Toyota Yaris GR – Räävittömän hauska ratakirppu

Koeajot 20.12.2021

Toyota Yaris GR taistelee tuulimyllyjä vastaan, sillä ajatus on tarjota hauskuutta ilman ympäristöideologiaa.

Yariksen lisänimi GR on peräisin rallipoluilta tutulta Gazoo Racing WRC-tiimiltä. Toyota lähti vuonna 2014 kehittämään Yariksen pohjalta WRC-autoa ja tiimin ohjaimiin palkattiin rallilegenda Tommi Mäkinen. 

Tuon kehitystyön hedelmistä päästään nyt nauttimaan katuauton muodossa. Yaris GR ammentaa ainakin mainospuheiden mukaan ominaisuuksiaan rallimaailmasta, jossa Yarisilla on tahkottu tuhansia erikoiskoekilometrejä. 

Se, kuinka paljon rallin ajaminen on vaikuttanut katukäyttöisen Yaris GR:n käytökseen, on tietenkin mysteeri. On toisaalta aivan yhdentekevää, ovatko ominaisuudet hiottu rallipoluilla vai Toyotan insinöörien suunnittelupöydällä, sillä kokonaisuus on silkkaa motorsportia ja ajamisen riemua. 

Normaalisti Yarisin nokalla tavataan arkinen hybridimoottori, jonka voimapotentiaali ei hivele sielua. Toki 116 hevosvoimaa kuljettaa pientä autoa mukavasti, mutta häjyä suorituskykyä ei ole luvassa. Ellei takakonttia korista GR-logo. 

Maailman tehokkain kolmesylinterinen

Array

Yaris GR:n voimanlähde on 1,6-litrainen ja hieman yllättäen 3-sylinterinen. Tehoa paketista irrotetaan 261 hevosvoimaa ja vääntöä 360 Nm. Kyseessä on tiettävästi maailman tehokkain kolmisylinterinen moottori, jota vakioautossa on tähän mennessä tavattu. 

Voimanlähde on erikoinen tapaus. Vastaavanlaista äänimaailmaa ei ole tullut tavattua yhdessäkään toisessa kulkupelissä, sillä GR kuulostaa pakoääniensä puolesta joko ruohonleikkurilta tai roisilta rallipeliltä. 

Myös moottorin käytös on poikkeuksellista. Pienillä kierroksilla moottori tuntuu tukehtuvan helposti ja koeajon aikana GR sammui risteyksessä pariin otteeseen. Alle 2000 kierroksella moottori on hengetön ja ponneton, mutta kierrosten noustessa homma muuttuu. 

3500 kierroksen tuolla puolen kolmemukinen pata nostaa hymyn huulille ja sytyttää sieluun punaisia rakkauden tunteita. Moottorissa on nimittäin niin huikea määrä voimaa, että vertaukset rallimaailmaan eivät enää tunnu liioitelluilta. 

261 hevosvoimaa tuntuvat Yarisissa siltä, että jokin jumalolento työntäisi autoa kovempaan kyytiin. Voimaa on hurjasti, vaikka numerot eivät päätä huimaakaan. Kevyt elopaino auttaa ja makuulta sataseen mennään 5,5 sekunnissa. 

Kilpailijoita ei ole jonoksi saakka

Toyota Yaris GR:n suorituskyky on B-segmentin pikkusporttien joukossa omissa sfääreissään. Yaris GR:n kilpailijajoukkoon kuuluvat mm. Ford Focus ST, Hyundai i20N ja VW Polo GTi. Haastajaporukka koostuu tosin vain etuvetoisista malleista, joten siinä mielessä Yaris on yksinäinen susi. 

Oikeastaan Yaris GR:n kilpailijoita pitää hakea saksalaisista Premium-autoista. Lähimpänä ovat BMW M135i ja Mercedes-Benz A35AMG. Saksalaiskaksikko tarjoaa monella tapaa hyvin toisenlaisen lähestymistavan sporttiseen pikkuautoon. Ne ovat sivistyneitä huivikaulaisia Huuhkaja-kannattajia ja Yaris GR brittiläinen huligaani. 

Lähimmäs Yaris GR:n maailmaa pääsee muutaman vuoden takainen Audi A1 Quattro, joka oli rajoitettu 333 kappaleen valmistusmäärään. Jos se jäi aikoinaan hankkimatta, voi Toyota tarjota sopivan korvikkeen. 

Yksi Yaris GR:n tinkimättömän luonteen ilmentymistä on se, että vaihteistoksi ei saa valittua modernia automaattiaskia, vaan vaihdot hoidellaan käsipelin. Manuaalivaihteisto on säntillinen ja jämäkkä tapaus. 

Rauhallisemmassa ajossa aski toimii sellaisenaan, mutta kovemmassa kyydissä kannattaa suosia IMT-järjestelmää, jonka ajatus on vastaava kuin vaikkapa Hyundai i20N:n rev matching. Järjestelmä tarjoilee välikaasua, jolloin pykälät kytkeytyvät sulavammin sisään. Toyotan järjestelmä ei pidä itsestään yhtä suurta mekkalaa kuin Hyundin vastaava, mutta toimii silti. 

Ketterä neliveto

Yaris GR:n hienous ei toki rajoitus vain tehokkaaseen voimanlähteeseen, vaan pieni ja ketterä neliveto on kokonaisuutena silkkaa ajamisen iloa. GR:n tenhoa on vaikea selittää auki, sillä se on enemmän kuin osiensa summa. 

Toyotan pikkusportti on sellaisenaan ratavalmis katuauto, jolla hoitelee arkiajot. Alusta ei ole liioitellun jämäkkä, vaan monella tapaa mukava. Mutta urheilullisessakaan ajossa se ei kallistele. Kori ei elä kovassakaan vauhdissa, vaan kaikki tuntuu olevan sulavasti tasapainossa. Ajettavuus ei ole mikroautomainen, vaan urheiluautomainen. 

Toyotassa on kolme eri ajotilaa, jotka vaikuttavat pääasiassa nelivedon toimintaan. Comfort-tilassa nelivedon suhdeluku on 60/40, Sportilla 30/70 ja Track-tilassa 50/50. Normaalissa ajossa painotusta ei huomaa, mutta radalla vaikutukset alkavat aueta, vaikka alla ovatkin kitkarenkaat. 

Ratakierrosta ajellessa tulee väkisin mieleen, että juuri tällaisen auton Toyotan olisi toivonut tekevän muutaman vuoden takaisesta GT86:sta. Yaris GR:n imussa GT86 onkin uudistumassa GR86:ksi, mutta voimanlähteenä nähdään edelleen vapaasti hengittävä bokserimoottori. Uutuuden suorituskyky jää kuitenkin pahasti Yarikselle, mikä on jälleen pieni pettymys. 

Yaris GR:n haasteet piilevät käytettävyydessä. Kaksiovinen pikkuauto on tuote, joka vaatii perheelliseltä ihmiseltä uhrauksia. Kun takapenkille pitää kavuta pienehköstä oviaukosta etuoven kautta, on se nelioviseen tottuneelle jatkuvaa etujakkaran veivaamista. 

Toki kyseessä on rehti ja aito sporttipeli, joten uhrauksia on tehtävä. Tosin kohderyhmää silmällä pitäen neliovisuus olisi voinut olla perusteltua. Ja tätä nykyä kaksi takaovea on myös helppoa piilottaa muotoilun avulla.

  • Array
  • Array
 

Urheiluauto?

Se, onko Toyota Yaris GR urheiluauto, jakaa varmasti mielipiteet. Osalle kansasta urheiluauton leiman voi lätkäistä vain mallille, joka on alun perin suunniteltu urheiluautoksi. Sellaiseksi ei hyväksytä perusautoista muovattuja erikoisversioita. GR on tässä suhteessa poikkeus, sillä kovin montaa komponenttia sillä ei ole normimallin kanssa yhteistä. 

Ulkonäöllisesti GR ei juuri muistuta perus-Yarista, sillä muhkeat pyöränkotelot ja rallityyliin muotoillut puskurit kielivät kuoren sisällä olevasta raakuudesta. Auto on myös selkeästi leveämpi kuin hybridiversio ja takapuskurista työntyy ulos tuplaputkisto. 

Sisusta on lähimpänä tavanomaista mallia, mikä hieman laskee fiilistä. Toki penkit ovat toista maata ja sivuttaistuki on erittäin hyvä. Lisäksi ohjaamossa on muutamia GR- ja WRC-laattoja, jotka paljastavat kyseessä olevan erikoismallin, mutta hytti on pitkälti vastaava kuin hinnat alkaen -mallissa. 

Toyota ei ole konsernitasolla se kaikkein halvin automalli, vaikka tuotteet eivät usein edustakaan ihan sitä viimeisintä aallonharjaa autoteollisuudessa. Sama pätee Yaris GR:ään, jonka hintalapussa seisoo tukevat 45 602 euroa. 

Tuolla 45 000 eurolla ei tosin voi juuri hauskempaa autoa itselleen ostaa. Vastaavalla suorituskyvyllä varustetut autot maksavat nelivetoisina poikkeuksetta yli 50 000 euroa. Esimerkiksi BMW:n M135 maksaa yli 60 000 euroa ja A 35 AMG kustantaa sekin hieman alle 60 tonnia. Näihin verrattuna Toyota irtoaa kaupasta pilkkahinnalla. 

Toyota Yaris GR:ssä on potentiaalia nousta klassikkoautoksi, jollaista jaksetaan hehkuttaa vielä vuosikymmenten päästäkin. Automaailman sähköistyessä kiihtyvällä vauhdilla, saattavat GR:n valmistusmäärät jäädä pieneksi ja liikenteessä olevat yksilöt nousta arvoon arvaamattomaan. 

Tuomas Rajala

Kehuja: tasapainoinen kokonaisuus, suorituskyky, fiilis, ulkonäkö

Parantamisen varaa: käytännöllisyys arkiautona

Toyota Supra GR:

Moottori: 3-sylinterinen, 1618 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 261 hv (192kW) @ 6500 rpm
Vääntö: 360 Nm @ 3000-4600
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,5 s.
Huippunopeus:  230 km/h
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
EU-kulutus: 8,2 l / 100 km
CO2-päästöt: 186 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 3995mm/1805mm/1460mm
Omamassa: 1280 kg
Hinta alkaen: 45 602€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Toyota Yaris
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.