Volkswagen esitteli ensimmäisen idean ID. Buzzista Pohjois-Amerikan autonäyttelyssä Detroitissa vuonna 2017. Monet legendaarista 1. sukupolven Volkswagen Transporteria (T1, 1950-1967) eli hippibussia lämmöllä muistelleet olivat ihastuneita näkemästään.
Volkswagen istutti ID. Buzziin ID.3:ssa, ID.4:ssä ja ID.5:ssä esitellyn ja käytössä olevan sähköautotekniikan. Se tarkoittaa, että Volkswagen ID. Buzz on takavetoinen, sillä 150 kilowatin ja 204 hevosvoiman sähkömoottori sijaitsee taka-akselilla. Akuston nettokapasiteetti on tuttu 77 kWh.
Myöhemmin ID. Buzzista on tulossa tarjolle myös pidemmän akselivälin versio, jolloin autoon saa kolmannen penkkirivin, sekä nelivetoinen vaihtoehto, jolloin myös etuakselilla on sähkömoottori.
Oletettavasti nelivetoisen ID. Buzz 4Motionin teho tulee olemaan sama kuin ID.4 ja ID.5 GTX-versioissa eli 299 hevosvoimaa.
Tarjolla on myös ID. Buzz Cargo, joka on saman sähköbussin pakettiautoversio. Paku-Buzzin myynti on maahantuojan mukaan lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti.
Se ei yllätä, sillä on firman väreihin teipattu ID. Buzz Cargo nostaa liikenteessä katseita hyvällä tahdilla oman brändin väreihin ja liikemerkkiin.
ID. Buzzin hinta alkaen 67 250 ja ID. Buzz Cargon 54 790 euroa
Nyt alkuun ainoana vaihtoehtona tarjolla olevan takavetoisen Volkswagen ID. Buzzin hinnat alkavat Pro Business -varustelulla 67 250 eurosta. Varusteilla ladatun ensimmäisen version eli Launch Editionin hinta alkaen on 71 540 euroa.
Pakettiauto Volkswagen ID. Buzz Cargo Pro Business irtoaa 54 790 eurolla.
Molempiin Pro Business -varusteltuihin autoihin on tarjolla iso liuta valinnaisvarusteita, joten sekä bussin, tai oikeammin tila-auton, että pakettiauton hinnan saa halutessa nousemaan aivan eri lukemiin kuin perushinta.
Ensimmäisenä Volkswagenin sähköautona 170 kW pikalatausteho
Volkswagen ID. Buzziin saa virtaa pikalaturissa maksimissaan 170 kW teholla, joka tarkoittaa, että akuston saa nopeimmillaan 0-80 prosentin varaukseen alle 30 minuutissa.
Asiontilaturissa kolmivaiheella auton oman laturi ottaa nopeimmillaan virtaa vastaan 11 kW teholla, joten asiointilaturissa akuston saa nopeimmillaan tyhjästä täyteen noin seitsemässä tunnissa.
ID. Buzzin WLTP-kantama on 420 kilometriä. Siihen oletettavasti pääsee kesäkelissä sekalaisessa ajossa.
Suomalaisessa talvikelissä kantama on aika paljon pienempi, siitä leikkaantuu pois jopa 30 prosenttia. Muun muassa matka-ajossa auto saa ladata ahkerasti. Todelliseen kantamaan vaikuttaa monia asia, kuten jo mainittu ilman lämpötila, ajonopeus ja tienpinta.
Autona tilava ja mukava
Volkswagen ID. Buzz tarjoaa viisipaikkaisena lyhyen akselivälin versiona tilojen puolesta huipputuotteen perheautoiluun. Jättimäisen tavaratilan (perusasennossa 1121 litraa) tila ei ihan äkkiä lopu kesken, vaikka autoon ostaisi lisäeuroilla koeajoauton tapaisen lattian noston ja laatikot lattian alle.
Lattian nostolla laajennetusta tavaratilasta tulee tasainen, joten halutessa yöpyminen autossa on helppoa. Harmi, että talviyöpymistä ajatellen autossa ei ole teslamaista lämmityslaitteen leirintämoodia.
Keskirivillä on reilusti tilaa kolmelle aikuiselle. Oletettavasti tähän sähköautoon mahtuu mukavasti kolme lasten istuinta rinnakkain, sillä autolla on leveyttä melkein kaksi metriä.
Kuskin paikalla on tutunnäköistä, sillä ohjaamossa muista ID-malleista tutut ruudut. Pienempi mittaristona toimiva ruutu on ratin takana ja liikkuu ohjauspyörän mukana.
Ohjelmisto-ongelmillaan kritiikkiä muissa ID-malleissa kerännyt keskiruutu toimi koeajossa ilman jäätymisiä tai probleemeja, mutta muun muassa Facebookin sähköautoryhmistä voi lukea, että kaikkia häiriöitä ei ole vielä selätetty. Jokainen uusi päivitys toivottavasti vie asioita parempaan.
Ohjaamo on yleisilmeeltään tyylikäs ja koeajoautossa olleesta erikoisistuimesta voi antaa kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Ainoa kritiikki kohdistuu ajoasentoon, kun kuskina operoi pitkäjalkainen. Silloin sähköpedaalia painava jalka jää hieman liian koukkuun, joten istuinta työntää mielellään luonnottoman kauas, jotta jalan kulma paranee. Tällöin ohjauspyörään kaipaisi pituussuuntaan lisäsäätövaraa.
Ajossa ID. Buzz etenee tasaisesti ja ilahduttava äänettömästi. Pieni kääntöympyrä tuo ketteryyttä kaupunkiajoon ja maantieajossa auto etenee kuin juna. Ohjaustuntumasta voi erikoisistuimen tapaan antaa täyden kympin.
Auton huipputeho 204 hevosvoimaa ja maksimivääntö 310 newtonmetriä liikuttavat autoa vaivattomasti, mutta yli 10 sekunnin nollasta sataan kiihtyvyysarvoa saati 145 km/h huippunopeutta ei tietenkään voi kehua hyviksi. Teho ja vauhti eivät ole ID. Buzzin juttuja, vaan mukavuus ja hiljaisuus.
Yhteenveto
Miten arvioimme, tuleeko Volkswagen ID. Buzz säilyttämään hyvin arvonsa eli onko auto hyvä ostos 10 vuotta vanhana vuonna 2032?
Veikkauksemme on, että jos auto on hyvin pidetty, niin ID. Buzzit tulevat olemaan todella kysyttyjä vaihtoautoja. Siitä pitää huolen mukava ajokokemus, perhekäyttöön soveltuvat isot tilat sekä ulkonäkö, joka ei arviomme mukaan vanhene, vaan levittää iloa liikenteessä myös 2030-luvulla.
Oletettavasti auton sähkötekniikka on melkoisen antiikkista verrattuna siihen, mitä 2032 on tarjolla, mutta se tuskin estää kuumana käyvää ID. Buzzin vaihtoautokauppaa.
Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää
Kehuja: Ulkonäkö ja muotoilu, valtava tavaratila ja isot tilat muutenkin, ajamisen helppous ja mukavuus
Parannettavaa: Ajoasento pitkälle kuskille, talviajon toimintamatka yhdellä latauksella