Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Volkswagen ID.3 - sähköinen vallankumous - Article - Nettiauto

Volkswagen ID.3 - sähköinen vallankumous

Koeajot 17.11.2020

Uusi ID.3 on Volkswagenin ensimmäinen täyssähköauto, joka on tehty uudelle sähköautojen perusrakenteelle. Se tavoitteena on sähköautojen vallankumous.

Uusi Skoda Octavia on perinteisistä automalleista kenties vuoden 2020 tärkein autouutuus. Lue uuden Skoda Octavia Liftbackin ja Skoda Octavia Combin koeajoraportit.

Tässä Nettiauton Taukopaikan artikkelissa ei kuitenkaan käsitellä perinteistä polttomoottoriautoa, eikä edes ladattavaa hybridiä, joka löytyy niin uuden Skoda Octavian mallistosta kuin sen konsernisisarten mallistoista: Volkswagen Golf, Audi A3 ja Seat Leon.

Nyt estradille on astunut uusi sähköauto Volkswagen ID.3, joka on perinteikkään ja Toyotan jälkeen maailman toiseksi suurimman autovalmistajan ensimmäinen alusta loppuun valmistettu sähköauto.

Auto on Volkswagen-konsernin ensimmäinen uuden, varta vasten sähköautojen valmistukseen tuotetun, modulaarisen MEB-perusrakenteen tuote, ja lisää on tulossa.

Volkswagenilta tulee ensi vuonna 2021 D-luokan eli Volkswagen Tiguanin kokoinen täyssähköinen katumaasturi ID.4. Seatilta tulee vuoden 2021 lopulla ID.3:een perustuva el-Born ja Skodalta saapuu markkinoille täyssähköinen citymaasturi Enyaq, joka on Volkswagen ID.4:n sisarmalli.

Ohjelmiston käynnistysvaikeuksia

Array

Uusi Volkswagen ID.3 on saanut paljon kritiikkiä ennen kaikkea ohjelmistopuolen ongelmien takia. Auton lanseeraus viivästyi softan takkuamisen takia. Tällä hetkellä maahantuoja, jälleenmyyjät sekä ennakkoon tilanneet ja jo uuden ID.3:n ajoon saaneet asiakkaat odottavat kieli pitkällä ensimmäisen ison ohjelmistopäivityksen saapumista. Sen pitäisi korjata bugeja, joita autosta löytyy. Aikataulu on tällä hetkellä: Päivitys tulee vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin aikana.

Odotettu ohjelmistopäivitys asennetaan toisin kuin sähköautot kaikelle kansalle tutuksi tehneen yhdysvaltalaisen Teslan tapauksessa Volkswagenin huollossa. Tesla tunnetusti asennuttaa päivityksiään etänä yön yli asiakkaan pihalla.

Kysymys kuuluu, minkälainen auto uusi Volkswagen ID.3 ja haittaavatko bugit elämää ID.3:n kanssa?

Koeajossa ID.3:n First Max -versio

Nettiauto sai uuden Volkswagen ID.3:n koeajoon First Max -versiona, jossa on hyvin kattava varustelu. Hintaa autolla on messevä kasa kahisevaa, lähes noin 50.000 euroa.

Koeajoautossa on 58 kWh:n akusto, jolla WLTP-mittaustavalla tehdyssä kokeessa päästiin 420 kilometrin matka. Todellisuus Suomen lokakuussa on toinen, mutta siitä lisää myöhemmin.

Volkswagen ID.3:n toinen akkukoko on 77 kWh, jolla WLTP:n mukainen toimintamatka on 550 kilometriä. Myöhemmin ID.3 tulee tarjolle 45 kWh akulla, jolloin toimintamatka on 330 kilometriä (WLTP). Pienimmällä akustolla varustetun ID.3:n teho on 110 kilowattia (150 hv), isommilla akustoilla varustetut ID.3:t kulkevat 150 kilowatin huipputeholla (204 hv).

Halvimmillaan 45 kWh akustolla ja 110 kW teholla ID.3 irtoaa karvan vajaalla 32.000 eurolla, joka tarkoittaa, että valtion 2.000 euron sähköauton hankintatuen kanssa ID.3:n saa omalle pihalle vajaalle 30.000 eurolla.

Volkswagen myöntää kaikille ID. -malleille 8 vuoden tai 160 000 km:n akkutakuun.

Golfin pituus, Passatin tilat

Reilun 4,2 metrin pituudella ID.3 on Volkswagen Golfin kokoluokkaa. Auton leveys yli 1,8 metriä on taas enemmän Volkswagen Passatia kuin Golfia. Sisällä onkin erittäin hyvät tilat.

Kuskilla on runsaat säätövarat niin istuimessa kuin ohjauspyörässä. Erityiskiitoksen voi antaa erinomaisesta ergonomiasta sekä koeajoautossa etuistujille vakiona olleista sähkösäätöisistä ErgoActive-istuimista.

Fantastiset istuimet laajoilla säätövaroilla ja hierontatoiminnolla. Niiden ansiosta neljän tunnin ajomatkat tuntuivat kuin olisi ajanut 15 minuutin työmatkan. Hyvät istuimet ovat erittäin suositeltava valinta autoon kuin autoon. Myös täyssähköauto ID.3:een ja onneksi sellaiset ovat tarjolla. Valitse ne.

Ohjauspyörän takana sijaitseva pikkumittaristo liikkuu ratin mukana, jolloin näkyvyys tietoihin on aina hyvä. Ratin takana oleva mittaristo tarjoaa kuskille mm. nopeuden, kantaman ja navin ohjeet.

Koeajoauton tuulilasinäyttö HUD tarjoaa runsaasti informaatiota, kuten nopeuden, liikennemerkkien tunnistuksen ja navin ohjeet. Harmillisesti HUDin kirkkaudensäädössä on toivomisen varaa. Se jää valoisassa kelissä turhan hämäräksi.

Keskinäyttö on hyvin pitkälle sama kuin uudessa Volkswagen Golfissa. Toimintoja ja vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Pienellä perehtymisellä sen saa nopeasti haltuun, jos on käyttänyt älypuhelinta tai tablettitietokonetta. Kosketuksella toimivilla napeilla ruudun alla pääsee tärkeimpiin toimintoihin nopeasti käsiksi. Näitä ovat ilmastointi, pysäköintiavustus, ajoavustimet ja ajo-ohjelmat Eco, Sport, Comfort ja Individual.

Takana on tilaa erinomaisesti joka suuntaan. Pituus riittää pitkän kuskin takana ja leveyttä on reilusti kahden ison ihmisen istuimiseen. Hyvästä suunnittelusta ja tila-automaisista muodoista kertoo se, että korkeus riittää pitkälle matkustajalle ja kuskille niin edessä kuin takana koeajoauton lasikatosta huolimatta.

Tavaratila on viistoperäisen Golfin tasoa eli sillä saralla läpsäistään ID.3:sta innostuneita perheellisiä poskelle. Tavaratila on onneksi selkeänmuotoinen ja laajentaminen tapahtuu nopeasti laskemalla takaselkänojat alas.

Miltä ID.3 tuntuu ajossa?

Ajossa Volkswagen ID.3 on erittäin hyvä auto. 150 kilowatin huipputehon ja välitöntä voimaa (310 Nm) tarjoava sähkömoottori kuljettaa autoa kevyesti ja halutessa sähäkästi. Suoritusarvot 7,3 sekuntia nollasta sataan ja 160 km/h huippunopeus riittävät Suomessa enemmän kuin hyvin. Jos tahtoo sähköautolta enemmän, löytyy siihen tarpeeseen vaihtoehtoja muilta merkeiltä, kuten Teslalta.

Eniten ihastuttaa auton erinomainen ajotuntuma. ID.3 on rento ja erinomainen matkakumppani pitkälle matkalle. Auto kulkee rennosti suoraan, sekä ohjaustuntuma että alustan toiminta on esimerkillistä.

Kaupunkiajossa ketteryyttä ja iloa tuovat nopea reagointi tilanteessa kuin tilanteessa sekä reilusti kääntyvät etupyörät. Auton kääntöympyrä on pieni, vain reilun 10 metriä eli tuntuu kuin ID.3 pyörisi paikallaan.

Lataaminen ja kulutus

Suomen syksyssä ID.3:n 420 kilometrin toimintamatka on haave. Todellisuus on matka-ajossa noin 300 kilometriä, kaupungissa jonkin verran enemmän. Toki säästeliäällä ajotyylillä, johdon päässä tehdyllä esilämmityksellä ja ajonaikaisen lämmityksen tai ilmastoinnin rajoittamisella voi vaikuttaa kantamaan. Koeajon aikana täyteen lataus antoi parhaimmillaan auton kantamaennusteeseen 322 kilometrin lukeman.

Ajoin ID.3:lla kaupunkipyörittelyiden lisäksi Helsingistä Varkauteen ja takaisin. Se tarkoitti kahta noin 40 minuutin pysähdystä Citymarketin pikalaturiin. Niistä voi antaa positiivisen lausunnon. Virtaa tulee noin 50 kW tunnissa, kun lopettaa lataamisen viimeistään silloin kun akusto on 80-prosenttisesti täynnä. Kaikki K-latauksen pikalaturit myös toimivat eli aiemmissa koeajoissa häirinneet rikkinäiset laturit eivät tällä kertaa aiheuttaneet lisää harmaita hiuksia.

ID.3:n luvattu sähkökulutus on 16,1 kWh sadan kilometrin matkalla. Käytännössä kulutus oli koko koeajossa noin 20 kWh sadalla kilometrillä, jolloin noin 300 kilometrin tai sen alle asettuva kantamaennuste 58 kWh akustolla on täysin realistinen.

Type 2 -kotilatausasemalla ID.3:n 58 kWh akuston saa tyhjästä täyteen noin 8 tunnissa.

  • Array
  • Array
 

Loppuarvio – häiritsivätkö bugit, ostaisinko itse?

Loppuarvion voisi kiteyttää seuraavasti: Paluuta vanhaan ei ole, kun on istunut kunnon istuimissa. Sama pätee sähköautoihin. Kun on kerran ajanut hyvällä sähköautolla, ei paluuta ole.

Bugit eivät häirinneet. No, yksi, ja erityisesti kuvauksissa, kun halusin ottaa kuvan päiväajovalot päällä. Kun käynnissä olevan ID.3:n oven avaa, auto pimenee tai sammuu täysin. Mutta ei kuitenkaan aina. Erikoista, mutta lienee yksi näistä kuuluisista bugeista.

Etuistujien turvavöissä ei ole korkeussäätöä. Lieneekö syynä hyvä suunnittelu, mutta en 190-senttisenä kaivannut korkeussäätöä, koska vyö oli luonnostaan oikealla korkeudella. En edes miettinyt asiaa. Auton tutkalla toimivan vakionopeudensäätimen kanssa toiminut kaistallapitoavustin toimi eleganteimmin kuin missään aiemmin koeajamassani autossa. Sen toimintaa ei juuri huomaa.

Maahantuojan tavoite myydä tuhansia ID.3:sia vuonna 2021 on täysin realistinen. Uusi Volkswagen ID.3 on erinomainen auto. Se tarjoaa verrattuna moneen kalliimpaan sähköautoon huomattavasti paremman ergonomian ja etuistuimet (lisärahalla: ErgoActive), todella tasapainoisen ajettavuuden ja riittävästi tehoa (lue: mukavan raikasta kulkua).

Jep, ostaisin.

Antti Liinpää

Volkswagen ID.3 1ST Max 150 kW, akku 58 kWh

Moottori: Sähkömoottori
Teho: 150 kW/204 hv
Vääntö: 310 Nm
Huiput: 160 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,3 s.
Vetotapa: Takaveto
Vaihteisto: Ei vaihteistoa
EU-kulutus: 0 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt: 0 g/km
Kantama: 420 km (WLTP)
Mitat (pit/lev/kork): 4261 mm/1809mm/1568 mm
Omamassa: 1730 kg
Koeajoauton hinta (alkaen): 49 991 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.

Comments

For sale - Volkswagen ID3
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show