Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volkswagen Golf Variant R – Teho-farkun taikaa

Koeajot 03.10.2016

Volkswagenin ärhäkin Golf-versio ei juuri itsestään huutele. Autoihin vihkiytymätön tuskin tajua kyseessä olevan ratavalmis tehopakkaus.

Tehokkaat farmarit ovat kiinnostaneet suomalaisostajia jo vuosikausia. Rakkaan kotimaamme autoverotuksella huomiota pitää hauskuuden ohella kiinnittää käytännöllisyyteen ja siksi Suomen teillä näkee taajaan sporttisella voimanlinjalla varustettuja perhefarkkuja.

Muun muassa Skoda Octavia RS, VW Golf GTI, Seat Cupra ST ja Ford Focus ST tarjoavat suorituskykyä farkkumallisena versiona ja tottahan markkinoilla on myös Audin S- ja RS-sarjat.

Vihdoin tarjolle tulee myös Volkswagenin tehokkaimpiin malleihin lukeutuva R-versio farmarimallisena. Se poikkeaa Golf GTI:stä ennen kaikkea nelivetotekniikalla ja hieman jyrkemmällä teholukemalla.

Lähtee kuin hauki rannasta

Array

VW Golf R iskee tehopenkkiin tasan 300 hevosvoimaa, mikä tarkoittaa ärhäkkää kiihtyvyyttä. Numeroissa mitattuna makuulta ammutaan sataseen 5,1 sekunnissa. Pellin alla ärjyy 2–litrainen neloskone, joka täräyttää ilmoille myös varsin kelvolliset pakoäänet.

Golf R on GTI:stä poiketen ulkonäöltään hieman vaatimattomampi ilmestys. Vaatiikin hieman harrastuneisuutta erottaa se tavanomaisesta Golf-mallista, sillä ulkokuorta on muutettu maltilla. Selkein eroavaisuus löytyykin pakoputkiston ulkonäöstä, sillä takahelman alta kurkistaa neljä pakoputkenpäätä.

R-mallin Variant on sisältä kovin tutun oloinen ja ohjaamo muistuttaa pitkälti GTI:n vastaavaa. Penkit on muotoiltu voimakkaasti ja ratista ja jakkaroiden selkänojasta löytyy R-logo. Lisäksi mittariston neulat ovat siniset.

Jengat kattoon

Koeajoversio on varustettu kuusilovisella DSG-automaatilla, joka hoitaa tonttinsa tutun sulavalla tuntumalla. Kaksoiskytkimellinen automaattiaski vaihtaa ajotilasta riippumatta nopeasti, mutta sporttisemmilla ajotiloilla se antaa kierrosten nousta korkeammalle ja pitää ne siellä kauemmin.

Race-ajotilassa kierrokset pomppaavat kattoon jo pienestä kaasunpainalluksesta. Se on nimensä mukaisesti tarkoitettu kiivaaseen ajoon, sillä kierrokset huutavat jatkuvasti tapissa. Halutessaan vaihteita voi napsutella sisään ratin takana olevista lätkistä, mutta lootan ohjaaminen manuaalisesti ei juuri tuota tyydytystä.

Eco-tilassa kierrokset pysyttelevät huomattavasti matalammalla ja vaihteisto hyödyntää moottorin väännön kokonaismittaisesti. Siveällä ajolla kulutuksen saa painettua reippaaseen yhdeksään litraan, mutta yhdistetyssä ajossa kymmenen litran ylitys on melko selvä tapaus.

Race-tilassa ärhäkkää murinaa

Ajotilavalitsin vaikuttaa moottorin luonteen lisäksi alustaan, ohjaustuntumaan ja tasauspyörästön toimintaan. Track-tilassa aistit ovat terävimmillään ja moottori ärjyy komeasti kierrätettäessä. Vaihdoissa putki sylkäisee ilmoille komean räkäisyn, mikä jaksaa hymyilyttää kerta toisensa jälkeen.

Golf R:n ehdoton etu moneen muuhun verrattuna on neliveto, jonka ansiosta lähdöt sujuvat rivakasti ajopinnasta riippumatta. Suorituskykyä siis riittää myös talviolosuhteissa, mikä erottaa sen monesta kilpakumppanista.

R-mallin viehätys piilee osittain siinä, että se ei näytä kovin kummoiselta tehokimpulta. Sitä voisikin sanoa enemmän sleeperiksi kuin suorituskyvystään huutelevaksi nuorisokiesiksi. Tämän ansiosta se vedonnee myös vanhempiin kuluttajiin.

Onko täydellisyys tylsää?

Samalla mallia leimaa pienen pieni tylsyys, sillä se tuntuu tietyllä tapaa liiankin harkitulta kokonaisuudelta. R:stä puuttuu tietynlainen kapinahenki, mikä tietyllä tapaa leimaa melko montaa GTI-segmentin autoa. Moottori kyllä ärisee komeasti ja kyytiä piisaa, mutta joku siinä häiritsee.

Toisaalta urheiluautomaisen karu ajettavuus on kovin 90-lukuista, sillä nykypäivänä sporttiautot ovat äärimmäisen nopeita ja samalla leppoisia ajettavia. Golf Variant R on yksi GTI-luokan mukavimmista automalleista. Ohjaus on tarkka, tunnokas ja johdonmukainen. Race-asetuksella se ei ole kova tai kulmikas.

Eco-ajotilassa käytös on rauhallista. Voimaa on kuitenkin tarjolla aina tarvittaessa, eikä ajotilaa tarvitse vaihtaa edes silloin kun toiveissa on saada voimaa irti oikein kunnolla. Kaasunpolkaisu saa aikaan toimenpiteitä ajotilasta riippumatta.

  • Array
  • Array
 

Rutosti vääntöä arkiseen aherrukseen

Farkkumallinen R-Golf on monessa suhteessa järkevämpi vaihtoehto kuin hatchback. Ulkonäöltään se on tasapainoisempi ja takatilaa löytyy mukavasti lisää. Se tekee Volkswagenista järkevän käyttöauton pienen perheen tarpeisiin.

Vaikka moottorissa riittää mukavasti huipputehoa, on arkiajossa suurempi merkitys vääntömomentilla. 380 Nm on melko juureva luku bensiinikoneelle ja sen turvin ohitukset sujuvat varsin turvallisesti.

Golf Variant R:n ainoa selkeä ongelma on hinnoittelu, mikä karkaa melko monen ulottumattomiin. Hinnat alkaen –malli kustantaa vajaat 59 000€, mikä saa pohtimaan myös muita tarjokkaita.

Samaan hintaluokkaan on tarjolla mm. Audi RS3, Ford Focus RS,  Seat Cupra ja Honda Civic Type R. Tosin tuosta joukosta farkkuversioita on tarjolla vain VAG-konsernin autoista. Focus RS ja Civic Type R puolestaan edustavat huomattavasti rouheampaa maailmaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: monipuolisuus, moottorin luonne, vaihteisto, viimeistely

Parantamisen varaa: hinnoittelu

Volkswagen Golf Variant R:

Moottori: 4-sylinterinen, 1984 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 300 hv (221 kW) @ 5500 rpm
Vääntö: 380 Nm @ 1800 rpm
Kiihtyvyys: 5,1 s.
Huiput: 250 km/h (rajoitettu)
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: 6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd): 7,0 l / 100 km
CO2-päästöt: 164 G/km
Mitat (pit/lev/kork): 4596mm/1799mm/1467mm
Paino: 1574 kg
Tavaratila: 605-1620 l
HInta: 58 632€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volkswagen Golf
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.