Volkswagen Passat – Edustusauto ja perhefarkku

Koeajot 02.03.2015

Volkswagen ei ole juuri ottanut riskejä uuden Passatin kanssa. Se muistuttaa monin tavoin hyviä myyntilukuja takonutta edeltäjämallia.

Passatin suosio ylemmässä keskiluokassa tuskin tulee laantumaan uuden malliversion myötä. Erityisesti farmarimallisena perusversiona se on toimiva perheauto, mutta malliston huipulla tarjolla on edustusluokan kyytiä ja suorituskykyä.

Yksi uuden Passatin ehdottomista vahvuuksista piilee juuri malliston monipuolisuudessa. Tarjolla on kaksi bensiinimoottoria ja peräti neljä dieselmoottoria, joista löytyy tehoversioita monenlaisiin ajotarpeisiin.

Bensiinimallit eivät tarjoa kovin kummoista suorituskykyä, sillä pellin alla on Golfin voimanlähteenäkin tutut 1,4-litraiset moottorit. Tehokkaampi versio on 150-hevosvoimainen ja hinnat alkaen –malli kehittää vaatimattomat 125 hevosvoimaa.

Dieseliä joka lähtöön

Array

Taloudellisin diesel-moottori on 1,6-litrainen TDI, joka tuottaa 120 hevosvoimaa ja 250 Nm väännön. Se riittää kuljettamaan Passatia kohtuullisesti, mutta ripeitä lähtöjä tai sitkeää vetoautoa näillä lukemilla ei kyllä leivota.

Piskuisen dieselin rinnalla on juuri tästä syystä valittavana myös kolme 2-litraiseen TDI-koneeseen perustuvaa versiota, joiden tehot vaihtelevat 150 hevosvoimaisen ja tuplasti ahdetun 240 hevosvoimaisen Biturbo TDI:n välillä.

Malliston ehdottomasti mielenkiintoisin moottori on juuri tehokuningas TDI Biturbo. Kaksilitrainen diesel mouruaa 240 hevosvoiman ja 500 Nm:n edestä. Tehontuotto on vaivatonta ja kulkua todellakin riittää.

Massiivinen vääntömomentti saa Passatin kirmaamaan ripeään kiihdytykseen käytännössä millä tahansa kierrosalueella, vaikka paras tehontuotto onkin melko alhaalla. Huippuväännöt lyödään tiskiin 1750-2500 kierroksen välimaastossa. Maksimihevoset puolestaan antavat odottaa 4000 kierrokseen.

Biturbo vain automaattina

Tehokkainta Biturboa on saatavilla ainoastaan DSG-automaatilla, mutta Passatin kaltaiseen tehokkaaseen edustuslaivaan erinomaisesti toimiva kaksoiskytkinautomaatti onkin ainoa oikea valinta.

Mielenkiintoinen kuriositeetti on muuten se, että DSG-laatikon vaihdemäärä vaihtelee malleittain. Laimeimmassa ja tehokkaimmassa dieselissä, sekä bensiiniversioissa vaihteisto on 7-portainen, mutta 150 hv ja 190 hv –dieselversioissa kuusivaihteinen.

Koeajoversio on markkinoiden kallein ja paras Passat-malli. 240 hevosvoimainen diesel on nelivetoinen ja varustetaso on Highline. Koeajoversioon on ladattu melkoinen määrä lisävarusteita, jotka nostavat hinnan reippaaseen 70 000€:oon.

Eroa lähtöhinnaltaan hieman alle 30 000€ maksavaan perusmalliin on melkoisesti, mutta varustetason nostaminen tarkoittaa samalla matkustusmukavuuden reilua lisääntymistä. Mutta kyllä reippaan 70 000€:n hintalappu on silti erittäin kova.

Näin järeän ja hintavan Passat-mallin ostaminen vaatii todellista faniutta, sillä samaan rahaan on tarjolla myös malleja, joita ei löydy viereisestä parkkiruudusta. Hieman maltillisemmilla varusteilla hinnan saa jäämään 50 000€:n tuntumaan.

Ajotiloilla luonne muuttuu

Lisävarustelistalta kannattaa ruksia ainakin aktiivinen iskunvaimentimien säätö ja ajoprofiilien valinta, joilla ajotuntumaa voi muokata viidestä eri vaihtoehdosta. Ajoprofiilit on kätketty mm. erilaisiin varustelupaketteihin, jolloin rahoilleen saa parempaa vastinetta.

Ajotila voidaan valita neljästä vaihtoehdosta: Eco, Normal, Sport ja Individual. Niistä käyttökelpoisimpia ovat Eco ja Sport, sillä näiden kahden ajotilan välillä eron käytöksessä huomaa selkeimmin.

Sport-tilassa ohjaustuntuma tiukentuu, alusta tanakoituu ja moottori vastaa kaasun painallukseen terävämmin. Koneen tehoreserviä hyödynnetään optimaalisesti ja Sport-asennossa Passatista kuoriutuu melko kiihkeä tapaus. 0-100 km/h kiihdytys taittuu 6,3 sekunnissa.

Eco-tilassa meno on verkkaisempaa ja kaasunvaste pehmenee huomattavasti. Kaasun lattiaan painaminen aiheuttaa edelleen ripeän kiihdytyksen, mutta komennot eivät ole yhtä teräviä. Sama pätee ohjaukseen, joka muuttuu Sport-tilaa kevyemmäksi.

Massiiviset väännöt

Massiivisen 500 Nm:n vääntölukeman ansiosta kierrokset voidaan pitää Eco-tilassa hyvin alhaisina, sillä Passat vääntää moitteetta jo 1000 kierroksen tuntumasta. DSG-vaihteistoa paikoitellen vaivaavat liian alhaiset käyntikierrokset eivät Passatin kohdalla ole ongelma.

Volkswagenin polttoainetalous on lähes täysin käyttäjän kaasujalasta kiinni. Ajotietokoneeseen saa reippaalla kaupunkiajolla lähes 15 litran keskikulutuslukemat, mutta ennakoivalla ajotavalla kulutuksesta on helppoa leikata noin kolmannes.

Matkapainotteisessa ajossa Passat kulkee 7 litran keskikulutuksella ja pelkässä matka-ajossa lukeman saa varmasti sievisteltyä lähemmäs viittä litraa. Valmistajan ilmoittama 5,4 litran yhdistetty keskikulutus on luonnollisesti utopiaa.

Koeajon yhdistetty kulutus pyöri kahdeksan litran tuntumassa, mikä on voimakkaalla diesel-koneella varustetulle ja kookkaalle perheautolle kohtuullinen lukema. Tuohon lukemaan sisältyy suorituskyvyn hyödyntämistä useaankin otteeseen, sillä pelkkään taloudellisuuden tavoitteluun Biturbo-mallin hankkimisessa ei ole järkeä.

  • Array
  • Array
 

Perinteinen linja sisustassa

Koeajettu Passat on verhoiltu kauttaaltaan vaalealla nahalla, mikä tekee ohjaamosta todella valoisan. Vaalea sisusta yhdistettynä lasikattoon saavat ohjaamon suorastaan kylpemään valossa.

Passatin hytti ei tarjoa kovin radikaaleja ratkaisuja, vaan kokonaisuus on perinteinen ja tyylikäs. Premium-luokan hengessä keskikonsolista löytyy analoginen kello, joka henkii perusautoa arvokkaampaa tunnelmaa.

Etuistuimet on muotoiltu väljiksi, mutta siitä huolimatta ne tarjoavat hyvän sivuttaistuen. Koeajoversiossa jakkarat toimivat sähköllä ja säädöt ovat riittävät. Takapenkkiläisten tilat ovat runsaat, mutta eivät yllä esimerkiksi Ford Mondeon väljyyteen.

Mittaristo on ohjaamon kohokohta. Lisävarusteena tarjottava kokonaan digitaalinen mittaristo on tyylikäs kokonaisuus, johon kuski voi valita haluamansa informaation. Kierrosluku- ja nopeusmittareiden väliin voi tuoda lähes mitä tahansa autoon tai liikenteeseen liittyvää tietoa.

650 litran tavaratila

Näyttöä ohjataan erinomaisesti käteen sopivasta monitoimiohjauspyörästä. Sen kautta kuskilla on ulottuvillaan kaikki ajamiseen ja viihdejärjestelmään liittyvät toiminnot, joten keskikonsolin näyttöön ei juuri tarvitse koskea.

Farmarimallin takakontti vetää 650 litraa ja takapenkit kaatamalla sen tilavuus kasvaa 1780 litraan. Takapenkki kippaantuu tasaiseksi tilaksi yhdellä kädellä, joten muuntelu on vaivatonta.

Uuden Passatin ainoa pieni miinus piilee sen ulkonäössä. Se on toki hienostunut, mutta samalla piirteisiin olisi kaivannut hieman lisää sporttisuutta. Erityisesti korkeaprofiilisilla talvirenkailla kokonaisuus on arkisen ja pliisun oloinen.

Erityisesti keulan muotoilu vaatii totuttelua, sillä vaakatasoinen säleikkö ei ole kaikkein onnistunein muotoilullinen kikka. Tämä on hieman sääli, koska tekniikaltaan ja sisustaltaan Passat on luokkansa ehdotonta eliittiä.

Tuomas Rajala

Kehuja: suorituskyky, varustelu, kookkaat sisätilat, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: konservatiivinen muotoilu

Volkswagen Passat Variant 2,0 TDI Biturbo 4Motion:

Moottori: 4-sylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 240 hv (176 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 500 Nm @ 1750-2500 rpm
Vetotapa: Neliveto
Huippunopeus: 238 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 6,3 s
Vaihteisto: 7-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,4 l / 100 km
Mitat (pit/lev/kork): 4882mm/1832mm/1477mm
CO2 päästöt: 140g / km
Tavaratila: 650 l
Paino: 1735 kg
Ajoneuvovero + käyttövoimavero:  484€
Hinta: 55 471,20€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volkswagen Passat
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.