Tesla Model S – Enemmän kuin pelkkä auto

Koeajot 25.08.2014

Tesla Model S on markkinoiden pätevin sähköauto. Se tarjoaa ekologiset kyydit edustusluokan kuorissa.

Automaailmassa pääsee harvakseltaan ajamaan tuotteella, joka säväyttää ajokokemuksella, konseptilla, ekologisuudella ja uusilla innovaatioilla. Yksi tällaisista harvinaisuuksista on Amerikkalaisvalmistajan Teslan Model S.

Tesla on autoteollisuuden puhutuin merkki, josta lähes jokaisella tuntuu olevan jonkin sortin mielipide. Rehtiä ajokokemusta on tosin harvemmalla. Mutta jos sitä on päässyt siunaantumaan, kerrotaan siitä takuulla koko maailmalle.

Se ei ole ihme, sillä Teslan ohjaimiin pääsemisen jälkeen olo on kuin vastarakastuneella. Tekee mieli huutaa ihastuksestaan koko maailmalle. Tähän on syyllistynyt iso liuta julkkiksia niin ulkomailla kuin Suomessakin.

Itsensä brändäämisen väline

Array

Tesla on paljon muutakin kuin pelkkä kulkuväline. Se on itsensä brändäämisen muoto, statement puhtaamman autoilun puolesta ja autoteollisuuden pelisäännöt haastava auto. Teslalla ajava ihminen on menestyvä, ympäristöä kunnioittava ja tyylitietoinen.

Teslaa voikin hyvällä syyllä sanoa automaailman Appleksi. Onkin lähes varmaa, että Apple-uskovaiset tulevat ja ovat varmasti jo adoptoineet sähköauton omakseen, sillä yhtäläisyyksiä tietokonevalmistajana on runsaasti.

Apple-maailmaan vihkiytyneitä kosiskellaan mm. iPadia muistuttavalla keskikonsolin näytöllä. Se on kahden tabletin kokoinen taulutietokone, joka toimii juuri niin sulavasti kuin markkinoiden parhaimmat tabletit.

Sitä käytettyään ei voi kuin ihmetellä sitä, miksi muut autovalmistajat eivät ole halunneet panostaa keskikonsolin näyttöjen kehittämiseen. Älypuhelimiin tottuneille autojen nykynäytöt ovat kuin paluu ensimmäisiin Nokia-malleihin.

Sielunkumppanuus Appleen näkyy myös yksityiskohdissa, sillä kaikki on tarkoin harkittua. Pienien asioiden merkitys näkyy mm. ovista esiin ponnahtavissa ovenkahvoissa, pelkistetyssä kauniissa ohjaamossa ja auton muotoiseksi muovatussa virta-avaimessa.

Erittäin helppo käyttää

Kaikkein merkittävin yhteinen nimittäjä on kuitenkin käytön helppous, sillä Teslan käyttöliittymä on naurettavan yksinkertainen. Kun kuski kävelee avaimet taskussaan kohti kärryään, ponnauttaa Tesla ovenkahvat ulos ovista ja auto on saman tien käyttövalmis.

Auton on siis valmis ajolle kun kuski istahtaa penkkiin. Mercedes-Benzin valmistamasta vaihdevalitsimesta valitaan joko D tai R ja annetaan auton hoitaa loput. Homma on todella niin yksinkertaista.

Tesla on muiden sähköautojen tavoin saanut nuhteita pienestä toimintasäteestään, mutta kritiikkiä on vaikea ymmärtää. Kovin pieneksi ei ainakaan 85 kWh:n version toimintamatkaa voi väittää. Tavanomaisella ajotavalla se on noin 480 km.

Pienemmällä 65 kWh:n akkupaketillakin toimintasäde on kohtuulliset 370 kilometriä, mikä kolkuttelee jo pienehköä bensa-autoa. Koeajon aikana ei todellakaan tullut mieleen, että latausten välisen ajomatkan pitäisi olla olennaisesti pidempi.

Hyvällä ja erilaisella tuotteella on aina vastustajansa, sillä pääasiassa pelkkää suitsutusta saaneessa Teslassa pitäisi olla jotain mätää, ellei vastavoima olisi niin äänekäs kuin se tällä haavaa on.

Tehokas, kaunis ja taloudellinen

Katsoo asiaa miten tahansa, on Tesla Model S erinomainen auto. Se on tehokas, kaunis ja ennen kaikkea taloudellinen. Model S osoittaa, ettei ekologisen autoilun pidä olla tylsää, vaan itse asiassa polttomoottoriautoilua hienompaa.

Teslassa lähes kaikki on polttomoottoriautoja paremmin. Sen ”tankkaaminen” maksaa polttomoottoriautoihin verrattuna murto-osan, tehoa tarjoillaan joka ikisellä kierrosalueella ylitsevuotavasti ja elektroniikkapuoli on kunnossa.

Suorituskyvyltään 85 kWh:n Model S on superautoluokkaa ja 0-100 km/h kiihdytys sujuu Performance-mallilta 4,4 sekunnissa. Taakse jää siis melkoinen joukko tehokkaita automalleja. Ainoa puute on murea äänimaailma, mutta sitä ei suoraan sanoen osaa edes kaivata.

Lähtee satasen vauhdista rivakasti

Alkukiihdytyksessä Tesla muistuttaa tehokasta bensa-autoa, vaikka koko tehoreservi onkin käytössä heti ”tyhjäkäynniltä” saakka. Auton suitseminen paikaltaan liikkeelle vaatii melkoisen määrän tehoa, joten se ei ampaise liikkeelle kuin tykin suusta.

Vauhdista kiihdyttäminen onkin sitten oma lukunsa. Tesla potkaisee jopa satasen vauhdista niin ahnaasti, että suurin osa bensa-autoista jää nuolemaan näppejään. Polkimen lattiaan tallaaminen saa aikaan välittömän hymyn.

Suorituskyky on hyvin toisenlaista kuin polttomoottorilaitteissa, sillä maksimiteho on käytössä aina kun sille on tarvetta. Ajaminen on käytännössä rajattoman laajan tehoalueen ansiosta vaivatonta.

Teslan ajaminen maantieliikenteessä vaatii uudenlaisen ajotavan opettelua, sillä moottori jarruttaa voimakkaasti ja polttomoottoriauton tavoin moottorijarrulla ajamista ei juuri voi harrastaa. Model S ottaa talteen jarrutusenergian ja lataa akkujaan aina kun jalka nostetaan kaasulta.

Maantieajossa jarrupolkimeen ei normaaliasetuksella juuri tarvitse koskea, sillä moottorijarru hoitaa vauhdin hidastamisen pelkällä kaasun nostamisella. Jarrutusvoiman voi muuttaa myös low-asentoon, jolloin Tesla rullaa hieman pidempiä matkoja ”vapaalla”.

Maailman suurin tabletti kojelaudassa

Keskikonsolista löytyvän giganttisen kokoisen tabletin kautta ohjaillaan auton elektroniikkaa eli toisin sanoen lähes kaikkia auton toimintoja. Säädettävää löytyy mm. ohjaustuntumasta, ilmastoinnista, valaistuksesta, navigoinnista ja äsken mainitusta moottorijarrun määrästä.

Auton säätöjen lisäksi Tesla on jatkuvasti yhteydessä 3G-verkkoon, joten keskikonsolin näyttöä voi halutessaan käyttää normaalin tabletin tapaan. Ajon aikana siitä tosin kannattaa pitää näppinsä erossa.

Ohjaustehostimen voi säätää kolmeen asentoon comfortin ja sportin välillä. Jokaisessa tilassa ohjaus on tunnokas, vaikka comfort-asennossa sähköinen tehostin tekeekin ohjaamisesta hyvin kevyttä. Sen kanssa pärjää silti myös kovemmassa vauhdissa mutkatiellä.

  • Array
  • Array
 

Voimavirtaa kotiin

Teslan tulevaisuuden tulee ainakin kotimaassa ratkaisemaan se, kuinka sähköauton lataamista aiotaan tukea. Tällä hetkellä latausmahdollisuuksia tarjotaan osassa parkkihalleista ja ABC-liikenneasemista, mutta paikat ovat silti kiven alla.

Kotioloissa Model S:n ostaminen tarkoittaa samalla myös voimavirtapistokkeen hankkimista, sillä näin suurella akkukapasiteetin kanssa peruspistorasialla ei käytännössä tee mitään. Se on vähän sama kuin yrittäisi täyttää uimahallin allasta kotihanasta.

Voimavirran asentaminen kotipihaan vaatii tietysti rahallista panostusta, mutta toisaalta auton hankintahinta on sen verran korkea, ettei pienen sähköurakan luulisi kaatavan koko projektia.

Halvimman Model S:n hintalapussa seisoo hieman vajaat 90 000€, mikä kuulostaa kovalta summalta. Toisaalta Teslan koko- ja laatuluokan autot eivät ole niitä halvimpia. Sähköauto hyötyy kotimaan autoverotuksesta, sillä hinta on bensa- ja diesel-autoihin verrattuna maltillinen.

Malliston kiihkeimmän version – 85 kWh Performancen – lähtöhinta on 116 990€, mikä vastaa suunnilleen Mercedes-Benzin S-sarjan lähtöhintaa. Kokoluokkakin on lähes vastaava, vaikka S-sarjalainen vetääkin pidemmän korren.

Pakkanen pelästyttää latausjärjestelmän

Tesla on mennyt Suomessa hyvin kaupaksi, vaikka pohjoisen ankarat olot asettanevat Model S:lle vaateita, joita ei aurinkoisessa Kaliforniassa juuri kohdata. Pakkasen kanssa ongelmia on ilmennyt mm. Norjassa, sillä kylmällä latausverkon kanssa on ollut ongelmia.

Tesla on kuitenkin luvannut päivittää latausohjelmistojaan pakkasensiedon suhteen ja yleisesti sähköautot toimivat kylmässä kelissä paremmin kuin mielikuvat antavat ymmärtää.

Yksi Teslan yllättävimmistä asioista on se, että 5-paikkaisen auton takakonttiin on mahdollista saada kaksi lisäistuinta. Paikat on tosin tarkoitettu lapsille ja tilapäiseen kuljettamiseen.

Seitsenpaikkaisuus on optio, jonka avulla Teslasta muovataan entistä monikäyttöisempi auto suuremmallekin perheelle. Sähkömoottori on sijoitettu taka-akselin päälle, joten matkatavarat voi sijoittaa seitsemän hengen kyydissä ollessa kohtuullisen tilavaan etukonttiin.

Radikaali ajatusmaailma

Laajentaminen 7-paikkaiseksi on asia, joka tuntuu luokka huomioiden oudolta ratkaisulta. Se tekee Teslasta entistä radikaalimman tuotteen, sillä Model S:n kohdalla sovinnaisuudelle on viitattu kintaalla.

Markkinoilla ei nimittäin ole tarjolla ainoatakaan muuta 7-paikkaista autoa, jolla 0-100 km/h kiihdytys sujuisi parhaimmillaan alle 5 sekunnin. Koko ajatus kuulostaa huvittavalta, mutta ehkä se toimii juuri sen vuoksi.

Tesla muistuttaa monella tapaa siltä kuin Apple olisi kohdannut Jaguarin. Kauniisiin kuoriin on tungettu helppokäyttöistä ja toimivaa tekniikkaa, jotka sulautuvat vaikuttavaksi kokonaisuudeksi. Vastaavaan ei tällä hetkellä pysty kukaan muu valmistaja.

Tuomas Rajala

Kehuja: uudenlainen konsepti, helppokäyttöisyys, moottorin teho, taloudellisuus, ulkonäkö, toimintasäde

Parantamisen varaa: varusteiden hinnoittelu, lataamisen haasteellisuus

Tesla Moder S 85 kWh tekniset tiedot:

Moottori: Kolmivaiheinen, nelinapainen vaihtovirtamoottori
Teho: 326 hv (270 kW)
Vääntö: 440 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  5,6 s.
Vetotapa: Takaveto
Toimintasade (88 km/h): 480 km
Akkukapasiteetti: 85 kWh
Mitat (pit./lev./kork.): 4976mm/1963mm/1435mm
Paino: 2108 kg
Koeajoauton hinta: 99 990€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Tesla Model S
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.