Toyota Land Cruiser – Väkivahva klassikko

Koeajot 08.02.2022

Toyota Land Cruiser on täysiverinen maastoauto, joka ei pelkää talvikeliä tai metsäpolkuja.  

Toyota Land Cruiser on malli, jota ei ole automaailman uudet trendit juuri heilutelleet. Japanilaisvalmistajan maasturimalli vaikuttaa paikoin siltä, että vuosi olisi edelleen 2003.

Land Cruiserin ulkomuoto on vuosien saatossa päivittynyt useaan otteeseen, mutta moni asia on silti ennallaan. Kun hyppää sisään vuoden 2021 Land Cruiseriin, muistuttavat ohjaamon namiskat ja puhaltimen “näytöt” vuoden 2006 Aurista.  

Ohjaamo muistuttaa monella tapaa ammattiautomaailmasta, sillä hytti voisi yhtä hyvin sijaita Hiacen sisuksissa. Ainoa sadan tonnin hintaa perusteleva ominaisuus ovat nahkajakkarat, joista löytyy jopa ilmastointi.

Se, että asiat päivittyvät viiveellä, on sekä hyvä että huono. Land Cruiser tuskin kärsii lastentaudeista, sillä tekniikka on monissa liemissä keitettyä. Toki isompi modernisaatio tuskin tekisi pahaa.  

Mutta on Toyotan maasturimalliin sentään tuotu kosketusnäyttö. Muiden valmistajien vastaaviin verrattuna se vaikuttaa olevan vuosikymmenen takainen, mutta kosketusnäyttö kuitenkin. Mittaristo on kuitenkin perinteinen.  

Pellin alla pelkkää dieseliä 

Array

Ulkokuori on päivittynyt vuosien aikana useampaan kertaan ja tällä hetkellä muotokieli on viime aikojen Toyota-malleihin verrattuna perinteistä ja maltillista. Ehkä Land Cruiserista ei olla haluttu tehdä liian erilaista edeltäjiin verrattuna.  

Samaa perinteistä linjaa noudattelee toki myös voimalinja. Pellin alla on edelleen D-4D moottori, joka on 2,8-litrainen. Dieselmylly tuottaa tätä nykyä sentään yli 200 hevosvoimaa. Vääntömomentti on tasan 500 Nm. Moottorivaihtoehtoja ei tarvitse miettiä, sillä niitä on tasan yksi.

Tätä nykyä suurikokoinen dieselmoottori alkaa olla vahvasti menneisyyttä. Mukaan ei ole tuotu hybriditekniikkaa, eikä muita kulutusta tai päästöä laskevia innovaatioita. CO2-lukema on muhkeat 252 ja dieseliä kuluu sadalla 9,6 litraa. Kuski saa siis maksaa käyttövoimaveroa summan, joka varmasti kirpaisee.  

Toyotan moottori ei tarjoa äärimmäistä maksimitehoa ja vääntöä, vaan luotettavuutta ja riittävää suorituskykyä. 0–100 km/h lukema ei ole Land Cruiserin kaltaisessa autossa merkittävässä roolissa. Pääasia lienee se, että tuohon lukemaan ylletään. Toyotan kohdalla numero on 11,2 sekuntia. 

Land Cruiserin hienous perustuu siihen, että sen suorituskyky on tasan sama riippumatta siitä, onko kyydissä yksi vai seitsemän ihmistä tai vedetäänkö perässä täydessä lastissa olevaa peräkärryä.

Jämerästä ajotuntumasta on kiittäminen alustaa ja jäykkää taka-akselia. Toyota kulkee häijyssä kelissä ja maastossa eleettömästi kuin mikä. Koeajon aikana tarjoutui mahdollisuus päästä ajamaan Toyotalla ankarassa lumikelissä. Tällaisessa Land Cruiser on kuin kotonaan.  

Lisäturvaa tuo se fakta, että maasturin kyydissä istutaan suurinta osaa muuta autokalustoa korkeammalla. Se luo lisää turvallisuuden tunnetta.  

Dynaaminen alusta 

Koeajetussa versiossa oli myös Premium-mallissa lisävarusteena oleva dynaaminen KDSS-jousitus. Järjestelmä lisää vakautta ja vähentää kallistelua maastossa ja maantiellä. Lopputulos on varsin toimiva.  

Land Cruiserin pääpaino on ylipäätäänkin maastokelpoisuudessa. Se on maastoauto, jolla voi oikeasti mennä tiettömien taipaleiden ääreen. Kyseessä on yksi etenemiskykyisimmistä autoista, jonka kaupasta voi itselleen ostaa. 

Tätä nykyä Land Cruiserin elektroniikasta löytyy paljon hyödyllisiä palikoita maastoajoa ajatellen. Crawl control muokkaa moottorinohjausta ja jarruja hitaassa ja mäkisessä ympäristössä. Mäkilähtöavustin (Hill-start assist) estää autoa valumasta jyrkissä mäissä taaksepäin. Idea on toki tuttu suurimmasta osasta nykyautoja ylipäänsä.

Koeajon aikana tulin kertaalleen kokeilleeksi auton etenemiskykyä ja on todettava, että järkälemäinen maastoauto menee paikoista, joista sen ei odottaisi selviytyvän. Kyseessä ei siis ole pelkkä sananhelinä.  

Land Cruiserissa on luonnollisesti jatkuva neliveto ja keskitasauspyörästön lukko. Nämä ovat ehdottomia perusvarusteita silloin, kun olosuhteet yltyvät pahoiksi.

  • Array
  • Array
 

Kallis, muttei öky 

Yksi Toyotan vahvuuksista on se, että se ei herätä samanlaista painetta naapurisuhteisiin kuin vaikkapa saksalaisen Premium-merkin järkälemäinen katumaasturi. Land Cruiser on työkalu ja edustusauto samassa viehättävässä paketissa.  

Kotimaisella autoverotuksella Land Cruiserin hinnat alkavat reilusta 95 000 eurosta. Tuolloin kyseessä on Active-varustelutason auto. Kattavammin varusteltu Style maksaa reilut 16 000 enemmän ja tuolloin lisänä tulevat suuremmat vanteet, adaptiivinen vakionopeudensäädin, JBL stereot, astinlaudat, kaistavahti, parkkitutkat ja niin edelleen. 

Kovimman varustelutason Premium maksaakin sitten jo yli 130 000 euroa. Tuolloin jousitus muuttuu adaptiiviseksi ja päälle heitetään Crawl control -järjestelmä. Lisäksi tuolloin vakiovarustukseen kuuluu myös takatasauspyörästön lukko ja maastokamerajärjestelmä ja maastoajoavustin. Toki hintaan kuuluu myös kaksi lisäjakkaraa.  

Vaikka Toyota ei ole radikaalisti uudistanut maastomalliaan, on se valtavan viehättävä auto. Ajokokemus on autoilua puhtaimmillaan ja rehdeimmillään. Tosin fakta lienee se, että autoteollisuuden muutos tulee pakottamaan myös Land Cruiserin sähköisempään voimalinjaan.  

Tuomas Rajala 

Kehuja: erinomaiset maastokyvyt, tuttu Land Cruiser –tunnelma 

Parantamisen varaa: sähkötön voimalinja, modernisointi ei tekisi pahaa 

Toyota Land Cruiser Premium:

Moottori: 4-sylinterinen, 2755 cm3 dieselmoottori
Teho: 204 hv (150 kW) @ 3400 rpm
Vääntö: 500 Nm @ 1600-2800 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  11,1 s.
Huiput: 175 km/h
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 9,6 l / 100 km
CO2-päästöt:  249-252 g /km
Mitat (pit/lev/kork):  4840mm/1885mm/1835mm
Koeajoauton hinta:  131 431€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Toyota Land Cruiser
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.