Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volkswagen Golf: Isoin harppauksin kohti Premium-tunnelmaa

Koeajot 15.04.2013

VW on tehnyt Golfin kanssa ihmeitä. Tylsästä peruskaurasta on kasvanut sporttinen ja dynaaminen perheauto.

Volkswagen Golf on keikkunut koko historiansa ajan perusautojen myyntitilastojen kärkipäässä ja täysin oikeutetusti. Golf on kehitysversio toisensa jälkeen tarjonnut autoilevalla kansalle luotettavan ja toimivan perusauton. 

Perusauton maineeseen on aina yhdistetty myös tietynlainen tylsyys ja epäseksikkyys, joiden vuoksi sen kyydissä ei ole aiemmin päässyt nauttimaan samanlaisesta ajamisen ilosta kuin vaikkapa saman konsernin trendikkäämmän tuotteen eli Audin kohdalla. 

Golf kuitenkin repäisee kertaheitolla irti tylsästä maineestaan ja kohtuullisesta ajettavuudestaan. Uuden VW Golfin ratissa viihtyy nykyään huomattavasti paremmin. Se on tajuttu muuallakin, Golf ehdittiin nimittäin valita vuoden 2013 automalliksi.

Ratissa unohtaa ajavansa Golfia

Array

Vuoden auto –titteli ei suinkaan ollut Golfille ensimmäinen, mutta tällä kertaa valinta on osuvampi kuin aiemmilla kerroilla. Golf VII on nimittäin tehnyt sellaisen harppauksen kohti  Premium-tunnelmaa, että sen ratissa unohtaa kokonaan ajavansa yhdellä maailman epäseksikkäimmistä automalleista. 

Seitsemännen polven kehitysversion parannukset alkavat jo ulkonäön kanssa. Uusi Golf on nimittäin hienoin koskaan valmistettu Golf. Yhtäläisyyksiä VAG-konsernin muihin keskiluokan autoihin on runsaasti, mutta VW on selkeästi Audia ja Seatia konservatiivisempi.

Sporttisuutta on korostettu, mutta ei liiaksi. Etuylitys on vajaat viisi senttiä lyhyempi ja keula ei ole edellisten mallien tavoin ylipitkä. Etulyhdyt on laitettu uusiksi ja etupuskuri on henkii sporttisuutta.

Golf on myös kasvanut pituutta ja leveyttä, mutta korkeudesta on puolestaan nipistetty. Nämä muutokset tekevät VW:stä selkeästi modernimman, sporttisemman ja sitä kautta houkuttelevamman ostoksen myös enemmän ulkonäköseikoista piittaaville autoilijoille.  

Voimaa pienessä paketissa

Uudistuksia löytyy myös moottoripuolelta. Koeajoversio on varustettu 1,4-litraisella TSI-bensakoneella, jonka teholukema on 140 hevosvoimaa. Pienehkön bensakoneen kaveriksi on pultattu 7-vaihteinen DSG. 

Moottori on kokoonsa ja paperitehoonsa verrattuna todella positiivinen yllätys. Voimaa nimittäin tuntuisi olevan selkeästi enemmän kuin hevosvoimalukema antaa ymmärtää. DSG-laatikko sysää Golfin rivakasti liikkeelle ja tehoa myös riittää korkeammille kierroksille. 

Suorituskyky on niin yllättävä, että koeajon alussa on pysähdyttävä tarkistamaan, että nokkapellin alla todella piilee ainoastaan 1,4-litrainen ja 103 kW:a tuottava bensaturbo. Golf tuntuu nimittäin pesevän usean kymmenen hevosvoiman tehokkaampia kilpailijoitaan.

Pieni iskutilavuus ei juuri näy edes väännön puutteessa, sillä 250 Nm:n vääntö riittää hyvin kuljettamaan Golfia täydelläkin lastilla. Osasyy tästä lienee alhaisessa painossa, Golf nimittäin painaa ainoastaan 1288 kiloa. 0-100 km/h taittuu DSG-laatikolla varustetulla autolla 8,4 sekuntiin.

Kaksi sylinteriä lepäilevät

Hyvän suorituskyvyn lisäksi BlueMotion –teknologian ansiosta kulutus pysyy maltillisena. Kone on lepuuttavaa mallia, eli mahdollisuuksien mukaan moottori toimii ainoastaan kahdella sylinterillä. VW nimittää teknologiaansa ACT:ksi. Se katkaisee polttoaineensyötön kahdelle lepäävälle sylinterille ja säästää näin menovettä.

Lepuutusta ei ratin takana huomaa muusta kuin näyttöön tulevasta tekstistä, joka ilmaisee auton toimivan ainoastaan kahdella mukilla. ACT:n lisäksi Golf on luonnollisesti varustettu myös Start-stop –automatiikalla, joka toimii VAG-tyyliin huomaamattomasti. 

Erinomaisen koneen ja vaihteiston yhdistelmän lisäksi mukavuutta ja laatua löytyy myös ajotuntumasta. Golfin alusta on sopivan jäykkä ja jämäkkä, mutta ei piiruakaan kova. Se nielee hankalat kevätkelit ja jäiset railot mukisematta ja eleettömästi. 

  • Array
  • Array
 

Hiljainen kuin ajatus

Ohjaustuntuma on hyvä ja elektroninen tehostin on saatu viritettyä riittävän tunnokkaaksi. Ajomukavuus on kohdillaan myös rengasmelun suhteen. Kitkarenkailla varustettuna Golf on todella hiljainen auto, mikä kohottaa laatuvaikutelmaa entisestään. 

Sisätilat ovat tyylikkäät ja sekä ajotietokone että mittaristo muistuttavat VAG-yhteydestä. Ne ovat tuttua kauraa Audi A3:Sta ja Seat Leonista. Kaikki on kuitenkin toteutettu hivenen konservatiivisemmin, kuten Golfin linjaan sopii.

Ulkomittojen lisäksi ovat kasvaneet myös sisätiloja ja Golf on viisiovisena versiona hyvä pienen perheen auto. Penkit kaatuvat 60-40 –suhteessa ja mekanismit ovat toimivia. Penkit kaatamalla tasainen lattiapinta-ala kasvaa huomattavasti. 

Adaptiivisuutta myös kansanmalleihin

Koeajoauto on varustettu mm. adaptiivisella vakionopeudensäätimellä, joka sekin on tuttu VAG-konsernin tuotteista. Vastaava vakionopeudensäädin löytyy siis mm. Audeista ja DSG-vaihteistoon yhdistettynä se on parhaimmillaan. 

Sen kanssa ruuhkassa ajaminen on silkkaa nautintoa, sillä järjestelmä sallii mm. jonon pysähtymisen. Mikäli pysähdys kestää alle 3 sekuntia, kiihdyttää auto takaisin tavoitenopeuteen ruuhkan purkautuessa. 

Uudesta VW Golfista on hankala löytää moittimista. Seitsemäs Golf-versio on mennyt eteenpäin sellaisilla harppauksilla, että tylsästä perusautosta on jäljellä enää mallinimi. 

Tuomas Rajala

Kehuja: suorituskyky, viimeistely, ulkonäkö, tunnelma, äänettömyys

Parantamisen varaa: -

Tekniset tiedot:

Hinta alkaen: 30 877,76€
Moottori: 4-sylinterinen 1395 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 140 hv (103 kW) / 4500-6000 rpm
Vääntö: 250 Nm / 1500-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,4 s
Huippunopeus: 212 km/h
Vaihteisto: 7-vaihteinen DSG-kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 4,7 l / 100 km
CO2 päästöt: 110 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4255mm/1790mm/1452mm
Paino: 1288 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volkswagen Golf
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.