Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Tekniikan Maailman ajettua: Ford Mustang Boss 302 - kovaa peliä - Article - Nettiauto

Tekniikan Maailman ajettua: Ford Mustang Boss 302 - kovaa peliä

Koeajot 01.06.2012

Boss 302 on vahvin Ford Mustang, joka syntyy suoraan tehtaan tuotantolinjalta. Yli 40 vuoden takaisten esikuviensa tavoin se on suunniteltu sopivaksi myös rata-ajoon.

Uuden Bossin pohjana on mallivuodelle 2011 esitelty uudella viisilitraisella eli 302-kuutiotuumaisella V8:lla varustettu GT-malli. Lukuisilla muutoksilla tehoa on nostettu kahdeksalla prosentilla ja on nyt 326 kW eli 444 hv. Ääntä on tehostettu lisäämällä pakoputkistoon sivuputket, joiden ulostulot on kätketty takapyörien etupuolelle.

Alustaa on jäykennetty ja madallettu hieman etukenoiseksi. Iskunvaimentimia voi manuaalisesti säätää viiteen eri asentoon. Myös jarrut on päivitetty sopimaan vakavampaankin ajamiseen.

Ajettavuudeltaan Boss on selvästi vakio-Mustangia jämäkämpi, mutta mukavuus on silti yllättävän hyvä jopa kaupunkiajoon. Parasta autossa on tehokkaan ulkonäön lisäksi V8-moottorin raaka ja laaja-alainen voima yhdistettynä mahtavan ääneen.

Kiihdytysmittaus vahvisti auton nopeuden, mutta lämpimällä asfaltilla 0-100 km/h ajasta lähtisi vielä useampia kymmenyksiä. Nyt optimaalisen nopea paikaltaan lähtö oli melko haastava operaatio.

Nykyistä Mustangia ei aiota virallisesti tuoda Eurooppaan, mutta Boss kävi Euroopan kiertueella muistuttamassa olemassaolostaan ja siitä, että vuonna 2014 esiteltävä seuraavan sukupolven Mustang on tulossa koko maailman markkinoille.

Tiivistelmä TM:n 11/2012 artikkelista

Tilaa TM digipalvelu – saat tekniikan uutiset päivittäin, digilehden sekä tämän artikkelin kokonaisuudessaan.


Comments

For sale - Ford Mustang
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show