Toyota Prius PHEV – Töpseli ojossa kohti pientä kulutusta

Koeajot 08.03.2019

Toyota Prius PHV on pistokehybridi, joka on hiljalleen unohtamassa edelläkävijän maineensa.

Prius vaihtoautot on koko historiansa ajan ollut suoraan sanoen varsin ruma automalli, eikä sen viimeisin kehitysversio tee poikkeusta. Myös uusi Prius PHEV on niin kummallisen näköinen auto, että samaan yltää tällä hetkellä vain Citroënin Picasso-mallit.

Periaatteessa Priuksessa on elementit, joista voisi rakennella varsin fiksun näköisen mallin. Perän aaltomuoto on näyttävä ja etuvalot luovat personallista fiilistä. Mutta kokonaisuus pilaa hyvät elementit. Erityisesti sivusta katseltuna se on kummallisen näköinen. Priuksen muotokieltä on vaikeaa ymmärtää muuten kuin aerodynamiikan kautta.

Toyota on viime vuosina petrannut isosti muotoilun saralla. Muutama vuosi sitten julkaistu C-HR on varsin lipevän näköinen laite ja juuri uudistettu RAV4 karskin komea maasturi. Mutta Prius vaan onnistuu hämmästyttämään kerta toisensa jälkeen.

Luotaan työntävä muoto on sääli, sillä teknisesti Toyota vakuuttaa. Voimanlinja on monissa liemissä koeteltu, sillä vastaava konekokoonpano on ollut markkinoilla jo vuosikausia. Siinä on edelleen 1,8-litrainen vapaasti hengittävä bensamoottori, joka toimii saumattomasti yhdessä kahden sähkömoottorin kanssa.

122 hevosta riittää

Array

Polttomoottori luovuttaa käyttöön 72 kW ja sähkömoottorikaksikko puolestaan 68 kW. Yhteisteho on kuitenkin 90 kW eli 122 hevosvoimaa. Vääntöä bensakoneesta saadaan 142 Nm, mutta oikeastaan lukemista ei hybridien kohdalla voi päätellä kauheasti. Näillä lukemilla 0-100 km/h –kiihdytys ottaa aikaa 11 sekuntia, mikä on aivan riittävästi.

Vaihteisto on vanha tuttu kuminauha, eli e-CVT-automaatti. Se on omiaan hukkaamaan voimantunnetta, mutta silti sitä piisaa erityisesti kaupunkiajossa mukavasti. Mikään raketti ei luonnollisesti ole kyseessä, mutta eipä tuo taida ideana ollakaan.

Se mikä tekee pistokeversiosta normihybridiä paremman, on suurempi akkukapasiteetti. Kookkaamman litiumionipötkylän turvin PHEV jaksaa kuljettaa autoa pelkällä sähköllä noin 50 kilometrin verran. Talvella tosin hieman vähemmän. Se säästää polttoainekuluissa erityisesti silloin kun ajosuoritteet tapahtuvat kaupungissa.

Sähköllä rullailu vaatii luonnollisesti myös piuhan päässä pitämistä. Jos autoa latailee ahkerasti ja ajelee lähinnä pientä nurkkapyörittelyä, voi keskikulutuksen painaa litran-parin tuntumaan. Mutta ei tuo kulutus ilman latauksiakaan päätä huimaa. Se menee helposti alle 4 litran keskikulutuksella.

Missä se kontti on?

Akusto on sijoitettu taka-akselin päälle, mikä tarkoittaa sitä, että takakontti on käytännössä olematon. Kontin pohja nousee melkeinpä takaluukun reunan tasolle ja mukana kuljetettavat piuhat tekevät sen käyttämisestä muuten melko turhaa.

Se mikä tekee plugariversiosta normihybridiä huonomman perheauton on se, että kyytiin mahtuu vain neljä ihmistä. Ratkaisu johtunee kantavuusongelmasta, sillä kilot ovat loppuneet kesken viidelle hengelle.

Prius PHEV on auto, josta haluaisi kovasti tykätä, mutta se pyrkii tekemään kaikkensa jotta näin ei käy. Ohjaamo muistuttaa vanhoista Prius-malleista, vaikka mittaristoa onkin pyritty modernisoimaan.

Yksi tuntuvimmista puutteista on keskikonsolin kosketusnäyttö, joka reagoi kuskin painallukseen parin sekunnin viiveellä. Se on kosketusnäyttömaailmassa todella turhauttavaa. Myös valikot ja ulkonäkö huokuvat mennyttä aikaa.

Muut vetävät fiiliksessä ohi

Toyota Prius PHEV tuntuu jollain tapaa viis veisaavan siitä mitä muut markkinoilla tekevät. Ohi ovat tunnelmassa ja ulkonäössä vedelleet niin eurooppalaiset kuin korealaiset valmistajat. Se on sääli, sillä Toyota on ollut hybridimarkkinoilla edelläkävijä jo 20 vuoden historialla.

Pian Toyotan on uudistettava myös edelläkävijämalli Prius isolla kädellä, sillä tällaisenaan se on liian erikoinen, mutta ei hyvällä tavalla. Kilpailu on koko ajan kovempaa ja tuotteessa ei soisi olevan pienintäkään toivomisen paikkaa.

PHEV-versio antoi sekin odottaa itseään yllättävän pitkään, eikä sellaista ole tällä hetkellä tarjolla muihin malleihin kuin Priukseen. Onkin erikoista, että edelläkävijä Toyota antoi odotuttaa pistokehybridimalliaan näinkin pitkään.

Plug-in-tekniikan toivoisi tulevan pian tarjolle myös muun malliston autoihin, sillä pistokehybridit saattavat hyvinkin olla se seuraava iso juttu automarkkinoilla. Ja muu mallisto pystyisi haastamaan selkeämmin kilpailijoita, sillä kaikki ekoilijat eivät halua autonsa näyttävän niin selkeästi ekopeliltä kuin Prius.

  • Array
  • Array
 

Teknisesti hyvä, mutta riittääkö se?

Teknisesti Toyotan pistokehybridi toimii kun ajatus. Nopeammalla laturilla akuston saa täyteen kahdessa tunnissa ja verkkovirtapiuhallakin alle neljään tuntiin. Kauppareissun aikana akkuun saa siis mukavasti kilometrejä mikäli latausmahdollisuus on tarjolla.

Akuston imemällä sähkömäärällä pärjääkin sitten aika mukavasti ja polttoainekustannukset saa halutessaan painettua todella pieniksi. Jos keskikulutus on litran tuntumassa, jäävät tuhannen kilometrin bensakustannukset pariin kymppiin.

Ihan halvalla PHEV-versio ei kaupasta irtoa, sillä hinnat alkaen –malli kustantaa karvan alle 40 000 euroa. Mikäli ostaja haluaa nostaa varustetasoa, alkaa esimerkiksi Solar-varusteisen ja tekniikkapaketilla varustetun auton hinta painua lähelle 50 000 euroa.

Tuomas Rajala

Kehuja: toimiva voimalinja, pieni kulutus

Parantamisen varaa: vanhahtava elektroniikka, ulkonäkö, pienet sisätilat ja kontti

Toyota Prius PHEV:

Moottori: 4-sylinterinen, 1798 cm3 bensiinimoottori + sähkömoottorit
Yhteisteho: 122 hv (90 kW)
Vääntö: 142 Nm @ 3600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,1 s.
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: Portaaton e-CVT automaattivaihteisto
EU-kulutus: 1,0l / 100 km
CO2-päästöt: 22 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4645mm/1760mm/1470mm
Omamassa: 1530–1550 kg
Tavaratila: 191 l
Hinta alkaen: 39 271€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Toyota Prius Phev
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.