Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volvo XC60 – Viileä skandi-viettelys

Koeajot 27.10.2017

Volvo XC60 lataa kilpailjoilleen kovan haasteen: näyttävä ulkokuori, ajomukavuus ja voimalinja ovat omaa luokkaansa.

Volvo taisteli tiensä takaisin pinnalle upottuaan taantumaan 2000-luvun loppupuoliskolla. Ruotsalaisen autovalmistajan pelastajaksi tuli kiinalainen Geely, joka panosti mallistoon rajusti ja nosti merkin takaisin huipulle. Panostuksen ensimmäinen tuote oli malliston kärki, Volvo XC90, joka herätti maailmalla suuria tunteita.

Volvo-mallisto on uudistunut hiljalleen ison XC:n imussa ja pienempi malli XC60 edustaa samaa Premium-luokan tunnelmaa ja laatua kuin 90-sarja. Kaikesta huokuu laatu ja viimeistely, jotka nostavat Volvon samalle viivalle muiden Premium-merkkien kanssa. Ja itse asiassa suurimmilta osin jopa ohi.

Vaikka 90-sarjalaiset ovat kaikki olleet järisyttävän laadukkaita ja hyviä autoja, taitaa XC60 olla silti koko Volvo-malliston paras automalli. Se on XC90:ä tasapainoisempi kokonaisuus ja hinnaltaan kymppitonneja halvempi. Tosin mikään hinnat alkaen –malli ei 60-sarjalainenkaan ole.

Tasapainoisuus syntyy järkevimmistä mittasuhteista ja ajotuntumasta, joka XC60:n kohdalla hipoo täydellisyyttä. Ohjaustuntuma on paras miesmuistiin ja voimalinja vakuuttaa toimivuudellaan ja tehollaan.

Moottorivalikoima ei jätä toivomisen varaa

Array

Koeajoversio on varustettu D5-moottorilla, joka on malliston tehokkain perinteinen diesel-versio. Teholukemat ovat 235 hv / 480 Nm, jotka takaavat katumaasturille hyvän suorituskyvyn. Malli on nelivetoinen ja sujuvasti toimiva Geartronic-automaattivaihteisto saa tehokkaasta koneesta kaiken potentiaalin esiin. Tuntuma on voimakas, muttei toki vedä vertoja vaikkapa BMW:n M50d:lle.

Laimeampi diesel-kone on sekin varsin juureva tapaus, sillä 190 hevosvoimaa ja 400 Nm tarjoavat nekin hyvin arkista suorituskykyä. Bensiinikoneet ovat T5 ja T6, jotka tuottavat 8-vaihteiselle automaattiaskille välitettäväksi joko 254 tai 320 hevosvoimaa.

Malliston piikkipaikalla on Volvon ”hirviömoottori” T8, joka on plug-in-hybridi ja samaan aikaan koko malliston ärein tapaus. Yhdistetty voimalukema on 407 hevosvoimaa ja 640 Nm. Näiden lukemien turvin XC60 kiihtyy sijoiltaan sataseen 5,3 sekunnissa. Koeajettu D5 suoriutuu samasta 7,2 sekunnissa.

Moottorivalikoima on nykymittapuulla varsin pätevä, sillä nykyään monelta valmistajalta puuttuu lähes kokonaan moottorit, joiden kanssa suorituskyky on järkevällä tasolla. Tiukkojen ympäristövaatimusten vuoksi osa valmistajista tuo markkinoille toinen toistaan tuhnumpia automalleja.

Volvo ilmoittaa D5-version keskikulutukseksi 5,5 litraa, mikä ei luonnollisesti pidä millään tasolla paikkaansa. Oikeassa maailmassa se painuu väkisinkin 8 litran paremmalle puolelle, mikä ei ole XC60:n kokoiselle autolle lainkaan huono suoritus.

Saksalaiset vaikuttavat Volvon rinnalla antiikkisilta

Erinomainen moottori ja vaihteisto ovat vain pieni osa Volvon viehätystä. Geely on saanut hiottua Volvon muotokielestä todella tuoreen ja näyttävän. XC60:n rinnalla saksalaiset Premium-merkit vaikuttavat todella vanhanaikaisilta.

Volvon ilmettä hallitsee jylhä keula, joka nousee puskurin helmasta kohti korkeuksia. Pystysuorana ylös kohoava keula muistuttaa jenkkiläisiä pick-upeja ja pelkästään hyvässä mielessä. Perä on perinteisempää Volvoa, mutta modernilla twistillä.

XC60 on varustettu LED-valoilla edestä ja takaa. Niiden ansiosta se erottuu liikennevirrassa muista, vaikka LED-valoja toki alkaakin olla markkinoilla tiuhemmin.

Sisusta kuuluu samaan sarjaan ulkokuoren kanssa. Se on skandinaavisen viileä ja tyylikäs kokonaisuus. Vaikka Volvo käyttää sisustassaan edelleen puuta, ovat sävyt vaaleampia ja kylmempiä kuin aiemmin. Ilme on kaikella tapaa raikas ja moderni. Kaiken kruunaa vaalealla nahalla päällystetty ohjauspyörä.

Napit kaikonneet ohjaamosta

Ohjaamosta on uusien mallien tullessa markkinoille poistunut melkoinen määrä nappeja ja nippeleitä. Aiemmin keskikonsoli muistutti enemmän lentokoneen ohjaamoa kuin autoa, mutta se maailma on onneksi taakse jäänyttä elämää.

Nykyisellään Volvon audiojärjestelmää ja sähkölaitteita operoidaan keskikonsolissa olevan laadukkaan kosketusnäytön kautta. Ratkaisu on erittäin toimiva, mutta vaatii toki pientä opettelua.

Keskikonsolissa olevan näytön lisäksi uusiksi on mennyt myös mittaristo, joka on täysin digitaalinen ja ilme muuttuu ajotilan mukaan. Muutokset eivät ole yhtä suuria kuin monessa muussa automallissa, mutta pienilläkin kikoilla on yllättävän iso merkitys, sillä ne tekevät kokonaisuudesta modernimman.

Koeajoauton sisusta on vaaleaa nahkaa, jonka voisi kuvitella olevan täysin poissuljettu vaihtoehto vaikkapa lapsiperheelle. Se on yllättävästi toisin päin, sillä lasten potkimat etupenkkien selustat näyttävät siistiltä viikon koeajon jäljiltä.

Istuinten nahka on laadukasta ja koeajon varustetason ansiosta penkit ovat ilmastoidut. Niiden ansiosta tarakka ei pääse hikoamaan kesäkuumallakaan, sillä puhurin saa säädettyä mukavan viileälle. Vaikka kyseessä on turhamainen varuste, tottuu siihen äkkiä ja ilmankaan ei tunnu lopulta pärjäävän.

  • Array
  • Array
 

Ei mitään pahaa sanottavaa

Perheautona XC60 on vertaansa vailla. Se on esimerkiksi V90-mallia hiljaisempi, korkeampi ja käyttökelpoisempi. Vaikka 90-sarjalaiset ovat toki laadukkaita pelejä, voittaa XC60 kuskin puolelleen. Hieman korkeampi maavara helpottaa kyytiin nousemista ja taitaa maavarassakin olla hiuksen hieno ero matalampiin malleihin verrattuna.

Volvon uutuudesta on ihan oikeasti hankalaa löytää mitään moitteen sijaa, ellei sellaiseksi lasketa kovaa hintaa. D5:n Hinnat alkaen –malli on reilut 63 000€ ja koeajoauton hintalapussa seisoo kunnioitettavat 91 000€. Halvin D4 manuaalina maksaa sekin 55 000€, joten monelle työsuhdeauton ostajalle se jää saavuttamattomiin.

Volvon XC-sarja täydentyy kuitenkin piakkoin uudella XC40-mallilla. Pienimmän katumaasturin kilpailuvaltti tulee olemaan saman laatutason lisäksi hinnoittelu, sillä hinnat alkaen –malli tulee jäämää alle 40 000€:oon.

Vaikka XC60 on hintava, on sille syynsä. Autosta on haluttu tehdä niin täydellinen kuin 60 000€:n autosta on ylipäänsä mahdollista. Siinä Volvo onnistuu erinomaisesti. Hintaluokassaan XC60 on ehdottomasti kirkkain tähti. Klassisella saksalaiskolmikolla ei ole tässä kisassa sanan sijaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, suorituskyky, ajomukavuus, sisätilat, komea ulkokuori

Parantamisen varaa: hinta varauksin

Volvo XC 60 D5 AWD Business Inscription automatic:

Moottori: 4-sylinterinen, 1969 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 235 hv (173 kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 480 Nm @ 1750-2250 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,2 s.
Huiput: 220 km/h
Vetotapa: Neliveto
EU-kulutus: 5,5 l / 100 km
CO2-päästöt: 144 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 4688mm/2117mm/1658mm
Tavaratila: 505 l
Koeajoauton hinta: 91 003€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Volvo XC60
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.