Volvo V40 Cross Country: Katumaasturin elkeitä

Koeajot 02.04.2013

Volvon uusin aluevaltaus on V40 Cross Country. Nimestään huolimatta se ei kuitenkaan tarjoa maastokelpoista kyytiä, vaan katumaasturin kuorien sisään kätketyn perusauton.

Länsinaapurin autoteollisuuden ylpeyden aihe on vuosikausia ollut Volvo. Kun toinen ruotsalainen valtamerkki Saab ajautui lopullisesti konkurssiin vuonna 2011, on Volvo myös naapurimaamme ainoa suurempia tuotantomääriä tekevä autovalmistaja.

Volvo on nauttinut suurta suosiota koko historiansa ajan luonnollisesti myös suomessa. Ensimmäinen V40-sukupolvi tuli markkinoille vuonna 1995 ja malli meni heti hyvin kaupaksi suomalaisille kuluttajille. 

V40 Cross Country perustuu ideologialtaan isoveli V70 Cross Countryyn ja pääpaino on enemmänkin sporttisessa imagossa kuin XC-sarjalaisten crossover-tunnelmassa. V40 Cross Countryn ja tavallisen V40-mallin erot ovat itse asiassa hyvin marginaalisia. 

Suurimmat eroavaisuudet löytyvät neljä senttiä korkeammasta istuinkorkeudesta ja sentin lisääntyneestä maavarasta. Käytännössä eroja on mahdotonta huomata. Muita poikkeuksia ovat suurempi pyöräkoko, erilaiset helmat ja takapuskurin suojalevy. 

Miksi ostaa Cross Country?

Array

Syyt Cross Country –mallin ostamiseen ovat siis muualla kuin vaikkapa suuremmassa maavarassa ja paremmassa varustelussa. Pienet yksityiskohdat tekevät siitä kuitenkin tavallista V40-mallia sporttisemman ja modernimman näköisen. 

Samankaltaisuus tavalliseen malliin ei sinänsä haittaa, sillä V40 Cross Country on positiivinen kokemus. Viimeistely on Premium-luokkaa ja tuntuman osalta se kilpailee muiden laatumerkkien kanssa. 

Suurin yllätys Cross Country –mallin suhteen on sen vetotavassa. Katumaasturitunnelmaa henkivä muotoilu ei suinkaan tarkoita sitä, että V40 olisi nelivetoinen, vaan AWD-tekniikka on saatavilla ainoastaan T5-malliin, jonka hinta pomppaakin jo 50 000€:n tuntumaan. 

Hyvää suorituskykyä T4-moottorilla

Koeajoauto on varustettu T4-bensiinimoottorilla, joka tuottaa 180 hevosvoiman tehot ja 280 Nm:n väännön. Lukemat riittävät mukavan sporttiseen suorituskykyyn, mutta mikään varsinainen tykki T4-malli ei ole. 

Lisävoimaa halajaville on tarjolla T5-malli, joka nostaa auton teholukemat uudelle sataluvulle. Viisisylinterisen ja 2,5-litraisen padan voimantuotto on 254 hevosvoimaa ja vääntöä se tarjoilee 360 Nm. 

T4-moottori on lähes litran pienempi, mikä näkyy erityisesti alakierroksilla. Menohaluja kyllä riittää, mutta pieni bensakone tarkoittaa sitä, että tehoreservi saadaan mukaan toden teolla vasta 5000 kierroksen tuntumassa. Kaasua poljettaessa voimaa riittääkin sitten mukavasti. 

Koeajoauto on varustettu kuusivaihteisella manuaalilla, joka toimii tarkasti ja sulavasti. Cross Country –malleihin on saatavilla myös Powershift-automaattivaihteisto, mikä tekee hyvää ainakin kaupunkiajoa silmällä pitäen. 

Mittaristo on on tyhjä taulu

Ohjaustuntuma on hyvä ja alusta toimii moitteettomasti. V40 Cross Countryn alusta on suurempiin malleihin verrattuna hieman kova, mutta mikään kivireki se ei onneksi ole. Käytös on sekä maantiellä että kaupungissa johdonmukaista ja rauhallista. 

Sisätilat ovat tyylikkäät ja modernit. Erityisesti silmää miellyttää kokonaan digitaalinen mittaristo, joka tuo mieleen BMW:n Black Panelin. Virran ollessa pois päältä, mittaristo on siis täysin musta ja informaatio heijastetaan tyhjälle taululle digitaalisesti.

Nopeusmittarin tyylin voi vaihtaa haluamakseen kolmesta vaihtoehdosta, joista kaksi simuloivat analogista nopeusmittarin neulaa. Sport-tilassa nopeusnäyttö taas muuttuu digitaalisiksi numeroiksi.

Sisusta on muutenkin tyylikkäästi toteutettu kokonaisuus. Volvon tavaramerkit, kuten täyteen ahdettu keskikonsoli on edelleen läsnä. Suurta nappimäärää olisi ehkä ollut järkevää karsia, sillä se tekee muuten modernista sisustasta hieman vanhahtavan oloisen.  

  • Array
  • Array
 

Tilanahtautta takapenkillä

Etupenkkien muotoilu on slaavilaiselle selälle sopiva ja sivuttaistukea on riittävästi. Koeajomallin penkit ovat kankaiset ja tyylikkäät, eikä nahkaistuimia juuri jää kokonaisuudesta kaipaamaan.

Takapenkkiläisten tilat ovat kohtuulliset, mutta tämän luokan autolta sopisi kyllä toivoa hieman enemmän tilavuutta. Nyt tilanahtautta on havaittavissa takapenkillä ja pienehkössä tavaratilassa. 

Volvo on kautta aikain ollut tunnettu turvallisuudestaan. V40 Cross Country ei tee tässä suhteessa poikkeusta. Koeajoauto  on varustettu driver support –varustepaketilla, joka tuo mukanaan mm. adaptiivisen vakionopeudensäätimen, etäisyysvahdin, kaistavahdin, kuljettajan tarkkailutoiminnon ja jalankulkijan havaitsemistoiminnon. 

Kaikkien aikojen turvallisin

Lisävarustepaketti kirpaisee ostajaa reilun 2300€:n lisähinnalla, mutta tuolla summalla myös saa paljon. Pelkästään adaptiivinen vakionopeudensäädin on varuste, johon totuttuaan on hankala kuvitella tulevansa toimeen ilman. 

Hälytysjärjestelmissä piilee myös ongelmia. Suuri määrä tekniikkaa tarkoittaa tottumattomalle melkoisia yllätyksiä liikenteessä. Jalankulkijan havaitsemistoiminto saa ensimmäisen kerran hälyttäessään aikaan viittä vaille sydänkohtauksen. Kaiken lisäksi varoitukselle ei ole aihetta, vaan ilmoitus johtunee kotimaan ankarista talviolosuhteista. 

Turvallisuus on aktiivisten järjestelmien lisäksi läsnä myös kolaritilanteessa. Volvo V40 Cross Country nimittäin sai Euro NCAP:n testeissä turvallisuusinstituutin historian parhaan kokonaistuloksen. 

Tuomas Rajala

Kehuja: viimeistely, sisätilojen ilme, teho yläkierroksilla, ulkonäkö, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: nelivedon puuttuminen, teho alakierroksilla

Tekniset tiedot:

Hinta alkaen: 36 083,98€
Moottori: 4-sylinterinen, 1596 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 180 hv (132 kW) / 5700 rpm
Vääntö: 240 Nm / 1600-5000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,7 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,5 l / 100 km
CO2 päästöt: 129 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4370mm/1783mm/1458mm
Paino: 1476 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volvo V40
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.