Koeajossa oleva Volvo V60 B3 MHEV DCT on kaksoiskytkinautomaatilla varustettu hinnat alkaen -farmari-Volvo Business-varustelulla ja kahden litran bensaturbo kevythybridinä. Riittääkö 163 hevosvoimaa farmari-Volvoon? Miten Volvon oma kaksoisytkinautomaatti DCT toimii bensaturbon kanssa?
Volvo on nykymallistollaan yksi suosituimmista merkeistä Suomessa. Vuoden 2021 automyynnin tilastossa Volvo oli 5. suosituin automerkki maassamme. Mallitilastossa kolme Volvoa mahtui 10. parhaan joukkoon.
Volvo XC60 oli 5. myydyin automalli 2294 kappaleella. Kasvua vuodesta 2020 31,8 prosenttia. Volvo XC40 oli 6. myydyin ja möi 2240 kappaletta. Kasvua 10,9 prosenttia.
Kolmas 10. parhaiten myyvän mallin joukkoon mahtunut Volvo oli nyt koeajossa oleva V60, jota Volvo-liikkeet möivät 1852 kappaletta. Se oli 5 prosenttia ja 98 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2020.
Mikä on Volvon suosion salaisuus?
Ensimmäisenä nostan esiin muotoilun. Nyky-Volvot ovat erittäin onnistuneita ulkomuotojen puolesta. Ensimmäinen nyky-Volvo, jonka muodot ovat yhteneväiset nyt koeajossa olevan vuoden 2022 V60:n kanssa, esiteltiin jo vuonna 2014. Auto oli Volvo XC90. Myynti alkoi kesällä 2015.
Ruotsalaiset osaavat pelin. On pakko, vaikka nykyinen omistaja kiinalainen Geely satsaa merkkiin. Tavoitteena on myydä vuosikausia samalla muotoiluotteella tuotteita. Ei ole varaa tehdä huonoa työtä. Muotoilun on näytettävä hyvältä ja sen on kestettävä aikaa.
Siinä nyky-Volvot ovat ihan markkinoiden parhaimmistoa, ja sama pätee sisätilojen ilmeeseen. Kaikki isommalle SPA-perusrakenteelle kootut mallit, Volvo XC90, Volvo V90, Volvo S90, Volvo V60 ja Volvo S60 näyttävät käytännössä identtisiltä ohjaamossa ja sisätiloissa.
Olen koeajanut vuodesta 2015 eli seitsemän vuoden aikana kymmeniä uusia Volvoja, eikä auton sisällä ole kertaakaan tullut mieleen, että onpa vanha tai tyylitön sisätilan ilme. Päinvastoin.
Yllättävän hyvä perusistuin
Tähän nyt koeajossa olleeseen budjettiluokan kevythybridi Volvo V60:een hyppäsi erittäin mielellään, vaikka autossa ei ollut Volvon loisteliasta erikoisistuinta, jota suosittelen lämpimästi nyky-Volvoa hamuaville.
Auton istuin on muotoilultaan ja ergonomialtaan yksi markkinoiden parhaimpia perusistuimia. Eli Volvon kanssa ei mene moneen muuhun merkkiin verrattuna kovin isosti harhaan, vaikka kaupassa iskisi kitsaus ja erikoisistuin jäisi ruksimatta.
Volvo on tilavampi kuin lähimmät kilpailijansa
Volvo V60:n lähimmät kilpailijat ovat BMW 3-sarjan Touring, Mercedes-Benz C-sarjan farmari sekä Audi A4 Avant. Kaikki edellä mainitut mallit ovat myös suosittuja työsuhdeautoja Suomessa. Mikä on Volvo V60:n vahvuus suhteessa pahimpiin kilpailijoihin?
Tilat. Volvo on erityisesti sisätiloiltaan kaikkein väljin vaihtoehto, vaikka erot eivät todellisuudessa ole suuren suuria. Tilojen toimivuudesta kertoo myös se, että Volvo V60 on ollut isoveljen Volvo V90:n tapaan suosittu vaihtoehto taksiksi.
Mallistossa on kaksi ladattavaa hybridiä, bensakevythybridejä ja dieselkevythybridi
Mainittakoon sekin, että monet taksioperaattorit ohjaavat nyt kyytien jakopolitiikalla hankkimaan taksiksi sähköauton tai ladattavan hybridin, joten ammattiautoilijoita ei enää entisen tavalla kiinnosta, että V60:n hinnastossa on edelleen tarjolla myös dieselvaihtoehto: V60 B4 D-MHEV, 197 hevosvoimaa.
Volvon muun malliston tapaan V60:n suosituin vaihtoehto on ollut ladattava hybridi. Vuodelle 2022 molemmat vaihtoehdot, T6 (350 hv) ja T8 (455 hv), saivat Long Range -päivityksen, joka tarkoittaa, että ajoakuston koko kasvoi kokoon 18,8 kWh. Isomman akuston voimin V60:n ohjaksissa sähköllä pääsee jopa 88 kilometriä. Toteutuvaan lukemaan vaikuttaa moni asia, kuten ilman lämpötila, ajonopeus ja tienpinta.
Tarjolle uusi DCT-kaksoiskytkinautomaatti, manuaalivaihteisto ei enää ole vaihtoehtona
Toinen uutuus liittyy vaihteistoon. Kevythybrideissä ladattavien hybridien keulalta tuttu kahden litran bensaturbo on tarjolla 163-hevosvoimaisena (B3), 197-hevosvoimaisena (B4) ja 250-hevosvoimaisena (B5). Isoin vaihtoehto on aina nelivetoinen. Muut ovat etuvetoja.
Pienemmät bensakoneet kulkevat uuden seitsemänportaisen DCT-kaksoiskytkinautomaatin voimin. Vain B5:n vaihdot hoitaa diesel-version tapaan Aisinin valmistava 8-portainen momentinmuuntimella varustettu automaattivaihteisto.
Hyvä auto ajaa – DCT ja bensaturbo toimivat hyvin yhteen
Ajossa koeajoauto Volvo V60 B3 DCT on varsin miellyttävä kumppani, vaikka veikkaan, että moni jää kaipaamaan B3- ja B4-versioihin loistavaa 8-portaista automaattivaihteistoa. Uusi DCT on silti varsin positiivinen yllätys.
Laatikko vaihtaa huomaamattomasti ja eteenpäinmenevästi, eikä kaksoiskytkinautomaatille tyypillisiä viiveitä esiinny. Asiat menevät eteenpäin ja Volvon uusi ja erinomaisesti toimivat DCT-automaatti on hyvä esimerkki siitä.
Auton 163-hevosvoimainen kaksilitrainen nelisylinterinen bensaturbo liikuttaa auto hyvin ja mukava vaivattomasti jopa pintakaasulla. Ainoa paikka, jossa kaipaisi lisätehoa, on maantieajon ohitustilanne. Kaikissa muissa tilanteissa B3 riittää vallan mainiosti Volvo V60:n liikuttamiseen.
Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää
Kehuja: Vakaat ja hyvät talviajo-ominaisuudet, hyvä lämmityslaite ja hyvät istuinlämmittimet Suomen talvessa, moottorin ja vaihteiston hyvä yhteispeli, ajo-ominaisuudet, tilat, tyyli, muotoilu, lisävarusteiset lisäeristeet laseissa (auto on mukavan hiljainen)
Parantamisen varaa: lisäpotku tekisi kutkaa maantieajon ohitustilanteissa, kulutus nousee reippaasti yli 7 litraan maantieajopainotteisessa sekalaisessa ajossa