Volkswagen Polo – Kansanautoksi Golfin paikalle

Koeajot 15.03.2018

Volkswagen Polo on kovaa kyytiä kasvamassa isoveljeään paremmaksi perusautoksi.

Polon kokoluokka on kasvanut vuosien varrella säälittävistä sillipurkeista ihan varteenotettavaksi autoluokaksi. Maailmalla Polon kokoluokkaa kutsutaan nimellä supermini eli B-segmentti. Tuo kuvaa hyvin luokkaa, jonka autot ovat pieniä, mutta kokoonsa nähden supertilavia.

Siinä missä Volkswagen Golf on kasvanut keskikokoiseksi perheautoksi, on Polo ottanut Golfin paikan koko kansan perusautona. Nykyisellään Polo on aivan riittävän suuri auto pienen perheen tarpeisiin ja ajoltaan sen tuntuu huomattavasti kokoaan suuremmalta.

Polo ei ole enää ainoastaan kaupunkikruisailuun sopiva pikkupurtilo, vaan ihan oikeasti maanteiden halkomiseen sopiva käyttöauto. Sisätilat ovat kohtuulliset ja takakontti imaisee sisäänsä riittävästi tavaraa. Mikäli itselleen haluaa suuremman kokoluokan auton, kannattaa sellaisen hankkiminen perustella itselleen.

Paljon samaa kuin vanhassa

Array

Polon uusin kehitysversio on valmistajan mukaan kokonaan uusi, mutta on siinä kiistämättä melko paljon samaa kuin edeltäjässään. Ja samalla se on tullut monessa asiassa lähemmäs VW-perheen isoveljeään Golfia. Erityisesti sisustaltaan ja varustelultaan.

Polon moottorivalikoima on bensiinipainotteinen. Tarjolla on kolme bensiinikonetta ja kaksi dieseliä. Bensavaihtoehtoja löytyy esitteestä huomattavasti enemmän, sillä niitä voi valita useammalla varustelutasolla ja vaihteistolla.

Malliston hinnat alkaen –malli on 1,0-litraisella manuaalilla varustettu Trendline, jonka hintalapussa seisoo varsin maltilliset 15 531€. Uuden laadukkaasti valmistetun Polon saa käytännössä mopoauton hinnalla. Tuolloin motti on vapaasti hengittävä kolmisylinterinen ja 75-hevosvoimainen.

75-heppainen ja maitopurkin tilavuudella varustettu moottori ei ole niitä kaikkein maireimpia laitteita, mutta vaparinakin se hoitelee ajosuoritteen pienikokoisen ja kevyen auton nokalla. Kiihtyvyyttä ja vauhdin hurmaa siltä on turha odottaa.

Litrainen vakuuttaa

Sen sijaan turboahdettu litrainen mylly on toista maata. Kolmisylinteriset moottorit eivät enää tänä päivänä ole kummajaisia, sillä sellaisia tavataan varsin monen auton konepellin alta. Vastaavaa mottia on käytössä VAG-konsernin lisäksi ranskalaisilla ja aasialaisilla valmistajilla.

Volkswagenin tapauksessa 95-hevosvoimainen ja 1,0-litrainen moottori on yllätys positiivisessa mielessä. Vaikka mylly ei ole sieltä kiivaimmasta päästä, on alle 100 hevosvoiman teho aivan riittävä. Kaupungissa Poloa voisi sanoa jopa ripeäksi.

Kun koneelle tarjoaa riittävästi happea, se äityy varsin kiihkeään laukkaan. Kolmisylinterinen pannu kuulostaa kovassa kiihdytyksessä mopoauton ja traktorin sekoitukselta, mutta matka kyllä etenee. Liittyminen moottoritielle sujuu suuremmallakin lastilla vaivattomasti, mikä yllättää tosissaan.

Kolmisylinterinen pikkupata olisi helppo kirota tuonelaan, mutta se on ihan oikeasti pätevä voimanlähde pienikokoiselle Pololle. DSG-automaatilla varustettuna ajomukavuus paranee huomattavasti ja 5-lovinen manuaali tuntuu täysin turhalta vaihtoehdolta.

Mikäli pieni mylly ei tarjoa riittävää suorituskykyä, on malliston huipulla myös 2-litraisella bensaturbolla varustettu GTI-malli, jonka 200 hevosvoiman tehot saavat Polon suorastaan lentämään.

  • Array
  • Array
 

Tuntuu isommalta kuin on

Sisustaltaan Polo edustaa hyvää keskitasoa. Se muistuttaa niin suuresti Golfia, että välillä joutuu muistuttamaan itselleen olevansa pienemmän kokoluokan autossa. Penkit, ratti, hallintalaitteet ja elektroniikka ovat kuin suoraan isoveljeltä. Kangasjakkarat ovat tietty melko arkiset, mutta perusautoon sopivat,

Ajo-ominaisuudet ovat niin ikään hyvin lähellä isompaa Volkkaria. Tuntuma on tukeva ja alusta hyvä kompromissi mukavuutta ja tymäkkyyttä. Yllättäen edes rengasmelu ei pilaa ajosuoritetta. En tiedä tekeekö mieli tepposet, mutta Polo vaikuttaa jopa Golfia hiljaisemmalta kumppanilta maantiellä.

Polo voittaa isoveljensä myös ulkonäössä, sillä se on mittasuhteiltaan tasapainoisemman näköinen kuin Golf. Lisäksi värinä oleva energetic orange on hävyttömän hieno.

Varustelutaso on Polon kohdalla kuosissa ja rahalla saa toki lisää. Koeajoautosta löytyy automaatti-ilmastoinnin lisäksi mm. mukautuva vakionopeudensäädin ja pysäköintitutkat, jotka nostavat mukavuustasoa huomattavasti.

Volkswagen Polo on niin vakuuttava kokonaisuus, että siitä on hankala löytää moitteen sijaa. 1,0-litrainen ja manuaalilaatikolla varustettu auto edustaa varsin yksinkertaista kokoonpanoa, joka toimii hienosti.

Valinta Polon ja Golfin välillä on entistä vaikeampi. Pienemmän puolesta puhuu halvempi hankintahinta, pienempi kulutus ja tasapainoisempi kokonaisuus. Litraisella bensaturbolla keskikulutus pyörii viiden litran tuntumassa, mikä miellyttää kovasti budjettiautoilijaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: yllättävän hyvä moottori, hiljainen ajettava, tukeva pikkuauto, hyvä kokonaisuus

Parantamisen varaa: hieman arkinen sisusta

Volkswagen Polo 1,0 TSI:

Moottori: 3-sylinterinen, 999 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 95 hv (70 kW)
Vääntö: 175 Nm @ 2000-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,8 s.
Huiput: 187 km/h
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: 5-vaihteinen manuaalivaihteisto
EU-kulutus: 4,4 l / 100 km
CO2-päästöt: 101 g /km
Mitat (pit/lev/kork):  4053mm/1751mm/1461mm
Omamassa:  1145 kg
Koeajoauton hinta: 21 838€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volkswagen Polo
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.