Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volvo XC60: Skandinavian katumaasturiylpeys

Koeajot 23.09.2013

XC60 nostaa rimaa premium-luokan katumaasturien sarjassa. Uuden mallin uudistukset ovat maltillisia, mutta riittäviä.

Volvo uudisti kertaheitolla koko 60-mallisarjansa. S60:n, ja V60:n lisäksi myös katumaasturimalli XC60 haastaa kilpailijansa entistä ehommalla ulkonäöllä ja parantuneella tekniikalla. 

Ulkoisesti XC60 on uudistettu maltilla. Uuden mallin hymy on aiempaa leveämpi ja edellisen kehitysversion pyöreitä muotoja on veistelty dynaamisimmaksi. Uutta ovat myös etuvalot ja muutamia muita yksityiskohtia. 

Erot uuden ja vanhan mallin välillä ovat kuitenkin melko maltillisia ja niiden erottaminen toisistaan vaatiikin harjaantunutta silmää. Erityisesti takaa tarkasteltuna eroavaisuudet ovat hyvin pieniä.

Koeajoversio on kokomusta ja tummaa ilmettä on korostettu mustilla kuusipuolaisilla vanteilla. Kokonaisuus on kieltämättä tyylikäs ja onnistunut, vaikka uusi muotoilu pääseekin paremmin oikeuksiinsa vaaleampien metallivärien kanssa. 

Sisältäkin taattua Volvoa

Array

Myös sisätilat on helppoa tunnistaa Volvoksi ja XC60:en kohdalla niistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä edeltäjämalliin, sekä hetki sitten uudistuneeseen 40-sarjaan. Mittaristojen ilmettä voi vaihtaa V40-mallin tavoin kolmeen eri tunnelmaan ja myös keskikonsolit muistuttavat toisiaan. 

Sisätiloiltaan XC60 on kuitenkin hieman tilavampi kuin vaikkapa 40-sarja. Erityisesti lisätilaa löytyy korkeammalla olevista istuimista huolimatta pään yläpuolelta. Jalkatilat sen sijaan voisivat olla paremmat. 

XC60:en takakontti on nykymuodin mukaan melkoisen kookas, mikä oikeuttaa osaltaan kookkaan ulkomuodon. Osan sen kapasiteetista olisi tosin voinut sijoittaa lisäjalkatilaksi takapenkkiläisille, sillä sisätilat ovat viisihenkiselle perheelle hieman rajalliset. 

Taloudellista voimaa

Uudistuksia on tarjolla luonnollisesti myös moottorien suhteen. D4-dieselmoottori tuottaa 163 hevosvoiman tehot ja tehokkain diesel-versio D5 kehittää puolestaan mukavat 215 hevosvoimaa. 

163 hevosvoimainen D4 kuljettaa XC60:tä mallikkaasti suuremmallakin lastilla. Jykevän 420 Nm:n vääntömomentin ansiosta ajaminen on mukavaa, sillä konetta ei tarvitse huudattaa punarajalle. Maksimivääntö nimittäin tarjoillaan jo 1500 kierroksen kohdalla. 

Vaikka moottorit ovat tehokkaita, on niiden kohdalla kiinnitetty erityistä huomiota polttoainetalouteen. Volvo lupaa nelivetoiselle ja automaattivaihteiselle D4-moottorille 6,4 litran keskikulutuksen sadalla, mikä on luonnollisesti arkiajossa silkkaa utopiaa. 

Oikeasti kulutus keikkuu nelivetoisen katumaasturin kohdalla runsaassa seitsemässä litrassa sekalaisessa ajossa. Sekään ei kookkaalle ja korkealle autolle ole lainkaan paha lukema, vaan pikemminkin päinvastoin. 

IntelliSafe valvoo puolestasi

Volvo on aina ollut edelläkävijän maineessa aktiivisessa turvallisuudessa, eikä XC60 tee tässä suhteessa poikkeusta. Siitä löytyy mm. adaptiivinen vakionopeudensäädin, kaistavahti, jalankulkijan havaitsemistoiminto ja kuolleen kulman tutka. 

Turvallisuusvarusteiden lista on pitkä, mutta kuluttajaa helpottaakseen Volvo on keksinyt järjestelmälle nimen IntelliSafe. 

IntelliSafe-järjestelmä auttaa kuljettajaa havaitsemaan ympäristössä piileviä vaaroja, mutta sen jatkuvat varoitusvalot ja huomioäänet toistuvat paikoitellen turhankin taajaan. Erityisesti kaistavahti intoutuu antamaan huomiomerkkiä joka kerta kun keskiviiva ylitetään vaikkapa ohitustilanteessa. 

Turvallisuuslaitteet vaativat siis uuden ajotavan opettelua ja esimerkiksi vilkun käyttämistä tavallista pidempiä aikoja kerrallaan. Järjestelmään kuitenkin tottuu kohtuullisen nopeasti ja turvallisuutta se lisää varmasti. 

  • Array
  • Array
 

Hyvä ajettava

Volvon malliuudistuksen myötä myös ajettavuus on parantunut entisestään. Aiemmin uudistunut 40-sarja antoi osviittaa tulevasta myös 60-sarjan kohdalla. XC60 on johdonmukainen ajettava, jonka ajotuntuma on huippuluokkaa. 

Ohjauksen keskitys toimii moitteetta ja palaute kuskille on hyvä. Ohjauksen tehostusta on runsaasti, mutta sähköisesti toteutettu tehostus ei onneksi hukkaa tuntumaa liiaksi. 

Alustaa ei XC60-mallissa voi valita S60:en tavoin kolmesta vaihtoehdosta, mutta säätömahdollisuuksia ei oikeastaan jää edes kaipaamaan. Volvon insinööritiimin mukaan XC60 on suunniteltu tuntumaan normaalikorkuiselta autolta ja tässä on kieltämättä myös onnistuttu. 

Ei mitään mullistavaa

Alusta on juuri sopivan jämäkkä olematta kuitenkaan pintakova. Myöskään halvemmista katumaastureista tuttua alustan löysyyttä ei ole havaittavissa, mikä nostaa XC60:en myös alustansa osalta Premium-luokkaan. 

Maantien lisäksi alusta toimii moitteetta myös huonommilla pinnoilla. Hyvin toimivan nelivedon kanssa yhdistelmä on kieltämättä todella onnistunut. 

Kaiken kaikkiaan uusi XC60 ei tarjoa kovin mittavia mullistuksia edeltäjäänsä verrattuna. Toisaalta jo valmiiksi hyvää tuotetta ei kannatakaan vetää kokonaan uusiksi. Uusi malli jatkaa siis tiellä, joka on osoittautunut hyväksi. 

Tuomas Rajala

Kehuja: moottoriteknologia, turvallisuusvarusteet, ajettavuus, alusta

Parantamisen varaa: matkustajien jalkatilat

Tekniset tiedot:

Moottori: 5-sylinterinen, 2400 cm3 bensiinimoottori
Teho: 163 hv (120 kW) / 4000 rpm
Vääntö: 420 Nm / 1500-3000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,9 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen Geartronic-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6,4 l / 100 km
CO2 päästöt: 139 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.): 4644mm/1891mm/1713mm
Paino: 1920 kg
Tavaratila: 594 litraa
Hinta alk.: 46 489,50€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volvo XC60
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.