Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volkswagen Golf GTI – Hot Hatch-ikonin digipainos

Koeajot 12.05.2021

GTI-luokan kantaisä sai malliuudistuksessa pellin alle lisää potkua ja sisätiloihin ajanmukaisen digitaalikuorrutuksen.

Hiljattain uudistunut Volkswagen Golf-mallisto täydentyi itseoikeutetusti myös GTI-versiolla, eikä tämä Hot Hatch-luokan pioneeri ja kantaisä sinänsä juuri esittelyjä kaipaa. Pienestä ja pippurisesta isompiensa kiusaajasta on vuosien varrella kasvanut keskikokoinen perhesportti, jossa pippuria toki riittää edelleen vähintäänkin riittävästi.

Tehoa ja ominaisuuksia GTI on saanut lisää lähes joka sukupolven myötä ja näin ollen tämä kahdeksannen sukupolven GTI on digitaalisempi sekä myös tehokkaampi kuin koskaan. Luokkansa tehokuninkaan viittaa Golf GTI ei harteillensa saa 245 hevosvoimallaan, mutta on paukkua kuitenkin melkoisen hyvin tarjolla etuvetoiselle autolle.

Jos perus-GTI:n menohalut eivät riitä, on mallistossa tarjolla myöskin Clubsport-versio, joka 300-heppaisena tuskin jättää ketään kylmäksi. Hintaeroa perusmallin ja Clubsportin välillä on vain reilut pari tonnia, mikä tekee tehokkaammasta varmasti harkinnan arvoisen. Toki malliston huipulta löytyy myös R-malli, joka kuitenkin 320 hevosvoimallaan, nelivedollaan ja varsinkin 56 000 euron hinnallaan profiloituu jo aivan eri autoksi.

Nuhaiseksi ei tavallistakaan GTI:tä sovi moittia. Perinteinen 0 – 100 km/h taittuu lupausten mukaan parhaimmillaan 6,3 sekunnissa, huippujen asettuessa 250 kilometriin tunnissa. Perstuntumalla lupaukset tuntuvat äkkiseltään alakanttiin luvatuilta, eli suorituskykyä voisi siis kuvailla normaaliin käyttöön riittäväksi. Vääntöä kone tarjoaa 370 Nm, mitä 7-vaihteinen DSG-automaatti hyödyntää mainiosti rauhallisesti ajellessa.

Toisaalta kun kaasupolkimelle esittää napakan toiveen voiman tarpeesta, kestää DSG:llä hetken sopeutua ajatukseen ennen kuin pienempi pykälä löytyy. Viipyily ei kestä kuin reilun silmän räpäyksen, mutta korostuu, kun kierrosten loikatessa voima ryöpsähtää kerralla eetteriin. Tilanne paranee hieman, kun ajomoodin vaihtaa Eco- tai Comfort-moodilta Sportille. Tällöin vaihteisto tarttuu toimeen herkemmin.

Aito GTI myös talven liukkailla

Array

Moottorin käynnistys tuottaa ilmoille sporttisen pörinän, josta osa tuotetaan ohjaamoon kaiuttimien välityksellä. Sport-ajotilassa ääni voimistuu selvästi, mutta ei varsinaisesti häiriöksi asti. Sporttiseen autoon nyt vain kuuluu hieman tavallista kovemmat äänet. Niille, joita lisämelu ei miellytä, löytyy mallistosta täsmälleen saman tehoinen Plug-in-hybridi GTE.

Koeajon ajankohta sattui juuri lopputalven lumisateille, joten GTI:n aivan terävintä kärkeä ei päästy ymmärrettävästi kokeilemaan. Tehoa on talven liukkaille etuvetoiseen autoon jopa ylenpalttisesti, mikä lähtökohtaisesti hieman latisti tunnelmaa autoa koeajoon hakiessa. Yllätys olikin melkoinen, kun Golf näytti osaamistaan lumipöperössä ajaessa.

Vakiovarusteinen sähköisesti ohjattu tasauspyörästönlukko vähentää etuvetoisen puskemistaipumusta liukkaalla ratkaisevasti. Tunne on hämmentävä, kun mutkassa painaa kaasua reippaammin ja odottaa kaarroksen laajenevan. Sitä vastoin Golf vetääkin keulaa selvästi sisäkaarteen suuntaan, sen minkä fysiikan lait liukkaalla mahdollistavat.

Käyttäytyminen on selvästi erilaista kuin ”tavallisella” etuvedolla ajaessa. Lukko mahdollistaa paremman etupään pidon ja sporttisemman ajotuntuman myös liukkaalla, eikä siitä taatusti ole haittaa kesäkuivallakaan.

Hankinnan arvoinen DCC-iskunvaimennus

GTI:n alusta on jämäkkä jo lähtökohtaisesti niin kuin asiaan kuuluu. Koeajoyksilössä oli lisävarusteena ajotilan mukaan sähköisesti säätyvä DCC-iskunvaimennus, jolloin jousitus jämäköityy vielä piirun verran Sport-moodilla ajaessa. Ajotuntuma on täsmällinen ja erittäin nopeaksi välitetty ohjaus antaa hyvän tuntuman tiehen kitkarenkaista huolimatta.

Roudan raiskaamalla tieverkollamme ajellessa jousituksen pitää kyllä mielellään pehmeämmällä Comfort-asetuksella. Mutta jos jonkun ihmeen kautta alle sattuukin sileämpää pintaa, voi GTI:llä nauttia erittäin sporttisesta ajotunnelmasta. Sähköisen alustan ruksaamista lisävarustelistalle voi varauksetta suositella, samoin kuin vapaiden ajopäivien varaamista maamme moottoriradoilta.

Radalla GTI:n kanssa saa varmasti kokea unohtumattomia hetkiä. Lujaa ajaminen sillä on lähtökohtaisesti äärimmäisen helppoa. Auton elektroniikka tekee töitä hartiavoimin saadakseen moottorin voiman ja kuskin toiveet siirrettyä tiehen, tässä varsin hyvin onnistuen. Golf kääntyy ja käyttäytyy niin kuin kuljettaja haluaa, oli kaasun tai ratin asento sitten mikä hyvänsä.

Sporttinen ja hillitty ulkokuori

Golf GTI ei perinteisesti ole koskaan liikoja pröystäillyt ulkomuodoillaan vaan esiintynyt hillityn tyylikkäänä lähes koko mallihistoriansa ajan. Uusi malli ei tee tässä poikkeusta. GTI on matala ja olemus voimaa uhkuva, mutta ylilyönteihin ei uutukaisen muotoilussa ole edelleenkään lähdetty. Helmalevikkeet ovat maltilliset samoin kuin matala etupuskuri, jota hallitsee musta kennomainen rakenne.

Punaisia GTI-merkkejä löytyy auton jokaiselta sivulta, joista kansanauton luonne viimeistään selviää katsojalleen. Led-päiväajovaloja yhdistävä koko keulan levyinen valonauha on uudelle Golfille tunnuksenomainen ja sinänsä näyttävä yksityiskohta. Lisävarusteena koeajetussa autossa oli mukautuvat matriisiajovalot, mitkä nekin ansaitsevat pelkkiä kehuja.

Myös peräpäästä löytyy nykyisellään pelkkää led-valoa, joiden matalasta muodosta tarkkasilmäinen erottaa uutuuden edellisestä korimallista. Perusrakenteeltaan ja mitoiltaan uusi Golf on milteipä sama kuin edellinen malli, mutta keulan ja perän muotoilulla uudesta on tehty erottuva.

  • Array
  • Array
 

Digiloikkaa ja käytön kankeutta

Suurimmat muutokset löytyvätkin sisätiloista. Golfin malliuudistuksessa ehkä suurimman huomion vei ohjaamon digitalisoituminen, jossa perinteiset mittaristot korvattiin nykymuodin mukaisilla kosketusnäytöillä. Sekä mittaristo että keskikonsolin kosketusnäyttö ovat kumpainenkin kooltaan kymppituumaisia ja resoluutioltaan tarkkoja.

Ylimääräiset nappulat loistavat poissaolollaan, ja keskikonsolista löytyy ainoastaan muutama pikavalintanappi, joista kriittisimpiä säätöjä, kuten lämpötilaa ja ajomoodien toimintaa voi muokata. Myös ratin säätönappulat ovat pääosin hipaisukytkimiä. Kokonaisuutena ohjaamon näkymä on erittäin ”kliini” ja nykyaikainen. Mittariston näkymää voi laajasti muokata haluamakseen, kunhan valikkojen toiminnan ensin kunnolla opettelee.

Ja tässä tullaankin Golfin ehkäpä ärsyttävimpään ominaisuuteen. Kosketusnäyttöä ja ratin hipaisukytkimiä ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa helppokäyttöisiksi varsinkaan ajona aikana. Tiettyjä toimintoja joutuu hakemaan valikoista liian syvältä, mikä kiinnittää kuskin huomion liikenteestä.

Esimerkiksi luistoneston poiskytkentä vaatii aluksi melkoista kahlaamista laitteen valikoissa, kunnes oikean polun löytää. Joitakin toimintoja voi toki siirtää nopeammin käsillä oleviin pikavalikoihin, mutta silti niiden käyttö vaatii erillistä huomiota. Myös lämpötilan säätö tapahtuu hipaisukytkimien kautta, jotka sijaitsevat suoraan kosketusnäytön alla. Tämä taas aiheuttaa usein sen, että lämpöä tulee säätäneeksi vahingossa, kun käsi hipaisee säätimiä näyttöä räpeltäessä.

Muuten ergonomia on mallillaan Golfin ohjaamossa. Ajoasento on ensiluokkainen ja sporttiset penkit tukevat mainiosti joka suunnasta. Vaihdevalitsinkin on sähköistynyt ja kepin virkaa toimittaa pieni ”nysä” keskikonsolissa, jonka käyttö onnistuu näppituntumalla hyvin. Ohjaamon valaistuksen värimaailma on muokattavissa omien mieltymysten mukaisesti ja tunnelman saa säädettyä kohdilleen.

Jos unohdetaan kosketuskytkinten ja niiden logiikan ontuva toiminta, on uudesta Golf GTI:stä vaikeaa löytää moitittavaa. Kokonaisuus on sen verran tarkasti tasapainoon hiottu, että normaalissa arkikäytössä ei GTI:ltä tule kaivanneeksi yhtään enempää. Arjen käyttömukavuutta ja sporttia juuri sopivassa suhteessa.

Sami Puskala

Kehuja: moottori, ajettavuus, ohjaustuntuma, GTI:n tunnelma

Parantamisen varaa: kosketusnäytön ja hipaisukytkimien käytettävyys.

Volkswagen Golf GTI 2.0 DSG:

Moottori: 4-sylinterinen, 1984 cm3 turboahdettu bensiinimoottori, kevythybridi
Yhteisteho: 245 hv (80 kW) @ 5000-6000 rpm
Vääntö: 370 Nm @ 1600-4300 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,3 s.
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 7-vaihteinen automaattivaihteisto
WLTP-kulutus: 7,4 l / 100 km
CO2-päästöt: 169 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4287mm/1789mm/1478mm
Omamassa: 1463 kg
Hinta alkaen: 40 462€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Comments

For sale - Volkswagen Golf
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.