Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Koeajot 05.04.2022

Minkälainen auto on suosittu hinnat alkaen Tesla Model 3 Standard Range Plus? Riittävätkö tilat perhekäyttöön? Miten takavetoinen pärjää Suomen talvessa?

Tesla Model 3 oli ennen Volkswagenin ID-sähköautojen rantautumista Suomen suosituin sähköauto. Sitä myydään edelleen hyvin, mutta alati kasvavasta uuteen tekniikkaan siirtyvästä ryhmästä eli sähköautojen ostajista on tullut kilpailemaan oman leirin Tesla Model Y ja Volkswagen-konsernin lukuisat muut sähköautot, kuten Skoda Enyaq, Audi Q4 etron ja Cupra Born.

Samoista asiakkaista kisaavat myös Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Ford Mustang Mach-E ja Volvon XC40 Recharge sekä C40 Recharge. Toki on hyvä mainita, että Tesla Model 3 on matala auto. Edellä mainitut kilpailijat ovat pääsääntöisesti korkeita katumaastureita.

Tesla on maailman suurin sähköautojen valmistaja. Se otti etunojaa sähköautojen valmistuksessa vuositolkulla, kun perinteiset autovalmistajat aprikoivat vuosi toisensa perään, tuleeko tästä sähköautoilusta mitään vai ei. Varmasti myös korkeat investointikustannukset pelottivat.

Minkälaisia eväitä tarjoaa Tesla-malliston edullisin vaihtoehto Model 3, jonka hinta nousi useilla tuhansilla euroilla maaliskuussa 2022? Model 3 tunnettiin ennen mallivuotta 2022 mallinimellä Model 3 Standard Range Plus.

Monia vahvuuksia

Array

Teslan vahvuus suhteessa kilpailijoihin ainakin Tesla-ihmisten mielestä johtuu muista seikoista kuin ajamisesta. Teslan oma Supercharger-latausverkosta tarjoaa nopeaa ja monessa maassa tiheään tarjolla olevaa latauskokemusta. Suomessa asia on hieman toinen.

Supercharger-pisteitä löytyy vain kymmenen kappaletta, mutta onneksi lisää on tulossa. Tosin eräs Tesla-kuljettaja valitti, että Model 3:n omistajille, joilla ei ole ollut vanhojen Tesla Model S:n tapaisia ilmaisia Superchargereita tarjolla, superasemilla lataaminen on kallista.

Pääkaupunkiseudulla, jossa on absoluuttisesti eniten sähköautoja, ei ole tarjolla yhtään Supercharger-asemaa. Tällä valinnalla toki palvellaan Teslalla pitkää matkaa ajavia, mutta sopii toivoa, että jossain vaiheessa superi saapuu myös Helsinkiin.

Kaikki hoituu 15 tuuman kosketusruudusta ja Teslan applikaatiolla

Toinen monista muista autoista poikkeava ominaisuus on iso 15 tuuman kosketusruutu, josta kuski hoitaa kaikki autoon liittyvät asiat. Kukaan muu valmistaja ei ole edes lähellä Teslan käyttöliittymän tasoa, jos Tesla-ihmisten puheita on uskominen.

Moni perinteisiin autoihin tottunut kaipaa autoonsa ratin takaa löytyvää mittaristoa ja tuulilasinäyttöä. Niitä ei ainakaan Teslalta autoon saa.

Keskiruudun nopeusnäyttöön tottuu nopeasti. Se löytyy aivan vasemmasta yläkulmasta.

Myös ruudulla näkyvän Model 3:n ja sen ohi grafiikkana vilistävien ihmisten, autojen ja liikennevalojen, sekä autopilotin toiminnasta kertovien sinisten viivojen seuraamiseen tottuu äkkiä, eivätkä ne häiritse ajamista.

Ruudulta löytää helposti kulutuksen, latausasiat, musiikit ja pelit. Hauska lisä on, että 9,90 euron premium-jäsenyydellä ruudusta voi äärimmäisen helposti katsoa kauppareissun odotustilanteessa tai sitten vain silkasta katsomisen ilosta YouTubea, Netflixiä ja Twicthiä.

Auton toimintojen ohjaaminen käy erittäin kätevästi älypuhelimella, joka toimii myös auton avaimena. Toivoa sopii, että mahdollisimman moni sähköautovalmistaja nappaa tämän idean omaan mallistoonsa.

Miten Tesla Model 3 pärjää autona?

Koon puolesta Model 3 on BMW:n 3-sarjan kokoinen. Kuskilla on hyvin tilaa ja monipuolisilla sähkösäädöillä ajoasennosta saa mieleisen. Iso kuski kaipaisi hieman isompaa istuinta ja pidempää istuinosaa.

Ohjauspyörää säädetään sähköllä ruudun ja ratin rullan avulla. Hauska juttu on, että 10 halukasta saavat muistiin omat istuimen ja ratin säädöt, sillä ne tallennetaan omaan profiiliin. Unohtakaamme istuimien muistipaikat. So last season.

Takana mahtuu matkustamaan myös iso ihminen, mutta liikaa tilaa ei ole. Myös muovinen etuistuimen selkänoja on monien muiden premium-merkkien tapaan erikoinen valinta polvien kannalta.

Lasikatto vakiona

Korkeussuuntainen suunnittelu on myös auton takana hyvää ja tilaa on hyvin pään päällä jopa 190-senttisellä. Tilaa säästävä ja auton perään jatkuva massiivinen lasikatto on vakiona ja siitä paljon plussaa.

Tavaraa saa mahtumaan C-segmentin farmarin verran (näkösuojan alla), sillä takana on normitilan lisäksi kookas salalokero. Takatavaratila aukeaa nyt vakiona sähköllä. Keulasta löytyy frunkki, jota monet kaipaavat Volkswagenin ID-malleihin ja niiden pohjalta tehtyihin lukuisiin sähköautoihin.

Urheiluautomainen ajotuntuma ja suorituskyky

Ajossa tämä Tesla Model 3 Standard Range Plus yllättää. Tehoa on kuin urheiluautossa eli vaikka muille jakaa, ja auton ohjaus sekä alusta toimivat niin ikää sporttisesti. Auton pohjassa olevan akuston tuoma matala painopiste vaikuttaa, toki myös lisää painoa.

Talvikelissä takavetoinen auto tarkoittaa, että luistonestolla on töitä. Järjestelmä pelastaa kokemattoman ja liikaa auton massiivisesta tehosta innostuvan kuskin eleettömän varmasti eli autolla pärjää myös liukkaissa olosuhteissa. Kunhan ei tarvitse ilman vauhtia yrittää jyrkän jäisen mäen laelle.

Ohjauspyörässä on vain yksi kierros ja ohjaustuntuma on erinomainen. Alusta on sporttisen kova, toki huonolla pinnalla ja kivikadulla ajettaessa nypyttävä.

  • Array
  • Array
 

Suorituskyvystä huolimatta Model 3 kuluttaa maltillisesti sähköä

Hinnat alkaen Model 3:n maksilatausteho on 170 kW, joka tarkoittaa, että auton saa teoreettisesti nopeimmillaan 0-80 varaukseen noin 30 minuutissa. Käytännössä auto rajoittaa pikalataustehoa alun jälkeen rajusti, jolloin lataus hidastuu. Kotilataus (11 kW) kestää nopeimmillaan auton 54 kWh (50 kWh netto) akuston kanssa vajaa viisi tuntia.

Teslaa on kehuttu energiatehokkaaksi eli auto ei vie paljon sähköä, joka on todella hyvä asia. Se tarkoittaa, että kohtuullisen maltillisella akustolla voi todellisuudessa päästä kesällä kaupunkiolosuhteissa jopa 400 kilometriä. Talvella tuosta toimintamatkasta lähtee 100 kilometriä pois, ja varsinkin matka-ajossa. WLTP-mittauksessa tämä Model 3 ylsi 448 kilometriin.

Yhteenveto:

Tesla Model 3 on perusversionakin vakuuttava ja erinomainen auto. Hyvä ajamisen tuntuma, urheiluautomainen suorituskyky, yllättävän hyvät tilat ja modernit ratkaisut ihastuttavat. Ei ihme, että näitä menee hyvällä tahdilla kaupaksi ympäri maailman.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: suorituskyky, tilat, ajoasento, ajamisen tuntuma, maltillinen sähkön kulutus

Parannettavaa: takaveto ei ole paras vaihtoehto Suomen talveen, Teslan laatuongelmista on raportoitu paljon. Huhut kertovat, että tämä vuoden 2021 Model 3 Refresh on ensimmäinen laadukkaampi Tesla. Mene ja tiedä.

Tesla Model 3 Standard Range Plus Refresh 2021

Moottori:  1 x sähkömoottori
Teho: 239 kW/325 hv
Vääntö: 375 Nm
Huippunopeus: 225 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,6 s
Vetotapa: Takaveto
Kantama: 448 km (WLTP)
Akun kapasiteetti: 50,0 kWh
Mitat (pit/lev/kork): 4694 mm/1850 mm/1443 mm
Omamassa: 1655 kg
Perävaunupaino jarruton: 750 kg
Perävaunupaino jarrullinen: 1000 kg
Hinta alkaen: 52 990 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Comments

For sale - Tesla Model 3
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.