Toyota Supra – Klassikon jykevä paluu

Play video
Koeajot 12.04.2021

Toyotan klassisen urheiluauton uusi versio on tosiasia. Supra on edelleen huikean suorituskykyinen auto.

Moni paha kieli on jo ehtinyt manaamaan uuden Supra-sukupolven alimpaan kadotukseen, sillä kyseessä on BMW:n ja Toyotan yhteistyömalli. Pahansisuisuus on kuitenkin turhaa, sillä uuden sukupolven Supra tarjoaa legendansa arvoiset kyydit.

Ennen uutta Supra-mallia Toyota on ollut vuosikaudet pahasti hukassa urheiluautojensa suhteen. Ammoisina aikoina japanilaisvalmistaja on ollut useampien klassisten sporttiautojen takana, mutta viimeiseen pariin kymmeneen vuoteen kansa ei ole saanut nauttia muusta kuin hybridimalleista.

Viimeisin yritys tehdä urheiluauto oli GT86, mutta suoraan sanoen sen urheilullisuudesta voi olla montaa mieltä. Vakiona GT86 oli toki hauska auto, mutta urheilullista siinä oli lähinnä kulutus, hinta ja sisätilat. Uusi Supra on tässä mielessä virkistävä poikkeus.

Z4 vai Supra?

Array

Toyota Supra GR perustuu pitkälti BMW:n kaksipaikkaiseen urheiluauto Z4:ään. Se on siis yhteistyömalli, mikä on tätä nykyä melko yleinen menettelytapa autoteollisuudessa. Edut ovat kiistattomat ja rahaa säästyy.

BMW:stä ovat siis peräisin sisusta, voimansiirto, kori ja itse asiassa pitkälti kaikki muukin. Poikkeuksia on vähän, mutta ne ovat tehneet Toyotasta sisarmalliaan paremman. Suurin niistä on vaihdelaatikko, joka on Suprassa Z4:ää matalammalla. Näin ollen painopiste on alempana.

Suprasta on tarjolla kaksi eri tehoversiota, joista laimeampi on 260-heppainen 2-litraisella tuplaturbomoottorilla varustettu. Ruudikkaampi 340-heppainen tehopakkaus on 3-litrainen ja sekin tuplasti ahdettu. 500 Nm:n vääntö takaa sen, että vetoja piisaa.

Supran alusta on mukava ja tunnokas. Rata-ajossa se on jopa hieman pehmeän puoleinen, vaikka kylki maassa ei tarvitsekaan ratamaalausten välissä viistää. Huomaa kuitenkin, että alusta on säädetty ennen kaikkea mukavaksi.

Voimaa autossa riittää. 1500 kiloa viedään sellaisella vauhdilla, että hymy on väkisinkin herkässä. 0-100 km/h suoritetaan tehoversiolla 4,3 sekunnissa, eli urheiluauton edellytykset täyttyvät.

  • Array
  • Array
 

Ei jää seinäruusuksi

Uuden sukupolven Supra on auto, joka ei jää ihmisiltä huomaamatta. Pienikokoinen urheiluauto herättää kansassa ihastelevia katseita enemmän kuin BMW:n sisarmalli. Ehkä syynä on suomalaisten pitkä ja rakas suhde japanilaismerkkiin tai sitten vain se, että Supraa ei ihan joka nurkalla tapaa.

Tällä kertaa koeajolla ei tarjoutunut mahdollisuutta kokeilla Supran budjettimallia (joka muuten maksaa varsin maltilliset 65 000 euroa), mutta ainakin kolmelitraisella myllyllä varustettu Supra on silkkaa timanttia.

Hinnaltaan tehokkaampi Supra karkaakin reilusti korkeammalle kuin kaksilitrainen, sillä Supra GR:n tehoversio kustantaa reilut 85 000. Pari kymppiä suuremmasta moottorista kuulostaa pahalta, mutta tuntuu sitäkin paremmalta.

Vaikka useat fanaatikot ovat kritisoineet voimakkaasti sitä, että Toyota laittoi hynttyyt yhteen BMW:n kanssa uuden Supran kanssa, ei homma ole ihan niin yksioikoinen. Olisiko uusi Supra nähnyt päivänvaloa koskaan ilman tätä yhteistyötä? Tuskin. Siksi uusi Supra kannattaakin kokea, ennen kuin sen teilaa epäonnistuneena syrjähyppynä baijerilaiseen autoteollisuuteen.

Katso tarkempi videoarvio jutun alusta.

Tuomas Rajala

Kehuja: suorituskyky, ajomukavuus, äänimaailma, tunnelma

Parantamisen varaa: näkyvyys ulos

Toyota Supra GR:

Moottori: 6-sylinterinen, 2998 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 340 hv (250kW) @ 6500 rpm
Vääntö: 500 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,3 s.
Vetotapa: Takaveto
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 8,1 l / 100 km
CO2-päästöt: 185 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4379mm/1854mm/1292mm
Omamassa: 1541 kg
Koeajoauton hinta: 85 374€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Toyota Supra
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.