Toyota Avensiksen ja suomalaisten suhde on vuosien varrella muotoutunut melko ainutlaatuiseksi. Avensis ei koskaan ole ratsastanut viimeisten trendien aallonharjalla oikeastaan millään saralla, mutta silti auto on käynyt kaupaksi. Avensiksen omistajat eivät välttämättä välitä kaikkein uusimmista innovaatioista, vaan haluavat, että auto hoitaa hommansa luotettavasti ja huomaamattomasti.
Toyota markkinoi Avensista täysin uutena, neljännen sukupolven mallina. Ja paljon uutta siinä onkin. Muun muassa turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, kuten myös entistä parempaan laatuvaikutelmaan. Uudistuksia on tapahtunut auton sisustassa sekä kaikkein näkyvimmin ulkokuoressa. Mutta pohjimmiltaan uusi Avensis perustuu vahvasti vuonna 2009 esiteltyyn malliin.
Kuitenkin juuri Avensiksen kohdalla, tiettyjen vanhojen asioiden säilyminen ei välttämättä ole huono asia, vaan pikemminkin päinvastoin. Toisaalta tuote on perustaltaan tuttu ja turvallinen, jonka vanhatkin asiakkaat uskaltavat ostaa epäröimättä. Toisaalta se erottuu uutena mallina, joka kosiskelee myös uusia ostajia.
Isoimmat muutokset keulassa
Avensiksen näkyvimmät muutokset kohdistuvat keulan ja perän alueelle. Keula on hieman entistä kiilamaisempi ja uudet LED-valot luovat nykyaikaisempaa ilmettä. Koeajossa olleen auton Active-, ja siihen lisätyn Plus-varustepaketin myötä, Avensiksessa on näyttävät ja näkyvät Bi-Led-ajovalot. Myös auton peräpää ja takavalot ovat saaneet uutta muotoa ja tekniikkaa Ledien muodossa. Ulkonäkö on huomattavasti edeltäjäänsä nykyaikaisempi.
Sisätiloihin siirtyessä huomio kiinnittyy entistä ylellisempään näkymään, ainakin koeajoauton varustepakettien myötä. Suosituimmaksi paketiksi ennustetaan muodostuvan juuri autossa olevan Active- varustetason, johon saa kohtuuhinnalla lisättyä Plus- ja Comfort-paketit. Näiden myötä sisustaan saadaan mm. nahkapintaa yksi tai kaksivärisenä.
Kojetaulu on muuttanut muotoaan ja kaikkiaan tunnelma on hyvin ”Lexusmainen”. Lexuksen tyyliin, myös Avensiksen kojelaudasta löytyy nappuloita melkoisen paljon. Varsinkin rattiin kerätyt namiskat vaativat hetken harjoittelun ennen kuin käyttö alkaa sujua luontevasti.
Keskellä taulua sijaitsee näyttö, josta operoidaan navigointia ja seuraillaan peruutuskameran tapahtumia. Tilojen puolesta Avensis on jotakuinkin ennallaan, eli mukaan mahtuu viisi henkeä mukavasti. Erityismaininnan ansaitsee takamatkustajien täysin tasainen lattia, joka helpottaa keskipaikalla istujan oloja huomattavasti.
Turvavarusteita ja uusia moottoreita
Toyotan turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Vakiovarusteisiin kuuluva hätäjarrutusjärjestelmä saa Active-varusteiden mukana kaverikseen kaistavahdin, liikennemerkkien tunnistuksen ja kaukovaloautomatiikan.
Hätäjarrutus pysähdyksiin asti toimii 30km/h nopeuteen saakka, mutta avittaa kuljettajaa myös kovemmissa vauhdeissa. Kaistavahti on ns. ilmoittavaa mallia, eikä osallistu auton ohjaamiseen, kuten esim. Lexuksessa. Käytännön ajoa helpottava liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä on myös varusteena vertaansa vailla.
Avensiksen moottorivalikoima käsittää kaksi bensakonetta (1,6 132 hv ja 1,8 147 hv) sekä kaksi dieseliä (1,6 112 hv ja 2,0 143 hv). CVT-automaattivaihteiston saa pelkästään 1,8 l bensan yhteyteen. Korimalleja on tarjolla kaksi, sedan ja farmari. Koeajoon tarjoutui sedanmallinen 1,6 litrainen diesel kuusivaihteisella manuaalilla.
Vaikka Toyota on vuosikaudet ollut hybridi-tekniikan uranuurtaja, ei Avensikseen sellaista ole vieläkään saatavilla. Merkille pantavaa on myös, että Toyota on luopunut omista dieseleistään, ja uudet moottorit on lainattu BMW:ltä. 1,6 litrainen tuottaa siis 112 hv:n tehon ja vääntää parhaimmillaan 270 Nm, joten arvot täyttävät perusmoottorin puitteet, ainakin paperilla. Automaattivaihteistoa ei enää dieselin yhteyteen ole saatavilla, mikä sekin ihmetyttää suuresti.
Ohutta alavääntöä
Koneen käynnistys paljastaa moottorin tyypin, mutta muuten äänet ei liiemmin ohjaamoon kuulu. Liikkeelle lähtiessä uusi sähköinen käsijarru vapautuu automaattisesti kun kaasua hieman tarjoilee. Kytkinpolkimen liikerata tuntuu aluksi pitkänpuoleiselta ja poljin on hieman ylempänä kuin muut, mutta tähän hieman ”urkurimaiseen” poljentoonkin tottuu melko nopeasti.
Avensiksen ohjausta ja alustaa on uusittu ja sen huomaa. Ohjaus on huomattavasti tarkemman tuntuinen ja jousituskin on jämäköitynyt. Vaikka alustaa on kiristetty, mistään urheilujousituksesta ei ole kysymys. Alusta on edelleen mukavuuspainotteinen, mutta kuitenkin täsmällisempi kuin ennen. Nurkkapyöritys sujuu kohtuullisen suurista ulkomitoista huolimatta helposti ja auton ääriviivat on helppo hahmottaa. Tiukoissa paikoissa Toyotan peruutuskamera helpottaa operointia.
Moottori vetää taajamanopeuksissa mukavasti, tosin koneen vääntö alle 1500 kierroksella on olematonta. Paras veto alkaa vasta tämän lukeman yläpuolella, joten vaihteilla joutuu vedättämään hieman tavallista pidemmälle, jotta moottori ei putoa vetoalueen ulkopuolelle isommalle vaihdettaessa. Vaihdelaatikko on 6-vaihteinen ja käytössä sujuvatoiminen.
Liian pitkät välitykset
Maantieajoon siirtyessä, havaitsee melko nopeasti pienen ongelman, joka tuntuu tänä päivänä vaivaavan useampaakin merkkiä. Kyseessä on taloudellisuuden nimissä tehdyt hieman liian pitkät vaihteistonvälitykset, joilla saa sinänsä ruudikkaankin koneen taipumaan työnsä ääreen.
Tässä tapauksessa pikkudieselin ohut alavääntö vielä korostaa ongelmaa jonkin verran, vaikka periaatteessa moottorista löytyy tehoa ja vääntöäkin riittävästi normaaliin arkikäyttöön. Suomalaisen yleisnopeusrajoituksen alueella kuutosvaihde on aivan liian pitkä ja viitonenkin ui siinä rajoilla.
Käytännössä kuutosvaihde kannattaa kytkeä vasta kun vauhti on lähempänä 100 km/h tai yli. Ohituksiin on syytä hakea nelosta, tai vaikka kolmosvaihdettakin, se kun riittää lähemmäs 120 km/h asti. Automaattivaihteisto sopisikin pikkudieselin jatkoksi kuin nenä päähän, joten toivoa sopii että sellainen vielä saadaan valikoimaan.
Jos unohtaa turhan kiireen ja malttaa ajaa rauhassa, on Avensis leppoisa matkakumppani. Ohjaamo on matkavauhdissakin kohtuu hiljainen ja auto pitää suuntansa hyvin. Alustaan ja ohjaukseen tehdyt muutokset kantavat hedelmää ja tunnelma on tukeva ja turvallisen tuntuinen. Koeajon keskikulutus oli auton oman mittarin mukaan 5,8 l/ 100 km, mikä on reippaasti yli luvatun 4,2 litran, mutta kuitenkin kohtuullinen tämän kokoiselle autolle.
Uusi Toyota Avensis tekee sen mitä siltä odotetaankin. Se tuntuu turvallisen tutulta, mutta uudistusten myötä kuitenkin huomattavasti nykyaikaisemmalta. Ja vaikka Avensis joihinkin kilpailijoihin verrattuna vaikuttaa edelleen hieman konservatiiviselta, löytänee se ostajansa ongelmitta niin kuin ennenkin.
Sami Puskala
Kehuja: Leppoisa ajettavuus, laadukas tunnelma
Parantamisen varaa: Pitkät vaihteistovälitykset