Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Skoda Superb – Ylenpalttinen perheauto

Koeajot 05.09.2016

Farmarimallinen iso Skoda on autohistorian tilavimpia henkilöautoja. Sillä voi vältellä kaappimallisen tila-auton hankintaa miellyttävällä tavalla.

Potkivatko takapenkillä istuvat lapset jatkuvasti etupenkkien selkänojia? Tässä ratkaisu lasten tietä siloitteleville ”curling-vanhemmille”: auto, jonka takapenkillä jalat eivät ylety etupenkkeihin asti!

Toki Skoda Superbissa on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia. Silti takajalkatila on ehkä sen kaikkein ällistyttävin kokemus.

Jo ensimmäinen nykyajan Skoda Superb 2000-luvun alussa perustui jalkatilalle. Se oli tekniikaltaan ja perusmuodoltaan kuin VW Passat, mutta akseliväliä ja takajalkatilaa oli pidennetty kymmenisen senttiä. Muut tilat eivät erityisemmin poikenneet tavallisesta perheautosta.

Vuonna 2008 tullut malli kasvoi joka suunnassa isommaksi tilaihmeeksi. Tai muuten vain ihmeeksi: takaluukun pystyi avaamaan joko sedan-tyylisenä pienenä tai viistoperämäisenä isona takaikkunan kera. Tästa Superbista tuli myös farmari, josta tulikin selvästi suositumpi kuin outoperämallista.

2015 myyntiin tullut kolmannen polven nyky-Superb jatkaa edeltäjiensä linjoilla, poskettomilla takatiloilla. Viistoperä on nyt aito viistoperä, jossa takaluukku aukeaa aina ikkunan kera. Lastaus on helppoa, ja tilaa riittää jo perusmuodossa hattuhyllyn alla hervottomat 625 litraa.

Farmari tuntuu silti Superbissa vielä järkevämmältä. Jos ylenpalttiset tilat ovat se juttu, miksi jättää tavaratilaa matalaksi?

Combi-mallissa jo perustilaa näkösuojan alla on 660 litraa, ja siitähän se hupi vasta alkaa. Laajentamalla tulee 1950 litraa eli lähes kaksi kuutiometriä. Se on itse asiassa tyypillisen japanilaisen kapselihotellin huoneen tilavuus….

Kaikki mainitut litrat ovat tämän hetken perinteisen muotoisten henkilöautojen maailman kärkituloksia.

Istu ja viilenny

Array

Koeajoautoksi valittiin kaikkien herkkujen malli: tehodieselautomaattinelivetofarmari 2.0 TDI 190 4×4 DSG huippuvarusteltuna Laurin & Klementinä. Tällä selviää, osuuko Skoda vihdoin myös vaativan autoilijan makuun.

Ensifiilis kuskin paikalla on yllätyksetön. Kaikki on varsin hyvin siten kuin 2010-luvun autoissa on totuttu. Uutuusmalliksi esitys on vähän valju: Passat ja Golf näyttivät suunnilleen tältä jo vuosia sitten.

Enemmän varustelluissa, kuten tässä koeajoautossa, tulee isompi annos nappuloita eri puolille kojelautaa. Tutustuminen on paikallaan, jos haluaa käyttää kaikkia ominaisuuksia. Moni asia toimii joko nappuloita painaen tai kosketusnäytöstä, miten vain haluaa. Ratin nappulat ja niillä käytettävät toiminnot mittaristossa ovat vielä lisänä.

L&K-mallissa on pientä ylellisyyttä täysnahkaverhoilun myötä. Yllättävän käytännöllinen kesälisä on myös etupenkkien ilmastointi, kunhan sen löytää. Ensin painetaan penkinlämmittimen nappia, jolloin keskinäyttöön tulee lämmityksen ja ilmastoinnin symbolit. Sitten pitää vaihtaa kosketusnäytöstä, että nyt halutaankin penkinlämmityksen sijaan ilmastointia.

Kun auto on ollut parkissa auringossa, penkkiviilennys on tehokkaimmalla 3-tasolla hyvä. Nahkaverhoilu ei pian enää tunnu tulikuumalta, vaan on kuin istuisi tammikuisen tuulen päällä. Pienimmällä 1-tasolla taas voi ajaa pidemmänkin aikaa mukavasti ilman, että alkaa hikoilla selästä. Kesäkuumallahan monilla selkäsoijaa pukkaa, vaikka auto olisi muuten sopivan viileä. Vielä kun jotenkin voisi estää sukkahien…

Ajajana matkustajien unelma-autossa

Kuskin penkin säädöt tapahtuvat sähköllä ja ne saa muistiin jo keskitason Style-varustelusta alkaen. Myös etumatkustajan penkki säätyy sähköllä. Stylessä on nahka-alcantara-verhoilu, eli luksusta sekin.

Jos verhoilut ovat hienoja, niin itse etupenkit eivät ole samaa tasoa. Istuinosalla keskimääräinen ahteri pärjää asiallisesti, mutta selkänoja antaa huonosti sivutukea. Normaalivartaloinen tai hoikka istuisi mieluummin sporttisemmassa ja vielä monipuolisemmin säädettävässä penkissä.

Sporttipenkkejä ei saa Superbiin, vaan tämän auton juttu ovat juuri tuollaiset laiskanlinnat. Sama toistuu ajettavuudessa.

Superb perustuu MQB-perusrakenteelle monien muiden VW-konsernin autojen tapaan, mutta on konsernikumppaneihin verrattuna iso keinuva laiva. Ajaminen ei ole niin tiivistä vuoropuhelua tien kanssa, vaan tässä kruisaillaan pehmeämmällä otteella. Joidenkin makuun alusta on vähän liiankin lulla.

Hieman aiemmin Nettiautoon koeajettu uusi Audi A4 liikkuu sutjakasti ja mutkista nautiskellen. Superb taas tuntuu selvästi raskaammalta ja enemmän suorien teiden ystävältä. Osasyy on tämän koeajo-Superbin painava diesel-DSG-neliveto-yhdistelmä.

Silti myös lyhyesti kokeillut muut versiot näistä autoista puoltavat näkemystä. Audi A4 on tehty dynaamisuus edellä, Superb tilat ja mukavuus edellä. VW Passat liikkuu näiden välimaastossa, mutta lähempänä Skodaa.

L&K-varusteltuun Superbiin kuuluu mukautuva alustan säätö Dynamic Chassis Control DCC, jolla voi yrittää muuttaa auton luonnetta. Lähinnä sillä saa joko lisää laiskuutta ja mukavuutta, tai sitten hieman tärähtelevämmän iskunvaimennuksen. Oikeaksi sportiksi Superb ei muutu Sport-asetuksillakaan.

Paletin parhaat

Kaksilitraiset ylisporttiset ja ahneesti hörppivät bensaturbovaihtoehdot voi Superbissa suosiolla unohtaa. Kannattaa keskittyä sen rauhalliseen kruiseriluonteeseen sopivampiin moottoreihin.

1.4 TSI ACT on hienoksi ajettavaksi todettu bensaturbo, joka vääntää lähes yhtä paljon ja kuluttaa lähes yhtä vähän kuin diesel. Silti dieseliin verrattuna hinta, paino ja ääni pysyvät kurissa. Useimmille tämä on varmasti paras moottori Superbiin.

Dieselpuolella Superbissa on tarjolla taloustaituri 1.6 TDI ja ruudikkaammat kaksilitraiset. Nämä 150- ja 190-heppaiset 2.0 TDI:t saa yhdistettyä nelivedon kanssa niin koviksi työjuhdiksi, että jarrullinen perävaunu saa painaa 2 200 kiloa. Saman hintaluokan katumaasturien vetopainot ovat usein pienemmät.

Koeajoauton huippuversio 190 heppaa, neliveto ja DSG-automaatti tuntui aina valmiilta tehopaketilta vaikkapa Lapin reissuun. Maantievauhdeissa ohitukset sujuvat ripeästi, eikä lasti oikein hidasta auton kulkua.

Käytännössä vähempikin riittäisi, koska tällä yhdistelmällä hintaa on fiksummalla Style-varustelullakin jo 49 000 euroa. Koeajettu Laurin & Klement karkaa yli 53 000 euron. Perustyypillisesti varusteltu Ambition sentään lähtisi vajaalla 45 000 eurolla.

Ensin mieli tekisi säästää tehoista, kun Superbin ajettavuus tosiaan ei tarvitse älytöntä ruutia. Edullisempiin nelivetoihin ei kuitenkaan saa automaattivaihteistoa. Siksi kannattaa tipauttaa neliveto pois, ellei sitä ihan oikeasti tarvitse. Kesäisessä koeajossa nelivetoa ei oikein edes huomannut, paitsi kulutuksesta. Se nousi vaihtelevassa ajossa 7,5 litran tienoille. Eteläsuomalaiset voivat myös muistella muutamia edellisiä talvia…

DSG:n voi myös halutessaan jättää pois, sillä lähes kaikki mallit saa manuaalivaihteisina halvemmalla. Ja ehkä myös parempina. Tuplakytkinautomaatti ei edelleenkään aina ole täydellisesti toimiva vaihteisto.

Tehodiesel-Superbin kuusilovinen DSG lähtee liikkeelle vähän viipyilevästi, mikä tuntuu kaupungissa joskus tuskastuttavalta. Myöskään ryömimiset eivät ole luontevia kuin perinteisissä momentinmuuntimellisissa automaateissa. Kun vauhtiin päästään, vaihteet kyllä loksahtelevat hienosti.

Silmät päässä ja lisähintaan autossa

Jos vaihteiston toiminta ei häiritse, kaupunkiajo Superbilla on yllättävän helppoa. Sen ulkomitat hahmottaa kohtuullisen hyvin. Se ei myöskään ole ihan niin iso kuin sisätiloista luulisi, vaan saman kokoinen kuin muutkin nykyiset keskisuuret perheautot. Sisätilojen suuruus on saatu aikaan melko lyhyellä konepellillä ja fiksulla sisämuotoilulla, ei järjettömällä isoudella.

Parasta kaupungissa on yllättävän hyvä näkyvyys ulos. Jopa takaviistoon näkee hyvin, kiitos isojen ikkunoiden.

Sivupeilit taas ovat aika pienet. Ahtaissa paikoissa niiden kanssa on helpompi ajaa, mutta itse näkeminen sujuu huonommin. Onneksi ikkunanäkyvyys sentään on niin hyvä.

Parkkeeraukseen saa apuja kaikissa varustetasoissa. Karvalakki-Activessakin on parkkitutka takana. Lisää tutkia ja taskuparkkiautomatiikkaa tulee seuraavissa varustetasoissa.

Maantieajon avustavia järjestelmiä taas ei ole yhtä anteliaasti mukana kuin muita kilkkeitä. Style-varustelussa sentään tulee mukautuva vakionopeussäädin, joka lisää todella paljon mukavuutta jonoajossa. Sen sijaan kaistavahti, kuolleen kulman varoitus ja kaukovaloavustin ovat vasta L&K:ssa vakiona.

Takana herroiksi

Sokerina pohjalla mennäänpä nyt takapenkille ja takakonttiin. Jos ne ovat ykköskriteerit ja haluaa perinteisen mallisen henkilöauton, Superbille ei ole voittajaa.

Takaovi on huikean pitkä. Farmarimalli Combissa se on myös hyvän neliömäisen muotoinen, joten ei ole vaaraa lyödä päätään ovenkarmiin. Tilaa takapenkillä on juhlavasti, vaikka etupenkki olisi taaimmassa asennossa. Tässä autossa istuu peräkkäin vaikka kaksi kaksimetristä. Takapääntilakin riittää Combissa kaksimetriselle.

Reunapaikoilla itse penkkikin on mukava istua. Keskipaikka on tyypilliseen tapaan hieman kovempi ja korkeammalla. Reunapaikkojen jalkatilaan saa pikkuiset lisätyynyt jaloille, niskatukiin telineet tablettitietokoneille ja sivuikkunoihin aurinkoverhot. L&K:ssa takapenkki on lämmitettävä ja automaatti-ilmastoinnissa on taakse oma lämmönsäätönsä. Oikeastaan takapenkiltä puuttuu vain penkki-ilmastointi ja ehkä pöytä.

Takakontti on kookas, ehkä jopa liian kookas. Tavaroita kontin perältä kurotellessaan sotkee helposti housunsa, jos takapuskuri on likainen. Tavarat myös lentelevät ympäriinsä, ellei niitä kiinnitä. Siihen on onneksi jo vakiona hyviä kiinnityslenkkejä ja kassikoukkuja. Lisävarustepuolelta kannattaa miettiä vielä monipuolisempia kuljetus- ja kiinnitysratkaisuja.

Skoda on myös tunnettu ”Simply Clever” -kikkailuistaan. Superbin takakontin valon saa irrotettua taskulampuksi. Ovissa taas on kotelot sateenvarjoille.

  • Array
  • Array
 

Kuinka hyvä se on ja kelle?

Kaikkine ominaisuuksineen voi tuntua, että Superb on jopa ylenpalttinen auto. Tavallaan näin onkin. Perustaltaan se on kyllä varsin tyypillinen perheauto, mutta siihen on taiottu överit tilat ja huippuversioissa myös lastattu komeat varusteet.

Kuljettajalle Superb on mukiinmenevä, matkustajille lähes täydellinen. Taksina se on auto, jossa takapenkille todella mahtuu ja matkalaukut saa mukaan pidemmällekin lennolle lähtiessä.

Teknisesti tai ajettavuudeltaan se ei ole aivan automaailman edelläkävijä. Autofriikki tuskin valitsee Superbin, sitä varten on kutkuttavampia autoja. Tämä ei ole harrastus eikä statusesine, vaan ensisijaisesti tilava ja mukava kulkuneuvo.

Pituus- tai leveyssuunnassa isoille ihmisille se sopii kuin haarukka käteen. Nelihenkinen perhe tekee reissunsa sillä mielellään, vaikka kaikki perheenjäsenet olisivat koripalloilijoita.

Lyhyemmillekin tila on yleisesti vain miellyttävä asia. Monet asuvat pitkälti yli 100-neliöisissä taloissakin. Miksei ylimääräistä ilmatilaa haluaisi ympärilleen autossakin?

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Kehuja: Ylenpalttiset takatilat, poskettomat tavaratilat, matkustusmukavuus, varustelu, laajahko mallivalikoima

Parantamisen varaa: Kuljettajan penkin sivutuki, pienehköt ulkopeilit, liikkeellelähdöt DSG-vaihteistolla

Skoda Superb Combi 2.0 TDI 190 4x4 DSG L&K:

Moottori: 4-sylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 190 hv (140 kW) @ 3500-4000 rpm
Vääntö: 400 Nm @ 1750-3250 rpm
Vetotapa: Neliveto
Huippunopeus: 228 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 7,7 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen tuplakytkinautomaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,1 l/100 km
CO2 päästöt: 135 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4856mm/1864mm/1477mm
Akseliväli: 2841 mm
Tavaratila: 660-1950 l
Paino: 1635 kg
Hinta: 53 567€
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

For sale - Skoda Superb
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.