Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Tyypit: Porsche 928 - Article - Nettiauto

Tyypit: Porsche 928

Koeajot 15.08.2008

Tämänkertaiset tyypit otettiin Porsche 928:lla, joka on myynnissä yksityisellä myyjällä pk-seudulla. Myynti-ilmoitus löytyy klikkaamalla tästä

TAUSTAA


Täydellinen! Näin otsikoi Tuulilasi 11/1979 silloisen superauton koeajoraportissaan. Miten on aika purrut klassikkoautoon ja ennen kaikkea, miten ovat autojen ajo-ominaisuudet kehittyneet vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa? Meikäläinen oli juuri vapautunut siviiliin Helsingin Laivastoasemalta, kun nyt koeajettu auto oli tehtaan tuotantolinjalla Stuttgartissa. Hetkeä myöhemmin joku osti sen Suomessa runsaalla 700.000 markalla (noin 117.000€). Entistä hämmästyttävämpää on se, että silloin tuolla rahalla sai 200 neliötä kantakaupungista, nykyään sillä saa yksiön Kannelmäestä...

ENSIVAIKUTELMA


Jälleen kerran syvä kunnioitus kohdistuu auton kuntoon! Auto on samalta harrastajalta, kuin edellisen koeajoraportin kohde - Triumph TR3. Kyseinen yksilö on ns. Suomi-auto, se on museorekisterissä ja sillä on ajettu vain 137 000 km. Muutama hyvin pieni yksityiskohta vaatii huolenpitoa, mutta yleiskunnoltaan auto on hienompi kuin moni viisivuotias.

928 on harvinainen Porsche monessa suhteessa: moottori on edessä, veekasi on kevytmetallista valmistettu, keulalla on ns. luukkulamput, ovet ja konepelti ovat alumiinia. Suosituimmassa Porschessa eli 911:ssä on kuusisylinterinen bokserimoottori takana, joka tuo omat haasteensa auton painonhallintaan ja ajokäytökseen.

Muotoilu on aina makuasia, mutta kyllä 928 on omassa ikäsarjassaan yksi autohistorian klassikoista. Muotoilussa on paljon aikakaudelle tyypillisiä yksityiskohtia, mutta erittäin tyylikkäästi toteutettuna. Katsokaa vaikka vanteita! Ikkunoiden muodot ja ovet, takaluukku. Täysin omaperäistä tyylittelyä, mutta niin upeaa!

SIsällä tunnelma on kuin matkaisi aikakoneella 30 vuotta taaksepäin. Keskellä kojelautaa pönöttää vanha kunnon Grundigin radiokasettisoitin - ja kukas muu kuin Beach Boys raikaa kasetilta. "Soittimen avaaminen saa stereolähetyksen tulvahtamaan ohjaamoon ovien etunurkkiin ja tavaratilan seinämiin sijoitetuista neljästä kaiuttimesta. Kaiuttimien äänisuhde on säädettävissä kuljettajan istuimen vierestä" (Lähde: Tuulilasi 11/79)
  • Array
  • Array
 

AJOSSA


Asiaan - ajoltaan auto on hämmästyttävän mukavuuspainotteinen. Jousituksessa on kimmoisuutta ja tanakkuutta, mutta kovuus nykymittapuun mukaan loistaa poissaolollaan. Aikanaan mahtavat 16 tuuman 225 leveät ja 50 milliä korkeat renkaat olivat isoimmat mitä kuvitella saattaa. Nykyään voi perus-Golffiinkin kietaista 19 tuuman vanteille 35 milliset kumirinkulat päälle. Renkaan korkeudella on tietenkin ajomukavuuteen ratkaiseva merkitys.

928:n ajoasento on tehtaalla millin tarkasti suunniteltu. Jopa niin tarkasti, että kun istuin ohjaamoon, ei minun tarvitse muuttaa mitään säätöjä saadakseni itselleni sopivan ajoasennon. Ohjauspyörä on erikoisen pystyssä kulmassa ja Porsche 924 - 944 malleista poiketen ratti ei onneksi hankaa reisiä.

240 hevosvoimaa ja 1500 kilon omapaino ovat kunnioitettavia lukuja jopa nykypäivänä. Automaattivaihteistolla varustettuna 928 ei nykymittapuun mukaan liiku enää superauton lailla, mutta on siinä arkiajoon ja jopa urheilullisempaankin ajoon riittävästi tehoa ja vääntöä kosolti. Sääli, että auton parhaat ominaisuudet tulevat esille vasta meikäläisittäin sakkorajan tuolla puolen.

Lämmin kesäpäivä ja mutkainen peltotie - ei kiire minnekään. Vain sinä ja Porsche... Ohjaus on nopea ja tuntuma tiestä välittyy erinomaisesti kuljettajalle. Auto ottaa mutkat Weissach taka-akseliston vuoksi erinomaisesti ja tuntuu kuin auto ohjaisi itseään mutkasta toiseen. Pikkuhiljaa huomaa, että ajonopeus nousee ja sarvet kasvaa päähän. Jos nyt vielä tuon mutkan ottaisi vähän tarkemmin...

TILAT JA VARUSTEET


Kuvitelkaa: auton kaikki ovet avautuvat yhdellä avaimenkäännöllä kuljettajan ovesta - ei enää kurkottelua päästääksesi kumppanin kyytiin. Ikkunahissit toimivat vaivatta sähköllä - painat vain nappulaa ja ikkuna aukeaa ja sulkeutuu. Autossa on ohjauspyörän korkeudensäätö ja mittaristo siirtyy ohjauspyörän mukana! Takanaistuville on omat häikäisysuojat takaikkuna yläreunassa.

Etu-urheluistuimissa istutaan kuin hansikkaissa. Ilmastointilaite on vakiovaruste. Taakse mahtuu istumaan jotenkuten, mutta 5-11 vuotiaat lapset istuvat siellä mielikseen koska erillistä turvaistuinta ei tarvita ja turvavyöt suojaavat.

PORSCHE 928 NUMEROIN


Teho: 177 kW/ 240 hv
Vääntö: 350 Nm
Huippunopeus: 225 km/h (automaattivaihteistolla)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,8 sek
Kulutus: Tuulilasin koeajoraportin (11/79) mukaan "jopa" 20 litraa sadalla


YHTEENVETO


Täydellinen - tämä sana on edelleen osuva tämän Porschen kohdalla. Aikansa superauto uuden Micran hinnalla. Toivottavasti auton tulevalla omistajalla on järkeä ylläpitää autoa samalla pieteetillä, kuin sitä on vaalittu tähän päivään saakka. Se tarkoittaa tallisäilytystä ja ulkoilua vain hyvän kelin aikana. Itselläni on jo onneksi vastaavanlainen harrastepeli - tosin erään toisen eteläsaksalaisen kaupungin tuote - tallissa ja hyvässä huolenpidossa.

Tämä on autoilua parhaimmillaan - vanha klassikko joka on pidetty upeassa kunnossa. Jatketaan perinnettä ja nautitaan pienissä erissä. Ja mersumiehet huomio! Erikoiskilpi MBE-1 myydään ainoastaan auton mukana. Hyvä syy ostaa Porsche.

Lisätietoa Porschesta Arilta numerosta 045 652 5887.

Comments

For sale - Porsche 928
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show