Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volkswagen Golf GTI – Ruutia ja mukavuutta

Koeajot 09.06.2014

Uusi Golf GTI on saanut ajettavuuteensa ison piristysruiskeen, joka nostaa auton arvoiselleen tasolle.

Volkswagen Golf GTI on varmasti yksi automaailman tunnetuimmista Hot Hatch – malleista. Golfin tehokkainta versiota on tarjottu malliston kärkituotteena vuodesta 1976 saakka.

Hot Hatch – konsepti tarkoittaa nimensä mukaisesti ruudikasta hatchbackia, jota Golf GTI esimerkillisesti edustaa. Kompaktiin kuoreen on mahdutettu suorituskykyinen moottori, hyvä alusta ja isolla kädellä ajofiilistä.

Golf uudistui isosti kaudelle 2013 ja päivitys ulottuu luonnollisesti myös GTI-malliin. Resepti on malliston kärkituotteen kohdalla yhtä vakuuttava kuin muissa Golf-malleissa ja tunnelma on noussut lähemmäksi premium-luokkaa.

Alusta on erinomainen

Array

Merkittävin parannus edelliseen GTI-sukupolveen on ehdottomasti ajotuntumassa. Uuden sukupolven Golf GTI:n alusta on johdonmukainen, terävä ja tarkka. Sen toiminnasta on mahdoton keksiä moitteen sijaa.

GTI:ssä ajotilan voi valita viidestä vaihtoehdosta: sport, normal, comfort, eco ja individual. Ajotila vaikuttaa moottoriohjaukseen, alustaan, ohjaustuntumaan, luistonestoon ja ilmastointiin.

Sport-asennossa moottori reagoi kaasunpolkaisuun terävästi, alusta on jämäkkä, ohjaustuntuma tarkka ja luistonesto antaa enemmän pelivaraa. Urheilullisimmalla asennolla Golfista kuoriutuukin täysiverinen sportti, jonka suorituskyky puhuttelee.

Jämäkkä ja mukava

Vaikka alusta on jämäkkä, ei se ole missään nimessä epämukava. Sporttiautomaailmassa sitä voisi luonnehtia jopa mukavuuspainotteiseksi, vaikka tuntuma ei luonnollisesti yllä ilmajousitettujen supersportien tasolle.

Kun kaikkien hevosvoimien annetaan puuttua peliin, suorituskyky riittää laittamaan vetävien pyörät kumin savuamaan iloisesti. GTI:n turboahdettu suorasuihkutusmoottori loihtii peräti 220 hevosvoiman tehot ja DSG-versio vielä kymmenen kaakkia lisää.

Koeajoversio on varustettu kaksoiskytkimellisellä automaatilla, joten mukana on tuo kymmenen lisähevosen tuoma etu. Käytännössä vaikutus on minimaalinen, sillä 0-100 km/h kiihdytyksestä napsaistaan pois sekunnin kymmenys, kun sekuntikello pysähtyy lukemaan 6,4.

Kulutukselle automaattiaskin ja lisätehon tuoman merkitys on hieman suurempi. Yhdistetty kulutus pomppaa 0,4 litraa manuaaliversiota korkeammalle. Tehdas lupaa DSG-version jaksavan sadan kilometrin taipaleen 6,4 litralla.

Tehot riittävät

220 hevosvoimaa on etuvetoiseen autoon enemmän kuin riittävä määrä. Suuremmat tehot aiheuttaisivat varsinkin paikaltaan kiihdyttäessä lähinnä lisääntynyttä sutimista. Nelivetoversiona tehoa saisi olla huomattavasti lisää.

Moottorin ja alustan puolesta kulkupuoli on rivakkaa ajelua varten kunnossa, mutta kuinka onkaan mukavuuden laita? Golfin progressiivinen ja säädettävä ohjaus muuntautuu moneksi ja alustan saa halutessaan säädettyä mukavammaksi.

Sekä comfort- että eco-tiloissa kyyti on pehmeää ja kaasuun reagointi ei varsinkaan eco-tilassa aiheuta välittömiä toimenpiteitä. Ajotilan vaikutuksen huomaa kiihdytysten lisäksi myös vakionopeudensäädintä käytettäessä ja moottorijarrutuksessa. Moottorijarrua ei eco-tilassa juuri huomaa.

Eco-tilassa Golf vaikuttaa tavanomaiselta TSI-mallilta, tosin vääntöä on normimalleihin verrattuna moninkertaisesti.

  • Array
  • Array
 

Iso ero kulutuksessa

Eco- ja sport-tilojen välillä kulutuksessa on yllättävän suuri ero. Eco-tilassa yhdistetyn kulutuksen saa painettua 8 litran tuntumaan. Sport-tilassa luku karkaa väkisin lähemmäksi kymmentä litraa, sillä kierrokset ovat jatkuvasti korkeammalla.

Golf GTI:n kaltaiset Hot Hatchit saavat usein nuhteita aiempaa kiltimpään suuntaan muovatusta luonteestaan, mutta on tässä kehityksessä myös paljon positiivista. Laadukkaasti viimeistellyt ja järkevällä äänimaailmalla varustetut autot kun ovat monikäyttöisempiä.

Toki GTI:n soisi rääkyvän kiihdytyksissä kovemmin ja paukkuvan jarrutuksissa kaasutinkoneen lailla, mutta Golf GTI:n ostajakunta on nykyisellään enemmän aikuiseen ikään ehtineitä perheellisiä miehiä kuin putkiviritteisten lelu-tuning-autojen kuskeja.

Liian kallis?

Uusi Golf GTI on saanut pyyhkeitä myös korkeasta hankintahinnasta. Hinnoittelu alkaa reippaasta 40  000€:sta, mikä ei kuitenkaan ole luokassaan kovin karmea lukema. Performance-versiona lähtöhinta kapuaakin sitten 45000€:n paremmalle puolelle.

Lähimmät vastaavat kompaktit tehopaketit ovat Seat Cupra ja Ford Focus ST, jotka ovat hinnaltaan kohtuullisen lähellä Golfia. Eroa syntyy kuitenkin helposti tuhansia euroja.

Kolmikon halvin on Seat Cupra, joka irtoaa edullisimmillaan reilulla 35000€:lla. Tehoa Seatin tehohirviön halvimmassa versiossa on 265 hevosvoimaa, eli dynamometrissä se vie voiton. Sama pätee Fordiin, jolla on tehoetua 30 hevosvoiman verran.

Parissa asiassa Seat Cupra ja For Focus ST eivät pärjää Golfille alkuunkaan. Se on alusta ja ajo-ominaisuudet. Vaikka Focus St ja Cupra ovat alustaltaan hyviä autoja, on Golfin dynaaminen ohjaus ja laajasti säädettävä alusta selkeästi parempi.

Ulkokuori ei turhia huutele

Ulkonäön suhteen Golf noudattelee hyvin samaa linjaa kuin perusmallisto. GTI:n luonne on kätketty hyvin ja sporttisimman version tunistaminen vaatii tietyntasoista vihkiytymistä asiaan.

Muutamien GTI-logojen lisäksi ulkoisia poikkeuksia ovat punaiset jarrusatulat ja lievästi päivitetty maski. Homman jujun paljastavat toki myös tätä malli varten muotoillut vanteet, jotka ovat kieltämättä komea ilmestys,

Sisätiloissa eroavaisuuksia on enemmän ja kokonaisuutta hallitsevat voimakkaasti muotoillut penkit, jotka on verhoiltu perinteikkäällä skottiruutukankaalla. Se on ratkaisu, joka varmasti jakaa mielipiteet.

Ohjaamoon on viljelty taajaan GTI-tunnuksia ja ohjauspyörä on muotoiltu sporttiseksi. Keskikonsolia hallitsee kookas näyttö, jonka kautta voi säätää auton tärkeimpiä toimintoja. Komea sisusta kruunaa kokonaisuuden, joka on kaikin puolin onnistunut ja laadukas.

Tuomas Rajala

 

Kehuja: moottori, alusta, ajo-ominaisuudet, monikäyttöisyys

Parantamisen varaa: korkeahko hinta

Volkswagen Golf GTI Performance DSG:

Moottori: 4-sylinterinen, 1984 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 230 hv (169 kW) / 4700-6200 rpm
Vääntö: 350 Nm / 1500-4600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,5 s.
Huippunopeus: 248 km/h
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd): 6,4 l / 100 km
CO2 päästöt: 149 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4255mm/1790mm/1452mm
Paino: 1402 kg
Koeajoauton hinta: 45 459€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volkswagen Golf
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.