Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Play video
Koeajot 27.09.2021

Tesla Model Y täydentää Tesla-malliston pykälää pienemmällä katumaasturilla.

Tesla on tällä hetkellä kiistatta yksi maailman kiinnostavimmista autovalmistajista. Kun Tesla julkaisee uuden automallin, on se aina tapaus. Tällä hetkellä mallistossa on mallit S, X, 3 ja Y. Näistä muodostuu sana S3XY, joka viestii, ettei autoteollisuuden tarvitse olla tylsää ja tosikkomaista.

Tesla on nykymallistonsa lisäksi ilmoittanut alkavansa piakkoin toimittaa asiakkaille pickup-malli Cybertruckia ja tehotykki Roadsteria. Roadsterin 0–100 km/h -lukema on mukavat 2,1 sekuntia, huiput 400 km/h ja toimintasäde 1000 kilometriä. Siinä on muilla tekemistä. Tai itse asiassa ei ole, sillä yksikään tuotantoauto ei vastaavaan pysty.

Mutta takaisin reaalimaailmaan. Teslan tällä hetkellä uusin automalli on Model Y, joka on vihdoin saapunut myös kaukaiseen Suomeen. Model Y on katumaasturimalli, joka lainaa ominaisuuksia ”halpismalli” 3:lta.

Model Y on kolmosta tilavampi ja vetoaa varmasti suomalaisiin autonostajiin katumaasturimaisella meiningillään. Kaiken lisäksi Model Y:llä saa vetää peräkärryä. Ja mikä sen hienompaa, sillä sähköautollakin saa siis kaiken omaisuutensa kesäksi mökille.

Model X + Model 3 = Model Y

Array

Teslan uusin malli on ulkonäöllisesti jotain Model X:n ja Model 3:n välimaastosta. Lokinsiipiovia sitä ei löydy, mutta korkeutta kyllä. Teslat jakavat mielipiteet muotoilunsa suhteen ja Model Y:n kohdalla on pakko mainita, että se ei ole ulkokuoreltaan maailman kaunein automalli.

Sisusta onkin sitten toinen tarina. Ohjaamo on valtavan pelkistetty. Ohjaamosta on poistettu lähes kaikki napit ja käyttökytkimet, sillä niille ei ole koettu tarvetta. Käytännössä ainoat fyysiset kytkimet ovat vilkku- ja vaihdeviikset, ratin kaksi rullaa, ovenavauspainikkeet ja ikkunoiden käyttökytkimet.

Käytännössä kaikkea auton toimintaan liittyvää hallitaan keskikonsolissa olevasta näytöstä. Se kätkee sisäänsä niin mittariston, sisäilmapuhaltimen toiminnan, äänentoiston, asetukset, hansikaslokeron avauspainikkeen ja niin edelleen. Käytännössä kosketusnäyttö pitää sisällään kaiken toiminnan.

Sisusta on siis pelkistetty, moderni ja persoonallinen. Teslan ohjaamo muistuttaa edelleen hieman perinteistä henkilöautoa, mutta suunta on kohti entistä futuristisempaa maailmaa, mikä ei välttämättä ole huono asia.

Tesla on aina jakanut autoilevan kansan mielipiteet. Sitä vihataan ja rakastetaan varsin avoimesti. Tesla-uskovaiset vannovat autoteollisuuden muuttaneen valmistajan nimeen ja osa vihaa sitä niin vahvasti, että tuntuu kuin Tesla olisi loukannut kriitikoitaan henkilökohtaisesti.

Sanotaan mitä tahansa, mutta Tesla on tehnyt autoteollisuudelle todella paljon hyvää. Se on nimittäin pakottanut muut valmistajat kyseenalaistamaan omat ratkaisunsa ja tuomaan hiljalleen markkinoille autoja, joiden tärkein ominaisuus on palvella sen omistajaa.

Raju kiihdytys puhuttelee

Sähköautolle leimallinen piirre on tätä nykyä se, että se jättää suorituskyvyssä käytännössä kaikki polttomoottoriautot. Model Y:n kiihdytyslukema on Long Range -versiolla 5 sekuntia nollasta sataan. Performance-version luku on muikeat 3,7 sekuntia. Näihin lukuihin on melkeinpä millä tahansa polttomoottoriautolla tekemistä.

Vaisumpikin LR-versio on varsin kiivas kokemus. 5 sekunnin kiihdytys paikaltaan sataan tuntuu luissa ja ytimissä. Ja Teslalla se on niin uskomattoman vaivatonta. On sähköautosta mitä tahansa mieltä, puhuttelee täysi kiihdytys varmasti.

Tesla tuntuu olevan valttia myös sähköautojen latausnopeudessa ja Model Y voi hyödyntää täysimittaisesti valmistajan uusia V3-latausasemia, joilla latausnopeus on parhaimmillaan 1600 kilometriä tunnissa. Superchargerilla saakin melko nopeasti akun 80% varaukseen. Kotosalla lataus on toki hitaampaa.

Amerikkalaisvalmistajaa ei ole koskaan voinut syyttää tosikkomaisesta suhtautumisesta autoiluun, eikä sellaista ole luvassa myöskään Model Y:n kanssa. Auto sisältää paljon hauskaa kikkailua, jotka on sijoitettu Teslan Toy Box -applikaation taakse.

  • Array
  • Array
 
Pieruhuumoria

Lelulaatikossa on mm. pierutyyny-sovellus, jonka avulla autoon voi sijoittaa pierutyynyt mille tahansa istuimelle. Kun kyytiläinen istahtaa autoon, päästää auto muhkean pierun. Ominaisuuden voi toki kytkeä myös vilkkuun. Ei niin kovin tosikkomaista.

Samaisesta lelulaatikosta löytyy myös romance mode, jolla Teslan keskikonsolin näyttö muuttuu virtuaaliseksi takaksi. Kaiuttimista kuuluu tulen ritinää ja romanttista musiikkia. Lisäksi penkinlämmittimet luovat kuumaa tunnelmaa.

Model Y:tä voi toki käyttää myös jättimäisenä gettoblasterina ja soittaa musikkia auton ulkopuolelle. Periaatteessa auto voi toimittaa puutarhajuhlien äänentoiston virkaa. Jälleen kerran asia, jota ei autoltaan olettaisi.

Tesla Model Y on erinomainen sähköauto, joka tarjoaa ostajalleen yllätyksiä, huikeaa suorituskykyä ja autoilua, joka ei vaikuta tylsältä. Vihdoin mallistosta löytyy malleja myös ihmiselle, joka ei halua sijoittaa autoonsa yli 100 000 euroa.

Halvalla Model Y ei tietenkään kaupasta irtoa, sillä Long Range -versio maksaa Suomessa 66 682 euroa ja Performance-versio 74 892 euroa. Hinnat eivät ole halpoja, mutta niiden vastineeksi saa auton, joka ei varmasti jätä kylmäksi.

Tuomas Rajala

Kehuja: huumorintaju, suorituskyky, sisätilat, fiilis

Parantamisen varaa: ulkonäkö jakaa mielipiteet

Katso myös videoarvio artikkelin alusta.

Tesla Model Y Long Range:

Moottori: Kaksi sähkömoottoria etu- ja taka-akselilla
Teho: 384 hv
Vääntö:  639 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  5,0 s.
Huippunopeus: 217 km/h
Veotapa: Neliveto
CO2-päästöt: 0g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4751mm/1978mm/1624mm
Hinta: 66 682€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Tesla
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.