Erittäin suositeltava paketti Scalaan. 

  • Array
  • Array
 

Yhteenveto

Scala on erinomaisen hienoa työtä Skodalta eli se pärjää hienosti esimerkiksi Volkswagen Golfia, Toyota Corolla ja Ford Focusta vastaan. Uskon, että Scalan kauppa käy, vaikka Octavia on hinnaltaan aika lähellä Scalaa. Octavian ja Scalan hintoihin voi tulla enemmän väliä, kun uusi Octavia saapuu markkinoille oletettavasti vuoden 2020 aikana. 

Skoda Scala 1.5 TSI Style DSG autom.

Moottori:  4-sylinterinen, 1,5-litrainen turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 150 hv @ 5000-6000 rpm
Vääntö: 250 Nm @ 1500-3500 rpm
Huiput: 219 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,2 s.
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 7-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 6,2 l/100 km
CO2-päästöt: 140 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4362 mm/1793 mm/1471 mm
Omamassa: 1265-1432 kg
Koeajoauton hinta (alkaen): 28 566 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.

Comments

For sale - Skoda Scala
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show