Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Volvo XC 40 Recharge Single Motor - Volvon edullisin sähköauto

Koeajot 20.12.2022

Volvon etuvetoinen yksimoottorinen sähköauto XC40 Recharge Single Motor on malliston edullisin vaihtoehto. Miten yksi moottori riittää “pikku”-Volvon kuljettamiseen?

Teemme heti alkuun selväksi: Volvo XC40 ei ole pieni auto, vaikka se on nykyisen Volvo-malliston pienin vaihtoehto. Palaamme auton tiloihin hieman myöhemmin.

Volvon mallistossa on vuoden 2022 lopussa tarjolla neljä sähköautoa eli XC40 ja C40 joko etu- tai nelivetoisena, mutta lisää on tulossa.

Seuraava uunista ulos tuleva Volvon sähköautouutuus on syksyllä 2022 julkistettu ja vuonna 2024 markkinoille saapuva uusi EX90. Se on XC90:n kokoinen ja itse asiassa XC90:n korvaava iso sähköauto ja katumaasturi.

Volvon on ilmoittanut valmistavansa pelkästään sähköautoja vuodesta 2030 eteenpäin.

Jopa yli 500 kilometrin sähköinen kantama

Array

Käytännössä nyt koeajossa oleva Volvo XC40 Recharge ja C40 Recharge on teknisesti yksi sama auto. Ero löytyy muodoista ja sitä kautta myös tiloista.

Volvo C40 on coupémainen katumaasturi viiston takalasin myötä, kun XC40 edustaa perinteisempää citymaasturin muotoilua pystymmällä perän muotoilulla.

Molemmissa ovat samat voimalinjavaihtoehdot eli kahdesta 150 kilowatin sähkömoottorista muodostuva neliveto tai yhdestä sähkömoottorista tehty etuveto. Nyt koeajossa oleva etuvetomalli on tarjolla kahdella toimintamatkan vaihtoehdolla.

Perusvaihtoehdolla kuljetaan WLTP-mittauksen mukaan 461 kilometriä, Extended Range -versio vie 50 kilometriä pidemmälle eli 511 kilometriä.

Sama kahden 150 kilowatin eli 204 hevosvoiman voimalinja tulee olemaan myös uudessa EX90:ssä eli Volvo hyödyntää samaa tekniikkaa myös tulevassa malliston isoimmassa katumaasturissa.

Perhekäyttöön soveltuvat tilat

Volvo XC40 on hyvä perheauto voimalinjasta huolimatta tai siihen katsomatta. Sähköautona XC40 tarjoaa asiallisen tavaratilan, vaikka ei se jättimäinen ole.

Takaistuimella on hyvin tilaa kahdelle aikuiselle ja kolmelle lapselle, eikä pääntila lopu kesken C40:n tapaan edes 190-senttisellä matkustajalla. C40:n viistompi takalasin muotoilu viistää myös pääntilaa reilusti pois.

Edessä on kaikilta muilta osin hyvät oltavat paitsi polkimien sijoittelun osalta. Pitkän kuljettaja ei saa erityisen hyvää ajoasentoa, vaan joutuu ajamaan istun turhan kaukana ohjauspyörästä, jotta saa jalat hieman parempaan kulmaan. Manööverin miinuspuoli löytyy ohjauspyörästä. Ratissa ei ole erityisen hyviä pituussuuntaisia säätövaroja, joten taakse työnnetty istuin jättää ratin turhan kauaksi kuskista.

Kiitosta sen sijaan voi antaa rutkasti vakiona olevan erikoisistuimen mukavuudesta sekä hyvistä säätömahdollisuuksista.

Mittaristo on digitaalinen ja siihen saa fiksusti navigaattorin kartan sekä ohjeet. Google tekemä keskiruudun käyttöliittymä on selkeä, mutta toiminnaltaan jopa liian pelkistetty.

Ajaminen Volvo XC40 Rechargen yhden moottorin mallilla

Yhden moottorin Volvo XC40 Recharge kulkee yhden eteen sijoitetun 231 hevosvoiman sähkömoottorin voimin.

Liukkaissa keleissä huomaa, että vetoa on tarjolla vain edessä, eikä sähkömoottori paina paljon ja auton noin 2000 kilon oman massan suurin yksittäinen elementti eli ajoakusto on keskellä autoa lattian alla.

Vetävät pyörät edessä sutivat tiuhaan liikkeellelähdöissä. Vetoluistonestolla on siis alkuun rutkasti hommia, mutta alun sutimiset rauhoittuvat pian ja meno muuttuu mukavan raikkaaksi.

Luvattu 7,4 sekunnin nollasta sataan kiihtyvyyslukema ei ole tajunnanräjäyttävää luokkaa, mutta auton mukavat voimavarat takaavat vaivattoman liikkumisen liikennevirrassa sekä mukavasti sähäkkyyttä sekä reserviä ohitustilanteissa.

Toki nelivetoinen 408-hevosvoimainen versio on paljon hauskempi vaihtoehto, mutta siinä kahlitsevat ajovakausjärjestelmä nappaa suurimman nautinnon pois, joten siinä mielessä pienemmän tehon tarjoava Single Motor on ihan käypä vaihtoehto, jos sähkö-Volvo on hakusessa.

Ilahduttavasti sähkön kulutus on selvästi nelivetosisarta kohtuullisemmalla tasolla. Sähköä kului kevyessä talvikelissä 22-24 kWh sadalla. Kovissa pakkasissa nelivetoinen XC40 Recharge kulutti välillä jopa 10 kWh enemmän.

  • Array
  • Array
 

Yhteenveto

Vuonna 2018 markkinoille tullut Volvo XC40 on edelleen varsin hyvä ja tyylikäs auto. Sähköisenä sen hinnat alkavat 51 900 eurosta. Hintaan on tullut muiden merkkien tapaan vajaassa vuodessa melkoinen pomppu. Vuoden 2022 alkupuolella XC40 Recharge Single Motorin hinnat alkoivat noin 45 000 eurosta. Se tuntuisi nyt todella hyvältä hinnalta, vai mitä?

Teksti ja kuvat: Antti Liinpää

Kehuja: Hyvä, tyylikäs ja yllättävän tilavat perheauto, yhden sähkömoottorin voimavarat riittävät kivasti 2 000 kilon auton liikuttamiseen, mukava ajettavuus, laatuvaikutelma

Parannettavaa: sutimiset liukkaalla liikkeellelähdöissä, ei tarjoa samanlaista sähköautokivaa kuin osa kilpailijoista

Volvo XC40 Recharge Single Motor

Moottori:  1 x sähkömoottori
Teho: 231 hv
Vääntö: 330 Nm
Huippunopeus: 160 km/h (sähköisesti rajoitettu)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,4 s.
Vetotapa: Etuveto
Akun nettokapasiteetti: 69 kWh
Kantama: 461 km (WLTP)
Latausnopeus: Pikalatauksella 10-80% varaukseen jopa vain 28 min, 11 kW noin 7 tuntia
Tavaratila:  491-1295 l
Mitat (pit/lev/kork): 4425 mm/1863 mm/1647 mm
Omamassa: 1955 kg
Perävaunupaino jarruton: 750 kg
Perävaunupaino jarrullinen: 1500 kg
Koeajoauton hinta alkaen: 51 900 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.
For sale - Volvo XC40
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.