Toyota Auris Touring Sports: Hybridin kauniimmat kasvot

Koeajot 09.09.2013

Auris Touring Sports on erinomainen hybridiauto, jonka kanssa hymyilyttää ennen kaikkea tankatessa.

Toyota on satsannut viimeisen vuosikymmenen hybriditeknologian kehittämiseen toden teolla. Tuo panostus on nostanut japanilaisvalmistajan hybridimalliston eri tasolle moneen muuhun autovalmistajaan verrattuna. 

Prius on toiminut Toyotan hybridimalliston tienraivaajana jo vuodesta 1996 alkaen, mutta muutaman viime vuoden aikana kuluttajille on esitelty sähkö- ja bensiinitekniikan yhdistäviä automalleja laajemminkin.

Yksi viimeisimmistä hybrideistä on klassikkomalli Corollan korvannut Auriksen farmarimalli Touring Sports. Se on markkinoiden ensimmäinen farmarimallinen täyshybridi, jonka voimanlähteenä toimii Priuksesta tutun 1,8-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä.

Vaikka Auriksen kolmen moottorin yhdistelmä kuulostaa monimutkaiselta, se toimii kuskin näkökulmasta yhtä sulavasti kuin pelkkää bensaa käyttövoimana hyödyntävä auto. 

Sadan kilometrin lenkki 3,9 litralla

Array

Polttoainetalouden näkökulmasta se kuitenkin poikkeaa pelkällä bensalla kulkevista vaihtoehdoista. Yhdistetty kulutus on valmistajan ilmoituksen mukaan 3,9 litraa, mikä on oikeassa elämässäkin lähes toteutettavissa oleva lukema. 

Koeajon aikana kulutus pyöri 4,5 litran tuntumassa sekalaisessa ajossa, mikä on bensaversioon verrattuna suupieliä nostattava lukema. Alle 4 litran kulutukseen pääseminen kuitenkin vaatii kevyttä kaasujalkaa, mikä aiheuttaa ongelmia kiireisessä kaupunkiliikenteessä. 

Hybridi-Auriksen suurin ongelma piilee juuri siinä, että sähkötekniikan potentiaalin hyödyntäminen vaatii ymmärrystä kanssa-autoilijoilta. Lähtöjen tulee olla hyvin pehmeitä ja hitaita ja risteyksestä matelemalla lähtevä auto kirvoittaa pystyyn ojennettuja keskisormia. 

Yhtään runsaampi kaasunpolkaisu saa bensiinimoottorin avustamaan lähtöä ja sama pätee taajaman ulkopuolisiin vauhteihin. Alle 60 km/h:n vauhdit voi melko vaivatta rullailla pelkällä sähköllä, mutta sen ylittävissä nopeuksissa 1,8-litrainen bensiinikone haluaa väkisin mukaan leikkiin. 

Kannustaa ajamaan taloudellisemmin

Sähkötekniikka kannustaa kuskia koko ajan taloudellisempaan ajotapaan, sillä tieto polttoaineen säästöstä saa kuskin yrittämään kaikkensa ettei bensakone hyrähdä ajon aikana käyntiin. Voimantuoton siirtymisen polttoainepuolelle huomaa Auriksen kohdalla hieman liian helposti. 

Se onkin asia, jonka soisi Auriksen kohdalla olevan paremmin. Kahden sähkömoottorin ja bensiinikoneen yhteistyö on saumatonta, mutta silti polttomoottorin käynnistymisen valitettavasti huomaa. 

Mikäli äänieritys olisi emovalmistaja Lexuksen mallien tasolla, ei bensakoneen käynnistyminen aiheuttaisi vastaavaa mielipahaa kuin nyt. Toisaalta se ei myöskään kannustaisi yhtä taloudelliseen ajotapaan. 

Hybridissä riittää suorituskykyä

Ensimmäinen olettamus hybridiautojen kohdalla on se, että ne toimivat tiestöllä pahana tukkeena. Hybridistä ei kuitenkaan voi vetää yhtäläisyysmerkkiä huonoon suorituskykyyn, sillä voimaa Auriksessa piisaa. 

Nokkapellin alta löytyvä 1,8-litrainen bensiinimoottori tuottaa ainoastaan 73 hevosvoimaa, mutta kahden sähkömoottorin ja bensiinikoneen yhteenlaskettu teho nousee 136 hevosvoimaan. 

Tehot riittävät viemään hybridin 100 km/h:n vauhtiin 10,9 sekunnissa, mikä on D4D-mallin jälkeen Auris-malliston ripein aika. Osansa tuosta kiihtyvyydestä tekee erinomaisesti toimiva ECVT-vaihteisto. 

Toyotan portaattomien vaihteistojen teknisintä ja hienointa laitaa edustaa hybridimalleista löytyvät ECVT-laatikko. Sen tuntuma on lähellä variaattoria, mutta narumainen veto ei silti häiritse ajonautintoa, vaan pikemminkin lisää sitä. 

  • Array
  • Array
 

Vihdoin parempaa ajettavuutta

Moottoriteknologian osalta Auris-hybridiä on mahdotonta vähätellä. Se on teknisesti parasta mitä hybridimarkkinoilla on tarjolla. Toyotan suurin ongelma on vuosikausien ajan ollut ajotuntuma, joka poikkeaa negatiivisessa mielessä eurooppalaisista kilpailijoistaan. Ne ajat ovat pitkälti ohitse, sillä uusi Auris on nautinnollinen auto ajaa.

Ei Toyotan ajotuntuma toki yllä eurooppalaisten laatumerkkien tai vaikkapa saman konsernin premium-valmistaja Lexuksen tasolle, mutta Auris on pienistä puutteistaan huolimatta hyvä ajettava. 

Ohjaus ei ole sieltä kaikkein tunnokkaimmasta päästä, sillä ohjaus on tehostettu hyvin kevyeksi. Suuntavakaus on kuitenkin riittävä, eikä Aurista joudu ohjaamaan taajaman ulkopuolella ylimääräisiä. 

Uusi malli on myös saatu tehtyä ihastuttavan hiljaiseksi. Sisään eivät juuri kantaudu konetilan äänet, eikä rengasmelu. Hyötyä rengasmelun suhteen on myös siitä, että hybridiversion renkaat on varustettu alhaisella vierintävastuksella. 

Jarrutusenergia talteen

Vierintävastuksen pienuuden ja hyvän aerodynamiikan huomaa myös siinä, että Auris rullaa tavanomaista autoa paremmin. Vauhti ei juuri hiljene moottorijarrutuksella, vaan hybridi jatkaa kulkuaan pitkiä matkoja ilman sen suurempia hidastuksia. Se vaatii myös uuden ajotavan opettelua. 

Vauhti pudotetaan siis kokonaan jarrulla, mikä onkin koko tekniikan tarkoitus. Hybridiversiot ottavat talteen jarrutusenergiaa, joka hyödynnetään edelleen auton kuljettamiseen sähköllä. Tekniikka on erittäin toimiva. 

Auriksen uusi kehitysversio on petrannut myös ulkonäkönsä suhteen ja enää hybridin valitseminen ei ole selkeä statement muille autoilijoille. Hybridiversiota on nimittäin hyvin hankala erottaa tavallisesta Auris-mallista ulkonäön perusteella, mikä on erinomainen asia. 

Kaikki hybridiauton omistajat eivät nimittäin halua korostaa valintaansa futuristisella ulkonäöllä ja tällaisella ostajalle Auris on omiaan.  

Auris Touring Sports hybridi on erinomainen C-segmentin farmari, joka tarjoaa hyvää ajettavuutta, dynaamista ulkonäköä ja sellaista teknistä osaamista, joka voittaa puolelleen vannoutuneimmankin hybridivihaajan. 

Tuomas Rajala

Kehuja: hybriditekniikka, polttoainetalous, ajettavuus, ulkonäkö, hinnoittelu

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Moottori: 4-sylinterinen, 1798 cm3 bensiinimoottori + 18 kW sähkömoottorit
Teho: 136 hv (99 kW) / 5200 rpm
Vääntö: 142 Nm / 4000 rpm (sähkömoottori 207 Nm)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,9 s.
Vaihteisto: sähköisesti ohjattu portaaton ECVT-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 3,9 l / 100 km
CO2 päästöt: 84g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.): 4275mm / 1760mm / 1460mm
Paino: 1370-1425 kg
Avaratila: 360 litraa
Hinta: 28 493€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Toyota Auris
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.