Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo - Article - Nettiauto

TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo

Koeajot 28.01.2010

BMW:n tapana on ollut säilyttää uudessakin mallissa tunnistettavat merkit sukujuuristaan. Uudessa 5-sarjan GT:ssäkin tämä toteutuu, mutta mukana on niin paljon uutta, että esitys ei tunnu uusinnalta.

BMW 5-sarjan GT on neliovinen sedan, jossa kuitenkin korin takaosa on muotoiltu coupe-tyylisesti viistoksi. Auton kokoluokka on tavallaan uusi, koska se on mallimerkinnästään huolimatta monilta mitoiltaan suurempi kuin 5-sarjan muut autot. Pituutta on viisi metriä, akseliväliä yli kolme metriä ja massaa 2 150 kiloa.

Koeajoautossa oli takana kaksi erillistä istuinta ja siksi vaunu on rekisteröitykin vain neljälle. Nojatuolit ovat säädettävissä ja mukavuudeltaan etuistuinten veroiset, mutta näistä Comfort-istuimista pääsee nauttimaan vain 1 130 euron lisähintaan ja istuinlämmittimistä pyydetään vielä 400 euroa päälle.

Tavaratila on mielenkiintoinen yhtälö. Se näyttää pohjapinta-alansa perusteella erinomaisen suurelta, mutta laatikkomittaus kertoo muuta. Vaikka tila onkin laaja, sen mataluus kutistaa kontin 380-litraiseksi, mikä on tavallinen luku vähän yli nelimetrisissä perheautoissa.

Varusteosiosta tulisi pituudeltaan helposti ainakin kolminkertainen tavalliseen verrattuna, jos kohteet käytäisiin edes nimeltä läpi. Testiautoon oli tehdastoimituksena asennettu noin 40 000 euron edestä ekstratoimintoja.

Mallistoon kuuluu kolme versiota. Uudella kolmelitraisella ahdetulla ottomoottorilla varustettu 535i maksaa noin 84 000 euroa. Kallein on 4,4-litraisella V8:lla varustettu 550i, josta on ahtamalla otettu huipputehoa pyöreät 300 kW. Sen omistajaksi pääsee 121 300 euron panostuksella.

Ainoa diesel on koeajossakin ollut 530d, ja hintalapussa lukee pyöristäen 75 400 euroa. Nokalla on kolmelitrainen suora kuutonen, josta on ahtamalla otettu 180 kW huipputehoa, mutta jotenkin puhuttelevammalta kuulostaa 540 Nm:n vääntömomentti.

Moottorin jatkeena on kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto, jota voi käytellä myös käsin. Väkevä diesel yhdessä automaattivaihteiston kanssa takaavat todella rivakat ohitukset. Esimerkiksi kiihtyvyys 60 km/h nopeudesta 120 km/h nopeuteen hoituu alle seitsemässä sekunnissa 180 metrin matkalla.

BMW:n etujousitus perustuu tuttuihin kierrejousiin, mutta takana on hieman harvinaisemmat ilmajouset. Koeajoautoon oli lisätty lukuisia ajettavuuteen vaikuttavia toimintoja kuten nelipyöräohjaus, muuttuva ohjausvälitys ja säätyvät kallistuksenvaimentimet.

Vakionakin BMW tarjoaa mielenkiintoista tekniikkaa. Kuljettaja voi vaikuttaa auton käyttäytymiseen valitsemalla kolmesta säätömahdollisuudesta tarpeen mukaan. Valinnat Normal, Sport ja Sport Plus vaikuttavat vaihtokohtiin, ohjauksen tehostukseen, ajonvakautuksen aktiivisuuteen ja esimerkiksi kaasupolkimen välitykseen, mutta näitä emme päässeet kokeilemaan.

Sen sijaan kommentit koskevat kehittyneempää versiota, jossa ovat kappaleen alussa mainitut erikoisuudet. Ohjauksen nopeus hitaassa ajossa tuntui aluksi oudolta. Pyörät kääntyivät yhtä nopeasti kuin karting-autossa, mutta heti nopeuden myötä tilanne normalisoitui. Mukavuus-asennossakin jousitus on ponteva olematta veltto tai keinuva.

Yhteenvetona voi sanoa, että BMW GT on väistöissä kokoisekseen ketterä ja hallittavuudeltaan hyvä.

Tiivistelmä TM:n 2/10 artikkelista
Osta ja lue koko juttu BMW GT:stä

Comments

For sale - BMW 530
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show