Volkswagenin matka kohti sähköisempää automallistoa on alkanut jo tovi sitten. Markkinoilla on plug-in-hybridejä ja vihdoin myös täyssähköautoja, joista ID3:lla ennustetaan olevan eniten potentiaalia nousta koko kansan sähköautoksi.
Täyssähkön ja polttomoottorin välimaastoon iskee Passat GTE. Se on plug-in-hybridi, joka kulkee yhdellä latauksella n. 55 kilometriä. Sähkömoottorin lisäksi Passatin konepellin alta löytyy 1,4-litrainen TSI, joka on tuttu mylly varsin monen VW-konsernin automallin nokalta.
Lataushybridi GTE:ssä on runsaasti järkeä, sillä suuri osa arkisista ajosuoritteista voidaan hoidella pelkällä sähköllä. Esimerkiksi työmatkat hoituvat useassa tapauksessa niin, että polttomoottori ei puutu peliin. 55 kilometrin sähkörange pitää kohtuullisen hyvin kutinsa, ellei kuski hurjastele moottoriteillä.
Koska sähkömoottorilla varustettu Passat GTE on ripeä peli, tekee sillä mieli suorittaa reippaita kiihdytyksiä, jotka syövät akkua kovaa tahtia. 55 kilometrin käyttösäde pienenee helposti kolmanneksella, jos kaasua polkee liiaksi. Kun lukuun lisätään bensakoneen käyttösäde, kasvaa se parhaimmillaan 1100 kilometriin.
Sähkö loppuu ja matka jatkuu
Akkua GTE:stä löytyy 13 kWh:n edestä, eli noin reipas kymmenesosa markkinoiden järeimpien täyssähköautojen kapasiteetista. Akku latautuu täyteen noin kolmessa ja puolessa tunnissa.
Mutta toisin kuin täyssähköauton kanssa, sähkön loppuminen ei pistokehybridissä ahdista. Lisää kulkua nimittäin löytyy polttoainetankista ja polttomoottorista. Näiden kahden voimanlähteen yhdistäminen onkin GTE:n ehdoton vahvuus.
Ahkerasti lataamalla saa putkesta tulevat päästöt kaitsittua minimiin ja ajaminen on suorastaan hävyttömän halpaa. GTE:llä tekeekin mieli päästä koko ajan pienemmällä ja pienemmällä kulutuksella ja se, että bensamittarin neula ei viikossa juuri liikahda, saa aikaa uskomattoman tyydytyksen tunteen.
Sähkömoottori tekeekin ajamisesta helposti peliä, jossa kilpaillaan kulutusta ja bensiinimoottoria vastaan. Se on siinäkin mielessä mukavaa, että lompakko kiittää ahkeraa lataajaa ja tankkaamisen välttelijää.
Se, että pellin alta löytyy kaksi voimanlähdettä, tekee hyvää myös suorituskyvylle. GTE-tilassa käytössä on nimittäin 218 hevosvoimaa ja 400 Nm vääntö. Näillä arvoilla suorituskyky on erinomainen ja etenkin perinteisellä bensaturbolla varustettuun autoon verrattuna ero on huikea. 0-100 km/h hoidellaan 7,5 sekunnissa. Ei huonosti kookkaalta ekopeliltä.
Saumatonta yhteispeliä
GTE-ajotilassa Passat on kyllä huikean mukava ajokokemus. Kun kaasua polkaisee, tekee 1,4-litrainen bensiiniturbo kaikkensa sähkömoottorin avustaessa. Kiihtyvyys on lähellä GTI-luokkaa, mikä pistää hymyilemään.
Bensa- ja sähkömoottorin yhteistoiminta on niin saumatonta kuin toivoa saattaa. Bensiinimoottorin käynnistymistä ei käytännössä huomaa. Ainoa milloin bensakoneen tajuaa ahkeroivan, on silloin kun kierrokset nousevat punarajan tuntumaan. Oikeastaan ainoa ääni mikä Passatin ohjaamoon tulvii, syntyy renkaista. Muuten se on ilahduttavan hiljainen.
Passat on monessa suhteessa huikea järjen ja käytännöllisyyden liitto. Se on tilava perheauto, jossa piisaa ajomukavuutta ja tyyliä. Muutama vuosi sitten isommin uusiutunut Volkkari on kokenut pieniä viilauksia sieltä täältä ja kokonaisuus miellyttää edelleen. Passat GTE on näyttävä auto, joka henkii arvokkuutta.
Hyvin tilaa hybriditekniikasta huolimatta
Sisätilat jaksavat yllättää tilavuudellaan. Koska akkukapasiteetti ei ole täyssähköjen luokkaa, ei se onneksi syö merkittävästi tilaa takakontista tai muualta sisustasta. Vaikka litroissa farmarin kontti on ”vain” 483, tekee sen syvyys ihmeitä. Sisään mahtuu mukavasti suuriakin tavaroita.
Vaikka sähköinen voimanlähde onkin tietyllä tapaa sivuroolissa, näyttelee se kuskin näkökulmasta pääosaa. Mittaristo on toteutettu sähköisen voimalinjan ehdoilla ja esimerkiksi mittaristossa kierroslukumittari on bensamittarin kokoinen lilliputti.
Yhdistetty kulutuslukema on Passatin kohdalla varsin maltillinen 1,4 litraa sadalla. Todellisuus lienee usein hieman toisenlainen, sillä moni kuski saattaa olla hieman laiskempi akkujen lataamisen suhteen. Omalla käytöksellään voi kuitenkin vaikuttaa kulutukseen paljon.
Suomen autoverotuksella GTE on varsin houkutteleva. Halvimmillaan uusi farkkumallinen Passat maksaa reilut 35 000 euroa ja GTE karvan alle 50 000. GTE vertautuu hyvin lähelle 2-litraisten bensa- ja dieselmallien kanssa, mutta ruutia hybridimallista löytyy reippaammin. Samoin käyttökustannukset voi painaa halutessaan huomattavasti alemmas.
Tuomas Rajala
Kehuja: hienosti toimiva moottoriteknologia, ajomukavuus, reilut sisätilat
Parantamisen varaa: rengasmelu